pierogi z serem - 1990 przepisów (strona:98/133)

Pomysł na szybki obiad z resztek 166

Co mi ostanio zostało z obiadu? Ziemniaki i dynia, więc dzisaj ugotowałam gnocchi dyniowo ziemniaczane. Uwielbiam odgrzewane i zrumienione gnocchi. Gdyby nie zawierały aż tyle węglowodanów

codojedzenia
Sernik dyniowy 122

dyni. Można je wykorzystać do ciast, pierogów, klusek, zupy itp. Ja przygotowuję zawsze więcej i przechowuję w słoiku w lodówce. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dynią, pierogi z dynią i inne smakowitości . Teraz zapraszam na wspaniały sernik i życzę smacznego. Ciasto 300 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyzki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka(...)folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto na dno tortownicy o średnicy 24cm. Masa serowa 350 g puree z dyni 1 kg sera wiaderkowego 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystkie składniki utrzeć Jak przygotować puree

O kuchni z uczuciem
Czebureki z mięsem 207

3 szklanki mąki 25 dag twarogu 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody ok. 450 g mięsa

Gotowanie jest łatwe
Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 217

Przepis poniżej to dość mocne, choć na pewno nie ortodoksyjne nawiązanie do kuchni meksykańskiej. Oprócz tradycyjnych meksykańskich placków będą również charakterystyczne dla tej kuchni pomidory, papryka

Kulinarna Pokusa
Calzone z mięsem i warzywami 121

Calzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;) Składniki: Ciasto: - drożdże – 30 g -mąka – 2 szklanki – cukier – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka(...)ząbek – bazylia – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka Farsz: - cebula – 1 szt – czerwona papryka – 1 szt – mięso mielone – ok. 200 g – ser żółty – ok. 100 g – kukurydza – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozkruszamy. Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn

Ostra na Słodko
Placuszki z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 108

Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Niekiedy małe, niepozorne detale stają się cechą charakterystyczną lokalnej kuchni, odróżniającą ją od innych. Szczypta sproszkowanej czerwonej papryki w farszu do pierogów to zwyczaj typowy dla okolic Rokietnicy w powiecie jarosławskim. Ten sam farsz z papryką używany jest również w innym regionalnym daniu. Są to placuszki z ziemniakami, które w smaku przypominają nieco wytrawne(...)kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 i ½ szklanki mleka ½ łyżki soli 1 jajko 1 żółtko Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego sera (twarogu) 1 cebula 1 łyżka masła słodka papryka w proszku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie

Trzeci talerz
Pierożki samosas 266

Pierożki samosas to trójkątne pierożki faszerowane warzywami i smażone na oleju. Bardzo popularne w Indiach i Pakistanie. Ciasto na samosas składa się z mąki, wody, tłuszczu

dolcevitainmykitchen
Raviolo z kozim serem, szpinakiem i płynnym żółtkiem ze szpinakową sałatką z brzoskwinią. 201

Kuchnia włoska to coś co lubię najbardziej. Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka. Sekret tkwi w cieście. Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników. 200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli. Z mąki tworzymy kopiec i do środka(...)kwadrans. Nie jest to łatwa praca. Jak zobaczycie, że ciasto jest bardzo podatne i elastyczne zagniatacie w kulę i w foli zostaliście na minimum pół h w lodówce. Farsz. -ser kozi -szpinak baby -cytryna -pieprz i sól -oliwa -żółtka  Szpinak zmiękczamy na oliwie, skraplamy cytryną i dodajemy pieprzu i soli. Można dodać posiekanego czosnku przed wrzuceniem szpinaku na patelnię

BaRepas
Ruskie na oleju rzepakowym 163

wszystkiego najlepszego, co tylko można dac naszemu organizmowi. Olej rzepakowy i amarantus będą tworzyć nierozerwalny duet potrzebny jako dostawca cennych składników odżywczych oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. W pierogu ruskiem dostaniemy się do źródła białka, witaminy B6, kwasu foliowego czy kwasu pantotenowego. Nie zapominajmy o bardzo ważnych dla nas składnikach odżywczych jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo(...)Smażymy cebulkę na złoty kolor na złotym oleju rzepakowym.  Nie przypala się , nie dymi, nie czuć smażenia tylko delikatny słodkawy aromat cebulki. Dodajemy cebulke do ziemniaków i sera, następnie solimy, pieprzymy do smaku. Na koniec amarantus i...wyrabiamy farsz! Aż będzie gładki. Jeśli się sypie dolejmy jeszcze troszkę oleju rzepakowego. Zobaczcie jak wyglda amarantus w farszu. Takie małe złote

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z bobem i ziemniakami 164

zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...   Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników(...)smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków  500 g bobu 1 szalotka

Kulinarne przygody Gatity
Calzone 122

łyżki soli 35 gram świeżych drożdży 500 ml ciepłego mleka składniki na farsz: 2 papryki pokrojone w kostkę 400 gram schabu podsmażonego do miękkości z cebulą 250 gram żółtego sera 500 gram pieczarek przyprawa do pizzy  dodatkowo: jajko papier do pieczenia Przygotowanie: Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek wlewamy wyrośnięty rozczyn, sól, mleko. Wrabiamy(...)kroimy w mniejsze kawałki, plasterki wedle uznania. Wszystkie mieszamy ze sobą. Na połowę każdego koła nakładamy farsz zostawiając około 1 cm od brzegu, przykrywamy druga połową i zlepiamy brzegi. Pierogi drożdżowe układamy na blaszce na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C góra - dół

Życie zaczyna się w kuchni
Gnocchi dyniowo-ziemniaczane 154

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, dosłownie słowo oznacza „grudy”. Jestem głęboko przekonana,że każdy miłośnik klusek, zakocha się w tym przepisie:) Wybitnie smakują zarówno z sosem

Kopystką po garach
Pierogi leniwe kluski leniwe z cynamonem 731

Długo się wzbraniałam przed zrobieniem leniwych.  Zawsze wydawało mi się, że będzie to bardzo czasochłonne w przygotowaniu danie.  W końcu złamałam się na kolejną

Jemy Pijemy
Spaetzle z gulaszem warzywnym 130

Cześć wszystkim :) Dzisiaj dzień typowo z naszego klimatu. Deszcz, chłodno i temperatura nie rozpieszcza.  Tak wiec postanowiliśmy przygotować coś północnego z nutą południa :) Zacznijmy od

vegetanie
50 przepisów na wrzesień 200

Wybierzcie dla siebie przepisy i przygotujcie jeszcze w tym miesiącu! moim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą i

Moja smaczna kuchnia
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 187

ładowałam). Kiedy wracałam do domu (to był mój największy problem), pierwszą czynnością, zaraz po umyciu rąk, było otwarcie lodówki albo tzw. "słodkiej" szafki. I tak leciało: pasek czekolady, plasterek sera pleśniowego, tu plaster salami... Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc obiad(...)myśli sobie: jak tak można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej starczało mi na dwa dni... I choć zawsze

bistro mama