Kopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem. Dlaczego
Kraina Miodem Płynącasię zeszkliła . Końcowe przygotowanie golasa z kaszy gryczanej : Teraz do przestudzonej kaszy gryczanej przeciskam przez praskę ziemniaki i biały ser ( jeżeli nie mamy praski to możemy ziemniaki i biały ser zemleć w maszynce do mielenia mięsa i dodać do kaszy gryczanej ) . Następnie dodaję przestudzoną cebulę , jajka , 4 łyżki oleju , doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam , można łyżką(...)razu nie wyjmuję golasa z foremki tylko odstawiam go na około 15 minut aby przestygł , następnie wybijam go z foremki na deseczkę – golas jest gotowy . Golas z kaszy gryczanej – pieróg z kaszy gryczanej jest gotowy można podawać na ciepło lub na zimno . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeCiasto francuskie to genialny towarzysz wielu dań, zarówno przekąsek, jak i obiadów czy też oczywiście deserów. Dawno, dawno temu przedstawiałam Wam parówki w cieście francuskim , dziś
Kulinarne zapędy KokosaCiekawa jestem, kiedy Was zapyta - czy ja jadam mięso ?! Pomiędzy wypiekami znajdziecie wiele przepisów na dania bezmięsne, zazwyczaj mączne. I tu moja odpowiedź
kolorowotorcikowokopytka ze szpinakiem. Jednak nie pasowały mi tu ani skwarki ani sos, postanowiłam polać całość masełkiem z dodatkiem tymianku. W ogóle bardzo Wam polecam do różnych dań szczególnie klusek, pierogów takie aromatyzowane ziołami masła. Robi się je banalnie prosto, dorzucając do masła w rondelku, gałązkę świeżych ziół. W przepisie tym, nie podam Wam również konkretnych ilości, bo wiem(...)kleiło do rąk”. To od Ciebie zależy, ile mąki dodasz, bo to zależy od ilości ziemniaków oraz od ich rodzaju. Całość idealnie byłoby posypać startym parmezanem albo innym serem długodojrzewającym, ale jako no-waste, chciałam wykończyć kawałek sera, jaki nam pozostał. W każdym razie ja ekspertem od no waste nie jestem, ale gorąco polecam tą inicjatywę, choćby na oszczędzanie
Mieszam w Garnkupasztetów, pieczywa, kotletów. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Soczewica żółta, podobnie jak zielona, ma delikatny smak. Z kolei z czerwoną soczewicą łączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się(...)kształt. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min 1 szklanka czarnej soczewicy 1 żółta cukinia 500 g świeżego bobu 500 g świeżego zielonego groszku 100 g sera feta ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka płatków chili 100 ml oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżek płynnego miodu sól, pieprz 1 łyżeczka
Słodki KompromisPotrawa kuchni włoskiej w mojej odsłonie. Ravioli wypełnione po brzegi farszem z delikatnym łososiem i polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i szybko znikają z talerzy
Szalona Kuchnia EwelinyDynia, dynia, dynia – „fanfary”. Tadam ; ) Skoro jesień w pełni, to pora na kolejny przepis z dynią. To „coś” podpatrzyłam u
Szybko Tanio Smacznietaka szybsza wersja pierogów:). Obiad za przysłowiowy grosik, który zasmakuje każdemu. Można pominąć boczek i jedynie posypać nim gotowe naleśniki wypełnione farszem, lecz ja zdecydowanie polecam moją wersję:). Naleśniki: 3 szklanki mąki 5 jajek L 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 200g boczku 3 cebule(...)jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 3. Naleśniki napełniamy gotowym farszem. Przed podaniem możemy zapiec w piekarniku z serem lub podgrzać na suchej patelni
Szefowa kuchniOpis Smażone pierożki: Smażone pierożki to nowa propozycja przygotowania naszych ulubionych pierogów. Smażone pierogi z tego przepisu są chrupiące i nieziemsko przepyszne. Możemy podawać je ze śmietaną lub sosem czosnkowym. W taki sposób możemy przygotowywać pierożki z różnym farszem. W zależności od tego na jakie mamy ochotę, np. z mięsem, z kapustą i grzybami czy również z kaszą(...)Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki ciepłej wody Sól 15 g cukru 1/4 kostki świeżych drożdży 5 łyżek oleju 1/4 szklanki mleka Ser Koncentrat pomidorowy Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do wysokiej szklanki dodajemy drożdże, które zalewamy ciepłą wodą. Następnie dodajemy również do tego 1 łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepodniebienia. Spróbujcie koniecznie. Niewiem czy Wam wspominałam, że Roman jest z pochodzenia Ukraińcem, który dość długo mieszkał w Rosji. Co to znaczy kulinarnie? To, że kocha ziemniaki, chleb, pierogi i mięso. A szparagi nijak się nie wpisują w tą złotą czwórkę. Ale bardzo mu smakowało, niech to będzie najlepszą rekomendacją tego dania. Składniki: porcja gotowego ciasta francuskiego pęczek(...)Szparagi nacieramy tą miksturą. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. U mnie z takiego typowego prostokąta ciasta wyszło 6 kwadratów. Na każdym kwadracie układamy kolejno: plaster szynki parmeńskiej, plaster sera, 3-4 szparagi. Łapiemy za dwa przeciwległe rogi kwadratu, zakładamy je na siebie i sklejamy delikatnie. Tak przygotowane paczuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem
Ale Pyszka!Czym zastąpić sól przepisy na mieszanki ziół zamiast soli. Czym zastąpić sól, żeby jedzenie nie było mdłe i nadal Ci smakowało? Pewnie tak jak ja
Cztery FajeryCukiniowe pappardelle to mój hit ostatnich tygodni, który zasmakował również mojemu mężowi (chociaż to danie wegańskie). Kocham makarony, ale ze względu na dietę wyrzuciłam je
Szybko Tanio Smacznie