Puszysta pizza z kiełbasą krakowską 250Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosi
88 przepisów z jogurtem 240Jogurt naturalny zawsze warto mieć w lodówce. Doskonale orzeźwia w upalne dni i jest zdrowy, pod warunkiem oczywiście, że w składzie nie znajduje się np. mleko
Moja smaczna kuchnia
Słodko-słony wywiad dla VIVA! 166temu zapobiec, dodając do masy serowej na etapie przygotowywania ciasta nieco śmietanki kremówki lub 2-3 łyżki serka ricotta. Wilgotność zależy także od rodzaju twarogu. Jeżeli widzimy, że nasz ser jest suchy, koniecznie należy go „nawilżyć”, co też ma wpływ na puszystość sernika. Puszysty sernik uda się wtedy, gdy wszystkie składniki będziemy dodawać stopniowo. Dodatek kremówki także nada strukturze ciasta(...)przesadzimy z ilością cukru w stosunku do białek, to może się tak zdarzyć. Dlatego przestrzeganie powyższych wskazówek sprawi, że będziemy móc cieszyć się tylko udanymi bezowymi wypiekami! PERFEKCYJNE PIEROGI Na Pani blogu, poza pysznymi przepisami na wypieki, znajdują się również sposoby na miękkie i smakowite pierogi w różnych postaciach. Czy ma Pani porady dla tych, którym pomimo starań
Raj dla Podniebienia
serowe knedle z truskawkami - razowe i bez jajek! 211Pamiętam moje pierwsze knedle...Robiłam je w poprzednie wakacje. Były to knedle ziemniaczane, a że nie mam praski, żeby je przez nią przecisnąć, musiałam 'zgnieść' je
chili & sugar
POMIDOROWE FOCACCIE Z SALAMI I MOZZARELLĄ 203Dobrze wszyscy wiedzą, że jestem ogromną, ale o ogromna miłośniczką wszystkich, drożdżowych wypieków. Nie tylko tych na słodko, ale tych na słono, czy wytrawnie również! Dziś
Ostra na Słodko
Truskawkowo waniliowa zebra 222doskonałym dodatkiem do wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche(...)kupny (kostka) wymaga zmielenia (3 razy). Można użyć twarogu „z wiaderka”, czy homogenizowanego. - Ilość cukru do mas można regulować (więcej lub mniej). W zależności od upodobań oraz stopnia kwaśności sera i truskawek. - Zamiast cukru można użyć stevię lub ksylitol. - Żelatynę od razu można rozpuścić w dwóch miseczkach (osobno do jednej i drugiej masy). - Warto mieć przygotowaną miskę z wrzącą wodą
mojewypiekiinietylko
Naleśniki zapiekane z jarmużem, bryndzą i boczkiem 288Dzisiaj w roli głównej JARMUŻ. Na początek może bardzo krótko o głównym bohaterze tego dania. Jarmuż to odmiana kapusty bezgłowej. Bardzo popularny jest w kuchniach brazylijskich
Pełny talerz
Placuszki z borówkami na jogurcie wg Aleex 221Już jestem, jestem, mam nadzieję, że teraz wszystko wróci do normalności. Nie uwierzycie, ale ciągle pracuję. Wczoraj z niedowierzaniem spojrzałam w kalendarz i zobaczyłam, że niedługo
W mojej kuchni
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 235Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosi
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 227zalewie octowej trafiły na listę produktów tradycyjnych naszego województwa. Podobnie jak nadnotecka kapusta i ogórki kwaszone, ser kozi, salceson wiejski, papierówki w syropie czy strucla (strudel) z dodatkiem maku, sera czy jabłek. Nadnoteckie miody i miody pitne są cenione nie tylko w naszym regionie. Za naszą zachodnią granicą są bardzo popularne. Dużym zaskoczeniem, przyznaję, było odnalezienie na liście(...)pytanie o regionalny smak i potrawę. I każdy z nich zastanawiał się dość długo. Pierwszą reakcją wśród Gorzowian były bułeczki z pieczarkami, a po chwili wymieniali bliny, kartacze, pierogi z przeróżnymi farszami, kapustę z grochem czy też marynowane grzyby. Rosół z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami, zupa grzybowa z lanymi kluseczkami, kotlet schabowy. Nikt nie potrafił jednoznacznie
Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 159jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły na popularności, ale kiedy mamy wrócić do nich, jeśli nie w tych kryzysowych(...)tego przepisu: Dip z mango i sosu sojowego Ponzu z frytkami – przepis z warsztatów Kikkoman Gzik – ziemniaki z twarożkiem Składniki: kilka ładnych,średnich ziemniaków 250 g białego sera twarogowego pół małego opakowania śmietany 12% mała cebula pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól Pełny przepis tutaj Gzik – ziemniaki z twarożkiem Pizzoccheri Składniki
Ugotowane pozamiatane
40 przepisów z nowalijkami 226Wiosna w pełni , słonecznych dni coraz więcej, jest zielono i pięknie, także na targach z warzywami i owocami. Świeże, pachnące i kolorowe zachęcają do kulinarnych eksperymentów
Moja smaczna kuchnia
Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej 209Każdy kraj na mapie świata ma swoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze(...)skład, której wchodzi mozzarella, fileciki anchois, pomidory oraz oregano. Dla miłośników frutti di mare stworzona została pizza marinara - to połączenie małży, pomidorów ząbków czosnku i oregano. Calzone, czyli rodzaj “pieroga” przygotowanego z ciasta na pizzę, wypełnia się szynka, mozzarella, oregano. Apetyt wzrasta w miarę jedzenia. L’appetito vien mangiando to jedno z najpopularniejszych włoskich przysłów związanych z jedzeniem. Taka
Moja smaczna kuchnia
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 159według mnie, jest tak najpraktyczniej i najbezpieczniej. CO MOŻNA MROZIĆ Z ŻYWNOŚCI – 8 produktów spożywczych, które często goszczą w mojej zamrażarce Oprócz spraw zupełnie oczywistych, jak dodatkowy sznycel, pierogi od teściowej, czy gołąbki od mamy, podzielę się z Wami moją wiedzą tajemną – informacją na temat kilku produktów spożywczych, mniej oczywistych w aspekcie mrożenia i trikami, jak mrozić(...)odpowiednim dobraniu temperatury. Musi być niższa od standardowej. W przypadku, kiedy używacie wina do potraw, możecie tak, jak już wcześniej wspomniałam, poprzelewać do foremek silikonowych i pomrozić. 7. Żółty ser – nie zawsze możemy dostać w sklepie dobry parmezan, a co więcej przyznajmy wprost – jest on dosyć drogi. Warto jedna się skusić, kupić większy kawałek, zetrzeć na tarce
W Kawiarence