piernikowa - 755 przepisów (strona:16/51)

Piernik siostry Anastazji 1021

miodem więc sięgnęłam po przepisy Siostry Anastazji i znalazłam przepis na piernik tradycyjny . Wykonuje się go dość szybko, jest smaczny i pulchny ale dla mnie to jest bardziej babka piernikowa. Czas pieczenia:   około 60 min                     Temperatura pieczenia:   160  °C           Wielkość formy(...)szklanki mąki 20 dag płynnego miodu 20 dag masła 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki lodowatej wody 1 łyżka kakao 1 paczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka sody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki polewy: 1 czekolada (mleczna lub deserowa) 4-5 łyżek śmietanki Wykonanie: Mąkę, sodę kakao - przesiać. Do mieszaniny dodać przyprawy korzenne. Masło utrzeć z cukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik staropolski ETAP II i III 173

ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby nam nie przywarło. Powidła smażymy do czasu uzyskania gęstej konsystencji - blendujemy  i od razu ciepłe powidła wykładamy na wystudzony pierwszy placek piernikowy, na niego kładziemy drugi placek i obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach(...)dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę. Po tym czasie ją wyjmujemy, dodajemy 2 łyżki spirytusu i dokładnie mieszamy. Masę orzechową wykładamy na drugi blat piernikowy i przykrywamy trzecim (można warstwę orzechową delikatnie posmarować powidłami, aby mieć pewność, że warstwy się złączą). Ponownie obciążamy całość deską i odstawiamy na 2 godz.  Całość zwijamy w folię

charlotte gotuje
Piernik bez jajek 404

Ciasta piernikowe kojarzą nam się głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by Was zachęcić powiem tylko tyle, jest błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki: - 5 szklanek mąki - 3 szklanki zsiadłego mleka - 2 szklanki cukru - 6 łyżek dżemu wiśniowego - 10 łyżek oleju - 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki

Zainspirowana w kuchni
Muffinki pierniczkowe 211

Wprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut (   w tym 20 minut pieczenia

Kolizje Smaków
Panforte - włoski piernik 588

zatopione są tu w miodowo-cukrowym syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest w 100% piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka-ciągutka :) I jeszcze to bogactwo orzechów i suszonych/kandyzowanych owoców, które przywodzą na myśl tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
CHATKA Z PIERNIKA 160

Cieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J  jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza, następne będą ładniejsze. Przepis na ciasto znalazłam tu szablon do wycięcia również z tej samej strony Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu): 600 g mąki pszennej(...)sody 1 opakowanie przyprawy do piernika W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze

RAROSSA
Ciasto piernikowo-karpatkowe 392

przestudzi , wbijamy jajka i miksujemy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C. Przygotowujemy krem karpatkowy z mlekiem, studzimy i miksujemy z margaryną. Na placek piernikowy wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy plackiem ptysiowym, smarujemy reszta kremu , przykrywamy drugim plackiem piernikowym i ozdabiamy polewą czekoladową. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Piernik królewski 186

Ekperymentalna wersja ciasta piernikowego, które przełożyłam kremem na bazie budyniu :) Składniki: Ciasto: - 500 g mąki pszennej - 50 ml mleka - 70 g margaryny - 1 jajko - 1 szklanka cukru - 1 łyżka płynnego miodu - 1 i 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 łyżeczki przyprawy do pierników Krem: - 350 ml mleka - 1/2 szklanka cukru - 1 kostka masła - 2 żółtka - 1 opakowanie budyniu waniliowego Dekoracja(...)ognia, dodajemy pokrojone w kawałki masło, mieszamy az się rozpuści oraz pojedynczo żółtka. Ucieramy krem aż masło się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowym kremem przekłądamy upieczone placki piernikowe, zostawiamy dosłownie odrobinę na posmarowanie góry a na nią wylewamy polewę (na rozgrzaną patelnię wlewamy miód oraz pokrojone orzechy, chwilę mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Torcik piernikowy z kremem cynamonowym… 276

zajęcia, a wieczorami często padam ze zmęczenia, to jednak lubię ten zabiegany przedświąteczny czas. W końcu wszystko to robię dla tych, którzy są mi najbliżsi,… Continue reading Torcik piernikowy z kremem cynamonowym

brunetkawkuchni
DYNIOWIEC 209

Połączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem.   SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych Krem dyniowy

RAROSSA
129. Żegnamy upalne dni czyli: ciasto na maślance z brzoskwiniami i orzeszkami z lekko piernikową nutą. 232

jeszcze ofiarować lato. Brzoskwinie.. Soczyste i rozpływające się w ustach - kto ich nie lubi? :) Na pewno nie my, dlatego zapraszamy Was dzisiaj na ciasto z brzoskwiniami - z lekko piernikową nutą. W dzisiejszej propozycji brzoskwinie zaprzyjaźniły się z orzeszkami ziemnymi, nerkowca i migdałami. Bardzo prosty w przygotowaniu i naprawdę smakowity wypiek. Ciasto jest delikatne, wilgotne i naprawdę.. ciężko się

Symfonia Smaków
Placuszki owsiane z piernikową nutą 194

innego, powoli daję się ponieść pierniczkom pojawiającym się niemal na każdym blogu, mikołajom, choinkom i innym cudeńkom. Tak to jest właściwy czas i właśnie zainspirowana tym szaleństwem wymyśliłam placuszki piernikowe, a że wyszły genialnie postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na kolejne zdrowe i smakowite śniadanko. Składniki: 6 łyżek płatków owsianych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej

Cynamonowe szczęście
Muffinki piernikowe 172

Kolejne muffinki i kolejna propozycja na słodkie babeczki. Wersja jaką dzisiaj chcemy Wam zaproponować to muffinki piernikowe z orzechami Składniki: - 155g mąki pszennej - 10g mąki ziemniaczanej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego

Kuchenne Wariacje
Samoa Blondies – piernikowe ciasto z kajmakiem i kokosem na styl amerykański 209

włosami, czyli z jasną masą na wierzchu), a wyszło blondies, czyli powiedzmy jasne ciasto, tak szczerze kolorem kojarzące się bardziej z jakimś gorącym latnio :) Samoa Blondies przypomina troszeczkę ciasto piernikowe. W każdym razie trzeba powiedzieć, że jest ciekawe w smaku, a dla fanatyków krówek idealne. Ps. Można je dodatkowo wzbogacić migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi. Ale samo ciasto również smakuje

Smakowy Raj
Piernikowa kasza bulgur 197

Piernikowa kasza bulgur z pomarańczą i ziarnami kakaowca (Śniadanie jednoosobowe) Za oknem świąt nie widać, więc warto przenieść święta na swój talerz. Dzisiaj pokażę wam kolejną szybką śniadaniową inspirację. Składniki: 60g kaszy bulgur (+ szklanka wody do ugotowania kaszy) łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka słodzika ze stewią lub miodu pomarańcza trochę surowych ziaren kakaowca lub pokruszonej czekolady Przygotowanie: Do garnka wlewamy

Moja Micha