piernik - 7416 przepisów (strona:304/495)

Skórka pomarańczowa kandyzowana. 149

słoiczków i szczelnie zamykamy wieczkami. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Taką skórkę możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy.   T aka skórka doskonale nadaje się do serników, keksów, pierników oraz do dekoracji ciast i ciasteczek.  G dy zależy nam, aby skórka nie miała na sobie dużo syropu, to tuż przed jej użyciem przelewamy ją gorącą wodą na sitku

Przepisy i porady kulinarne
Przepis dnia: Tarta z brokułami na ziemniaczanym spodzie 113

składniki połączą się. Nasmaruj formę do pieczenia olejem (użyliśmy do pieczenia najmniejszej tortownicy). Przełóż do niej masę ziemniaczaną i rozprowadź równomiernie po dnie oraz po ściankach naczynia. Wstaw do piernika i piecz 30 minut. Wyjmij z pieca. Krok 2 Na kilka minut przed wyciągnięciem tarty z pieca, przygotuj nadzienie. Brokuła umyj i pokrój na małe różyczki. Przełóż do formy

Niedzielny kucharz
Orzechy włoskie w czekoladzie 117

przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 20szt orzechów włoskich 3-4 łyżki śmietany 30% 100g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej, lub zmieszać obydwa rodzaje) opcjonalnie szczypta przyprawy do piernika, cynamonu lub aromatu do ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Orzechy włoskie wyłuskałam z łupinek, starając się wyjąć je w całości lub w połówkach. Do rondelka wlałam śmietanę i podgrzałam

Waniliowe Improwizacje
Sernik gotowany z czarną porzeczką 142

podzielić na dwie części, w związku z czym wyszłyby 3 warstwy herbatników. Takim też sposobem otrzymacie szybkie ciasto bez pieczenia. Tymczasem podsunę wam inne przepisy na pyszne ciasta : Wilgotny piernik Rolada biszkoptowa Ciasto z owocami Sernik na zimno Jabłecznik Przepis na sernik gotowany z czarną porzeczką: Ciasto czekoladowe - składniki: 6 jaj 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki

MamaOskarka
Jak zrobić w domu batony z karmelem i orzechami? Twix lub Snickers! 144

ziemne i zrobić batony a'la Snickers. W pierwszej kolejności przygotowujemy spód, spód robię zawsze wykorzystując tak na prawdę resztki ciasteczek w domu, tym razem miałam jeszcze kilka pierników, które zostały z grudnia, kilka ciastek migdałowych i kilka kruchych. To świetny przepis zero weste! Oczywiście możesz wykorzystać do tego ciasteczka typu digestive czy herbatniki.  Kolejna masa w zależności

SMYKWKUCHNI
Piernikowa pizza z serkiem ricotta, owocami i miodem 79

Pizza na deser? Czemu nie! Pizza to danie, które występuje w bardzo wielu wariantach smakowych. Przeważnie są to przepisy na słono i wytrawnie, ale warto czasami

Tajemnice Smaku
Cytrynowy pstrąg z warzywami 129

kawałki, korzeń selera i batata obieram i kroję w słupki. Cebulę z ćwiartki. Warzywa przekładam do miski, wlewam olej, dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano i mieszam.  Blaszkę od piernika wykładam papierem do pieczenia. Na środek układam rybę. W każdą sztukę w środek wkładam po plastrze cytryny i łyżeczkę masła. W nacięcia ryby wkładam też kawałki plastrów cytryny. Na około

wesoła kuchnia
Ciasto z cukinią i ananasem 101

Ciasto z cukinią przypomina smakiem piernik, dzięki cukinii jest bardziej wilgotne. Bardzo ciekawy smak i aromat, może postać kilka dni nie zsycha się. Ale nie Wiem czy zbyt długo postoi, jest bardzo smaczne. Opcjonalnie krem można wzbogacić ananasem z puszki pokrojonym w kostkę. Zapraszam do przepisu:) Składniki 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1,5 szklanki

gotuj ze mną
Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami 136

Klasyczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z nutą czekolady, słodkim kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami zawsze świetnie smakuje i szybko znika ze stołu podczas spotkań przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Masa serowa: 6 jajek 1kg białego sera (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka) 220g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 80g budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 200g mleka

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami (FIT) 133

mleko i olej. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi.   Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać plasterki jabłka. Ciasto wstawić do rozgrzanego piernika i piec około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami - dodatkowe informacje: (*) Można użyć mąki zwykłej lub pełnoziarnistej - albo je pomieszać

Di gotuje
Wyniki Bożonarodzeniowego Konkursu 2019 99

był strzał w 10, bo było ich ogromnie dużo! :) Nie przedłużając: przedstawiam Wam listę zwycięzców! Nagroda główna Główna nagroda trafia do Marleny R, za bardzo nietypowy domek z piernika. Bony podarunkowe do Sklepu Ciastkożercy Bony podarunkowe o wartości 50 zł każdy do mojego Sklepu Ciastkożercy , gdzie znajdziecie akcesoria cukiernicze i dekoracje na przyjęcia, trafiają do: 1. Magdaleny Podolskiej, która upiekła

Ciastkozercy
Prosty sernik bez spodu 234

przygotowanej blaszki. Blaszkę wkładamy na środkowy poziom piekarnika. Sernik pieczemy około 60 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika, sernik należy obserwować, ale nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, upieczone piernik będzie rumiany z wierzchu i będzie lekko odchodził od boków formy). Po upieczeniu najlepiej zostawić sernik w wyłączonym piekarniku przez godzinę i dopiero wówczas go wyciągnąć i wystudzić do końca

Słodkie okruszki
Pieczona owsianka z bakaliami (wege) 85

sztuka orzechy laskowe – garść żurawia – garść pestki dyni i słonecznika – garść gorzka czekolada 80% – 6 kostek cukier czcinowy – 2 łyżki przyprawa do piernika lub cynamon – 1 łyżeczka mleko z orzechów brazylijskich (może być też każde inne roślinne) – 2 szklanki Pieczemy 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem

Między kuchnią a pokojem