Klasyczne powidła śliwkowe. Zawsze, muszę je mieć, w swoich domowych zapasach. Świetne do nadziewania pączków, do przełożenia piernika, a także do naleśników, gofrów i pieczywa. Dużo bym musiała wymieniać :) W każdym bądź razie, warto poświęcić trochę czasu i mieć je w swojej spiżarni. Składniki: 3 kg śliwek 3,5 szklanki cukru Wykonanie: Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka
Agusiowe smakołykiryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g cukru 120 g miodu 1 jajka 2 łyżek śmietany 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej ) foremek do wykrawania pierniczków papieru do pieczenia Moja wersja jest bezglutenowa, ale śmiało możecie zamienić wszystkie podane
Okiem Blondynki by McBlondiukru pudru, 2 0 dag miodu, 1 2 dag masła lub margaryny, 1 jajo, 1 dag sody oczyszczanej, 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika. Miód podgrzać razem z pokrojonym masłem i przyprawą korzenną. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem, zrobić wgłębienie na środku, wlać przestudzoną masę maślano-miodową, dodać jajo. Zagnieść ciasto jak na pierogi
Moja kraina smakówpuree z dyni 2 łyżki jogurtu 2 jajka M 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu (lub 2 łyżki cukru) 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu 2 łyżki oleju Masło orzechowe Dynię kroimy w drobną kostkę smażymy do miękkości na suchej patelni, następnie blendujemy. Odmierzamy 200g dyni dodajemy jajka,jogurt,olej mieszamy ,wsypujemy
Andzia PichciJogurtowiec z owocami bez pieczenia na spodzie z pierników to przepyszny i orzeźwiający deser, idealny na każdą okazję. Ciasto jest proste w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców. składniki na tortownicę 26 cm 350 g pierniczków w czekoladzie 800 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe dodatkowo
Smakowite Daniaczekoladowo - orzechowym spodzie słodzonym pysznym miodem Wielkopolskim . Jest bardzo kremowy i delikatny. Efektowny i przepyszny. Najlepszy jaki ostatnio robiłam. Pomysł powstał spontanicznie. Moja mama uwielbia pierniki, orzechy i wszelkie serniki. Więc dlaczego tego nie połączyć? Życzę wszystkim mamom cudownych chwil w tym wyjątkowym dla nas dniu! Spód: 75g masła 75g deserowej czekolady 50g miodu 1 jajo
Słodki Zakątekpunktach w całej Łodzi oraz kawiarence mieszczącej się przy Piotrkowskiej 114 znajdziecie także bubble waffles, desery i ciasta, genialne sorbety i lody o smaku palonego masła, earl grey, piernika, guawy, czekolady z miętą i wielu, wielu, wielu innych! Znajdziecie tam także lody na patyku, w kolorowych czekoladowych polewach, z posypkami, o różnych kształtach i smakach. Powiem Wam, że frajda
Cooking Monsterwindow.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam do skorzystania z przepisów na inne smaczne i zdrowe gofry w moim wykonaniu: GOFRY CYNAMONOWE w wersji bezglutenowej z mąki jaglanej, PIERNIKOWE GOFRY z mocnym aromatem piernika oraz GOFRY BUDYNIOWE . Wartość odżywcza 1 gofra (wyszło 14 szt.) 129 kcal B 8 g W 16 g T 6 g Składniki: ▸375 ml maślanki
Zdrowie i pysznie na talerzunaklejanie znaczków i wysyłanie świątecznych kartek. Taka żywa lekcja historii. A mazurek z historią nie ma nic wspólnego, bo tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc nie znam. Mama piekła piernika :) Ten mazurek jednak to mój hit numer jeden. A hit numer dwa to mazurek z kremem kokosowym . O każdej innej porze roku te mazurki można zamienić na tarty. Roboty przy
bistro mamagładki i spływać z łyżeczki strumieniem. Polej nim ciasto lub ciasteczka i odstaw do zastygnięcia. do ciast… ciasteczek… babek… serników… drożdżówek… pączków… pierników… Sprawdź też pomysł na szybką polewę do ciasta Polecam Wam również słodkości… – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny
Kulinarne S.O.S.gładki i spływać z łyżeczki strumieniem. Polej nim ciasto lub ciasteczka i odstaw do zastygnięcia. do ciast… ciasteczek… babek… serników… drożdżówek… pączków… pierników… Sprawdź też pomysł na szybką polewę do ciasta Polecam Wam również słodkości… – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny
Kulinarny S.O.S.drożdżowych , do pieczenia których zużywało się wielkie ilości żółtek. Przepis na babkę śnieżną znalazłam w książce Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady” z 1895 roku. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku i rozpływa się
królestwo garówPierwszy to krok to przygotowanie tortownicy – ta porcja będzie odpowiednia na tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Najlepiej spód wyłożyć papierem do pieczenia, a natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów lub w blenderze
Korniszonkiteż tak kochacie tą porę roku? Zieleń, wszystko budzi się do życia. Ja kocham ten czas. Również w mojej kuchni jest coraz bardziej kolorowo. Odchodzą w kąt pierniki, wypieki z cynamonem, teraz królują inne połączenie. Pełne owoców, kolorów. I choć na działkowych krzaczkach nie ma jeszcze malin czy truskawek, w mojej kuchni ich nie brakuje. Za to właśnie kocham mrożonki
Słodkie okruszkijest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Do tego pyszna
Kuchnia MagdaLeny