piernik - 7505 przepisów (strona:302/501)

Szarlotka z gruszkami 176

jajko 125g masła pół szkl cukru trzcinowego łyżeczka aromatu waniliowego nadzienie: 1 kg jabłek 0,5kg gruszek garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników 1 łyżka cukru trzcinowego cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny Jak zrobić szarlotkę z gruszką: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajko, cukier, aromat. Następnie siekamy wszystko nożem

Dorota Smakuje
Świąteczny sernik na pierniczkach z bakaliami 194

Klasyczne świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z czekoladową nutą, polewą z białej czekolady i chrupiącymi bakaliami zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego  stołu. Składniki: Masa serowa: 6 jajek 1kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka 220g cukru 16g cukru wanilinowego 80g budyniu śmietankowego 3/4 szklanki oleju 200g mleka w proszku

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierniczki z muscovado na miodzie rzepakowym 156

poprzednich, choć tamte też są smaczne. Część pierniczków syn zaniósł do szkoły na Wigilię klasową. Część została do schrupania w domu. Dekoracja nie powala ale nie mam umiejętności dekorowania pierników, choć jak na moje możliwości to myślę, że wyszło nieźle. Następnym razem myślę, że będzie lepiej. Ważne, że są domowe i smaczne choć mówi się, że je się oczami. Pierniczki

Ewa w kuchni
Pierniczki pełne dobrych uczuć 276

mąki 280g cukru pudru 120g tłuszczu (polecam masło śmietankowe) 110g miodu 220g jajek (jeśli nie masz wagi – daj 4 w rozmiarze L) 3 łyżeczki sody 4 łyżeczki przyprawy do pierników + 1 łyżeczka cynamonu (jeśli kupujecie, to zwróćcie uwagę, żeby była bez mąki i kakao) do dekoracji: perełki, posypki, czekolady i innych świecidełka ze sklepu lukier z cukru pudru i soku

Eat me! Fit me!
Brukowiec - prosty piernik na szybko 189

karmelizujemy. Dodajemy 1/2 szkl. wody i gotujemy ją przez 2 minuty. Resztę słodzidła zalewamy karmelem i mieszamy do momentu aż również się rozpuści. Dodajemy miód i przyprawę do piernika, ponownie gotujemy, a następnie studzimy.  Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy przestudzoną słodką mieszaninę, rozpuszczone masło, kakao i jajka. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto (powinno być miękkie

Czarnawisienka
TOFURNIK POMARAŃCZOWY 210

zagniatam gładkie ciasto przypominające zwykłe kruche. Wodę dodaję porcjami, kontrolując tym samym konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt twarde, ciężkie, dodaję kolejne łyżki. Odstawiam na 15 minut do lodówki.  Piernik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Formę do tarty delikatnie smaruję olejem kokosowym i wylepiam ciastem. Wstawiam do gorącego piekarnika i podpiekam około 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Tofu

W kuchni Karmel-itki
40 przepisów na świąteczne słodkości (40 ricette per dolci natalizi) 197

lista di 40 ricette che mi auguro possano esservi utili in vista delle feste. Tort piernikowy (Torta alle spezie) Tradycyjne włoskie panettone (Panettone con lievito di birra) Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly

La grande e la piccola cuoca
DROGI ŚWIĘTY MIKOŁAJU!- recenzja przedświąteczna 180

roku.  I choć w  Mikołaja wierzą przeważnie tylko najmłodsi, to sami również wyczekujemy tych dni ciszy, spokoju, radości, miłości. Tej iskrzącej się tysiącem lampek choinki, zapachu domowych pierników, prezentów pd choinką i radości dzieciaków. Tak książkowo przedstawiają się święta. Takie je sobie wymarzamy każdego roku. Ale czy zawsze jest idealnie?  Czy do świąt tak samo optymistycznie podejdzie

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka klasyczna 220

Wygląda na to, że w grudniu nieświadomie jedziemy z ciastową klasyczną trójką: b ył „oszukany” sernik, był piernik - pozostała szarlotka : ) Kruche ciasto przyjemnie rozsypujące się w ustach, słodka masa jabłkowa o przyjemnej konsystencji- ciasto klasyk, a każdy ma swój przepis. Ja przybliżę Wam mój sposób na tę jabłkową damę- sprawdźcie, a nie pożałujecie ; )  Przepis na standardową blachę

Domowe ciasta
PRZYPRAWA DO SPECULOOS 156

Bożego Narodzenia bez nich. Po wielu próbach udało mi się odtworzyć specyficzną mieszankę. Moje proporcje i skład różnią się trochę, dlatego, że nie chciałam, aby powstała typowo przyprawa do piernika, gdyż oryginalne ciasteczka speculoos mają specyficzny smak i armat. Poniżej przedstawiam swoje proporcje mieszanki: 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4  łyżeczki

Ciastka - domowe słodkości
Top 10 tradycyjnych przepisów na Wigilię 189

siebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie  Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą i grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek

Kulinarne przygody Gatity
Wytworna, wyborna, świąteczna marysieńka 143

trochę pracy i przygotowań, ale efekt końcowy będzie wart wszelkich starań. Pyszna i pięknie się prezentująca na talerzu marysieńka oczaruje gości. Stanie się fantastycznym akcentem dla pachnącej choinki, uroczych pierników i palących się świec. Świąteczna marysieńka Składniki: Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szklanka cukru (220 g) 2 łyżki kakao (50 g) 5 pełnych łyżek mąki (140 g) 2 płaskie łyżeczki

KulinarneImpresje.pl
Panforte 159

straconych bez panforte! Nie jest to przepis ortodoksyjny i klasyczny na panforte – gdzie często w składnikach jest kakao i mnóstwo przypraw korzennych przez co bardziej przypomina w smaku piernik. W wersji którą ja zrobiłam był kardamon, który idealnie zgrywa się ze skórką pomarańczy i czekolada. Do tego figi, orzechy laskowe i trochę włoskich – miały być migdały ale pomyłkowo

Cooking for Emily
Czekoladowe ciasto z majonezem 201

Czekoladowe ciasto z majonezem zamiast jajek i mleka. Mega wilgotne, delikatne, a do tego robi się je ekspresowo i nie wymaga dużej ilości składników. Z dodatkiem przyprawy do piernika, polewy czekoladowej i lodów to idealny świąteczny deser. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik