piernik - 7416 przepisów (strona:307/495)

Murzynek z orzechami wg Siostry Anastazji 154

szybkie w przygotowaniu. Np ten murzynek z orzechami. Nie wiem czy to mój błąd czy tak ma być, ale murzynek z tego przepisu wyszedł mi dosyć zbity, konsystencją przypominający piernik (zdecydowanie inny niż np znany mi z tego ciasta ( KLIK) , tego ( KLIK ) czy tego (KLIK ). Domyślam się, że raczej tak być powinno, żeby utrzymał dość solidną porcję orzechów, które znajdują

Smaki Na Talerzu
Miniserniczki z piernikową kruszonką 161

sztywno z odrobiną soli. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach. Delikatnie łączymy ze śmietaną. Piernikowa kruszonka: 4 spore pokruszone pierniki w lukrze kilka pokruszonych biszkoptów 1 łyżka masła 1 żółtko Z podanych składników zarabiamy kruszonkę ( ma być lekko lepka, ale jednocześnie sypka). Dodatkowo:  mały słoik konfitury z czarnej porzeczki

Domowe ciasta
Ciasto Kawownik 202

likier. dodatkowo: 8 serduszek piernikowych  w lukrze Wykonanie blat miodowy+ nasączenie  1/3 kremu blat miodowy+ nasączenie+1/3 kremu blat miodowy+ nasączenie 1/3 kremu starte na tarce pierniki w lukrze  Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto Grudniowe 193

pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 3 części. Jabłka: 6 sporych jabłek ½ szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika  Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy przesmażone jabłka, Przykrywamy drugim blatem. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Trzeci blat pieczemy osobno

Domowe ciasta
Babeczka z pieczonego jabłka 155

nasienne ze środka, robiąc przy tym nieco więcej miejsca na nadzienie.   glazura do pieczenia: 6 łyżeczek cukru + ¾  szklanki wody+ cynamon do smaku + kilka goździków + szczypta przyprawy do piernika Podane składniki gotujemy ok. 8-10 minut. Dodatkowo: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 ½ szklanki mleka 5 łyżek cukru Proszek budyniowy mieszamy dokładnie w ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy

Domowe ciasta
Pierniczki 130

smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem Składniki: 500 g mąki 2 białka 4 żółtka 3 łyżki przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml śmietany 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki przypraw korzennych 125 g masła 200 g miodu Dzień przed pieczeniem: W misce mieszamy mąkę

Na moim talerzu
Święta, święta, święta 179

Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy,  muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos

Na moim talerzu
Kokosowo - bananowe ciastka owsiane, bez cukru i mąki 130

skórka cytrynowa. KOKOSOWO - BANANOWE CIASTKA OWSIANE 200 g płatków owsianych 2 banany 30 g mąki kokosowej Dodatki do wyboru: cynamon, orzechy, pestki dyni, słonecznika, migdały, bakalie, kakao, przyprawa do piernika, skórka pomarańczowa/cytrynowa Płatki zalewamy wrzątkiem odrobinę ponad poziom płatków, odstawiamy na 5-10 minut  Kiedy płatki wchłoną wodę odkładamy część do innego naczynia i blendujemy je razem

HealthyCreations
DayUp Pearls – Arteta 203

powidłami to totalna miazga. Koniecznie musimy jeszcze je poszukać dopóki nie znikną z półek i narobić zapasów. Czasem nawet latem mamy mega ochotę na kluski z makiem czy na piernika z powidłami i takie desery są super opcją aby te zachcianki szybko spełnić, a że mają długą datę ważności to sądzimy, że spokojnie do lata w lodówce mogą przeczekać

Candy Pandas
Pączusie na serku homogenizowanym 144

kleiło. Smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze z dodatkiem cynamonu  lub przyprawy do piernika

Życie zaczyna się w kuchni
Bardzo czekoladowe Brownie czyli poWeekendowe Łakocie odc. 186 213

duże jajka 140 g mąki pszennej 60 g dobrego kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia po sporej garści niesolonych pistacji i posiekanych suszonych wiśni kakao do posypania Piernik nagrzewamy do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biała czekoladę grubo siekamy i razem z tortownicą chowamy do zamrażalnika. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło razem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marmolada z buraków – Battlefield V – kuchnia okupacyjna 204

zasadzie niczego – nawet woda z gotowania klusek przydawała się np. do zagęszczania zupy czy podlewania jarzyn. Niektóre z wynalazków, takie jak tort z fasoli, kotlety z jarzyn czy piernik z dodatkiem startej marchewki dobrze znany jest ze współczesnych blogów wegańskich, jednakże wtedy ich zastosowanie nie było podyktowane modą, ale koniecznością szukania zamienników do towarów, które były trudno dostępne

Nerds Kitchen
Placuszki z marchewką 154

jesienno-zimowe śniadanie.  Składniki (1 porcja): 1 średnia marchewka 25 g mąki ryżowej 25 g mąki kasztanowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika  50 g pure z dyni 1 jajko 1 łyżka ksylitolu 1/2 łyżeczki wybranego oleju Przygotowanie: Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.  Wszystkie składniki przełóż do miski

Zdrowie na języku :P
Sernik straciatella 222

dzisiejszym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na sernik straciatella na spodzie piernikowym. Dzisiejsza moja propozycja zalicza się do kuchennego recyklingu, gdyż do sporządzenia spodu użyłam pozostałego ze świąt piernika staropolskiego. Continue reading Sernik straciatella at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Zimowa granola 149

szklanki płatków migdałów 1/2 szklanki suszonej żurawiny (opcjonalnie) 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka płynnego, nierafinowanego oleju kokosowego 1 średnie jabłko 1 – 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników (lub samego cynamonu) szczypta soli himalajskiej Przygotowanie: Jabłko obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki na granolę (oprócz suszonej żurawiny) bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. Orzechy wcześniej lekko posiekać

Fitsweet.me