cukru, 3 jajka, 250 – 300 g migdałów bez skórki, 1 płaska łyżka przyprawy do piernika, skórka otarta z cytryny, 250 g mąki, cukier puder do podsypania, 100 g czekolady deserowej Migdały rozsypać na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ostudzić. Zmiksować lub zetrzeć na tarce. Jajka z cukrem ubić. Mąkę wymieszać z migdałami, przyprawą
królestwo garównajlepszy piernik jaki jadłam.Niesamowicie miękki i pyszny.Przepis mojej siostry Magdy,wielokrotnie sprawdzony w mojej rodzinie.Idealny na Boże Narodzenie i nie tylko-polecam gorąco
Swojskie jedzonkouduszone śliwki świetnie pasują do porannej owsianki lub z gałką lodów. 4 śliwki 100 ml czerwonego wina ( można też podlać samą wodą) przyprawa do piernika lub utarte w moździerzu ( 2 gózdzki, odrobina anyżu, cynamon - szczypta, gałka muszkatołowa - szczypta, pieprz czarny 2 ziarenka) 3-4 sztuki orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu tymianek Śliwki kroimy na pół. Na patelnie wlewamy wino
AZgotuj!jajek 1,5 szkl. puree z dyni 0,75 szkl. oleju 0,25 szkl. mleka (można użyć krowie lub roślinne) 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie mieszanka cynamonu i mielonych goździków) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Wykonanie Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać kolejno dynię
Mieszam w Garnkurozpływają. Na blasze zmieści się 9 ciastek. Na tę porcję ciasta potrzebne będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmujemy z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne
Korniszonkirozpływają. Na blasze zmieści się 9 ciastek. Na tę porcję ciasta potrzebne będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmujemy z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne
Gotujemy i jemyminut (do suchego patyczka). Ostudzić. Z ciasta wykrawać foremką nietoperze. Ciasto dyniowe Puree z dyni zblendować na gładką masę razem z jajkami, erytrytolem, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Sypkie składniki wymieszać w osobnej miseczce, po czym dodać do masy dyniowej i dokładnie wymieszać. Przelać masę do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej
Modern Cave Girlgęsiarkę o grubym dnie takie, żeby można było włożyć go do piekarnika. Można też użyć naczynie żaroodporne. Śliwki myjemy, drylujemy i wrzucamy do rondla. Wstawiamy bez przykrycia do piernika nagrzanego do 140 st. C i prażymy je 2 - 3 godz. przy lekko uchylonych drzwiczkach. Od czasu do czasu mieszamy, aby śliwki nie przywarły do dna naczynia. Wyłączmy piekarnik i zostawiamy
Korniszonkigęsiarkę o grubym dnie takie, żeby można było włożyć go do piekarnika. Można też użyć naczynie żaroodporne. Śliwki myjemy, drylujemy i wrzucamy do rondla. Wstawiamy bez przykrycia do piernika nagrzanego do 140 st. C i prażymy je 2 - 3 godz. przy lekko uchylonych drzwiczkach. Od czasu do czasu mieszamy, aby śliwki nie przywarły do dna naczynia. Wyłączmy piekarnik i zostawiamy
Gotujemy i jemyjajek - 500g puree z dyni - ok 500g wody przegotowanej - 175g mąki gryczanej - 175g mąki kukurydzianej/ryżowej - 100g ksylitolu - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - przyprawa do piernika - 50g deserowej czekolady (np. bez białego cukru) 1. Mąki, kakao, pokrojoną w kosteczkę czekoladę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać razem. 2. Puree, jajka, ksylitol i wodę wymieszać/zmiksowa
Candy Pandaspuree z dyni 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu lub brązowego cukru 3 jajka 1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich ok. 10 śliwek Wykonanie: W misce umieścić puree z dyni, dodać ksylitol, jajka, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać
Healthy food explorerfarina di grano saraceno, mele e cioccolato, senza glutine) Jabłuszka z kruchego ciasta z farszem (Dolcetti farciti con mele) Pieczona frittata z jabłkami (Frittata al forno con mele) Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocaDżem dyniowy z pomarańczą i wanilią Keyword dynia, przetwory Składniki 500 g puree z dyni 2 szt. pomarańczy 1/2 szt. laski wanilii 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wykonanie Do rondelka wkładamy puree, dodajemy cukier i przyprawy. Z laski wanilii wydłubujemy ziarna i dodajemy do dyni, z pomarańczy wyciskamy sok i dorzucamy do dyni. całość stawiamy na niewielkim
Mieszam w Garnkułyżeczki sody oczyszczonej Polewa dyniowa 1 jajko 160 g jogurtu kokosowego 1/2 szklanki puree z dyni 3 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka przyprawy do piernika Sposób przygotowania Brownie Masło rozpuścić na niewielkim ogniu razem z czekoladą. Jajka ubić na puszystą masę z erytrytolem. Suche składniki wymieszać. Masę czekoladową wlewać do jajek w trakcie ubijania. Gdy obie
Modern Cave Girlkubek aromatycznej herbatki z kawałkiem pysznego ciasta. Ciasto: ok 65 dag marchewki 2 szkl mąki 1 szkl oleju 4 jajka 1 1/3 szkl cukru 1 łyżka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl posiekanych orzechów (u mnie włoskie, laskowe, pekan) Polewa: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao
Smakołyki Asi