grudniu na blogach królują świąteczne wypieki szczególnie z makiem, mnóstwem bakali i te pachnące przyprawą do piernika. Nie wiem czemu nie zamieściłam wam jeszcze na blogu starego przepisu na makowiec japoński, który jest bardzo prosty do upieczenia i pyszny w smaku. Ale jak to mówią co się odwlecze to nie uciecze więc dzisiaj nadrabiam zaległości. Jak wiadomo nie ma wypiekania
Ala piecze i gotujeksylitolu lub erytrytolu 1 łyżeczka oleju lub oliwy 1 opakowanie (150 g) skyru naturalnego (jogurtu typu islandzkiego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka karobu skórka otarta z pomarańczy 175 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej 150 ml mleka Jajka ubić ze szczyptą soli i słodzikiem
Fitkotzamiast makowców i pierników lubi keksy? To nie my 😃 Jednak w tym roku postanowiłyśmy trochę odczarować w naszej głowie wszelkie ciasta czy babki z bakaliami. Udało się upiec przepyszną babkę na pure z dyni z karmelowym smakiem cukru kokosowego z naszymi ulubionymi bakaliami czyli generalnie bez rodzynków 😄 Zainspirowałyśmy się też trochę wyglądem włoskiej babki Panettone, dlatego jako formę
Candy Pandasgorzkiej czekolady ( dałam 100 gram czekolady i 100 gram groszków czekoladowych po prosu musiałam je wykorzystać) 2 dojrzałe banany ( małe) 100 ml oleju 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść śliwek kalifornijskich 140 gram mąki owsianej bezglutenowej ( dałam Proveny) 3 jaja lub ubitej aquafaby (woda 135 gram z małego słoiczka z ciecierzycą) Polewa: 50 gram
AZgotuj!Zazwyczaj świąteczne śniadanie bardziej kojarzy nam się ze świętami Wielkiej Nocy i rzadko widuję przepisy na śniadania bożonarodzeniowe. Mam więc dla was taką propozycję, która ucieszy zarówno fanów czekolady, pierników i kuchni amerykańskiej jak i również tych którzy nudnym kanapkom powiedzą w tym roku stanowcze nie. Raz w roku możecie zaszaleć i podać na śniadanie świąteczne obłędnie puszyste
vaniliowoczekoladowamasa serowa to sprawdzone kombo. Sernik o smaku czekoladowym. Czekolady na święta nigdy nie za dużo, prawda! Poza tym w tym przepisie na sernik piernikowy znajdziecie korzenne przyprawy oraz pierniki i świąteczne landrynki do dekoracji. Ten sernik na zimno wygląda jak tort. Jeśli więc nie planujecie piec torta na święta to ten sernik Wam go zastąpi. Pamiętacie tradycyjny sernik świąteczny
codojedzeniaKremowy sernik z dodatkiem dyni i ziarenkami wanilii. Pieczony na spodzie z gotowymi piernikami. Aromatyczny, wilgotny i osłodzony lekkim kremem z białej czekolady. Wierzch wieńczą soczyste ziarenka z granatu, które świetnie uzupełniają całość. Polecam jako ciasto na świąteczny stół. 300 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego 1 kg zmielonego twarogu (wiaderko
https:KKuchniaMniampłynnego -3/4 szkl cukru pudru -3 łyżki kwaśnej śmietany 18% -1 łyżeczka sody oczyszczonej -125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej -1,5 łyżki przyprawy do piernika -pół łyżki kakao CIASTO ORZECHOWE -2 jajka -2 białka ze spodów piernikowych -1/3 szkl cukru -3/4 szkl mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki oleju -4 łyżki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumłynku do kawy. biszkopt korzenny migdałowy: 180 g migdałów 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika kisiel żurawinowy: 40 dkg żurawiny świeżej 30 dkg malin mrożonych 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml wody krem: 500 ml śmietany kremówki 30 % 100 g czekolady białej
wesoła kuchniacytryny 2 łyżki mleka Sposób przygotowania Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Gotujemy i jemycytryny 2 łyżki mleka Sposób przygotowania Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Korniszonkimąki ziemniaczanej lub ryżowej 250 g miękkiego masła lub margaryny 80 g cukru pudru 1-2 łyżeczki cynamonu innej przyprawy [ kardamon, anyż, przyprawa do piernika] Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez około następnie godzinę.Następnie ciasto rozwałkować . Foremką wycinać ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce .Blaszkę wstawić
Moje domowe kucharzenieZanim się obejrzymy będziemy mieli Święta Bożego Narodzenia. Zanim jednak na nasze stoły trafią tradycyjne makowce, pierniki i serniki proponuję wypróbować przepis na chrupiące tartaletki z orzechami i pomarańczą. Jeśli Wam przypadną do gustu zrobicie je także na święta, będą pięknie prezentowały się Waszych stołach . Taratletki w takiej świątecznej wersji posmakują każdemu. Przy okazji chciałam Wam polecić stronę ambition.pl , gdzie
Bon appetit mon amiekrem na bazie serka mascarpone i inne. Dzisiaj chciałam wam przypomnieć krem grysikowy, do którego przygotowania potrzebujemy 4 składniki. Podstawowym jest oczywiście kasza manna. Nadaje się on do przełożenia pierników, ciast biszkoptowych i innych. Składniki: 3 szklanki mleka 200 g masła 7 łyżek kaszy manny 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Do garnka wlać mleko. Dodać kaszę manną. Wstawić
Danka Pichci