piernik - 7416 przepisów (strona:295/495)

Korzenne ciasto z jabłkami i suszonymi czereśniami 192

starte na tarce 4 jabłka pokrojone w kostkę 5 jajek 1 szklanka oleju 2,5 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka płaska sody  80 g czereśni suszonych Helio    1 tabliczka czekolady mlecznej Milka 3 łyżki słodkiej śmietanki

Sama słodycz i szczypta chili
Przepyszna beza Pavlova 136

jeśli wasz piekarnik ma niższą temperaturę niż tą na wyświetlaczy zwiększamy temperaturę do 110-120 stopni lub wydłużamy czas pieczenia do 2,5 h. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piernika i pozostawiamy tam bezę do całkowitego przestudzenia. Beza środkiem się zapada i pęka i jest to całkowicie normalne.  Do miski przekładam śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Miksuję do uzyskania

Kulinarne przygody
II Festiwal Smaku Opole 9-13 marca 2020 152

pomarańczy i anyżu. 🍨DESER Szarlotka w nowoczesnej odsłonie na kruszonce z białej czekolady. Ten deser odebrał mi mowę.. wiedziałam, że szarlotka, ale TAKA??? Wokół rozsypany jest puder z piernika, obok beza, biszkopt i sos malinowy... Celowo nie pokazałam co jest w środku 😎 Musicie odkryć to sami! Przyznam się jeszcze, że zawsze bałam się hotelowych restauracji. Mówiąc wprost: za wysokie

bistro mama
Babka cytrynowa - bezglutenowa 135

Babka cytrynowa czteroskładnikowa według przepisu Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”  z 1895 roku. Z babką należy obchodzić się delikatnie, do ostygnięcia najlepiej niech zostanie w formie. Ja piekłam w formie do ciasta anielskiego. Babka

królestwo garów
Uszka wigilijne 116

ułożyć je równo na płaskiej tacce, tak aby się nie dotykały. Następnie, po wstępnym zamrożeniu, można je przełożyć do woreczka lub pojemnika. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie : Piernik żydowski Paszteciki z grzybami Makowa fantazja Ryba po grecku Kapusta z grzybami Śledzie z żurawiną Zobacz też najnowsze przepisy : Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki

okolicepalnika.pl
Dziś Sernik -idealne ciasto dla zapracowanych gospodyń bo wszystkie składniki dajemy do jednej misy, jest to sernik Korzenny 197

wyłożyć przygotowaną tortownicę. Dajemy na ten czas do lodówki. Masa serowa 1 kg sera półtłustego mielonego twarogu, gęstego 10 czubatych łyżek powideł śliwkowych , 4 łyżeczki przypraw korzennych do pierników 1 1/2 cukru pudru -można dać odrobinę mniej żeby nie był za słodki 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej , 6 jajek , 12 łyżek śmietany 12 % do ozdoby użyłam czekolady startej i cynamonu

Moje Wyroby
Ciasto z cukinią 180

buraka - choć podchodziłam do niego ostrożnie, okazało się niesamowicie dobre 😄 Tym razem, robiąc ciasto, postanowiłam wykorzystać cukinię. Przygotowując wypieki można wykorzystać ją na wiele sposobów - możecie pokusić się o piernik z cukinii, ciasto czekoladowe z cukinii czy chlebek bananowo-cukiniowy. Ja przygotowałam ciasto z cukinią i żurawiną. Ciasto z cukinią - przepis Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować: szklankę mąki pszennej, szklankę

Z notatnika dietetyka
Skórka pomarańczowa kandyzowana. 177

słoiczków i szczelnie zamykamy wieczkami. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Taką skórkę możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy.   T aka skórka doskonale nadaje się do serników, keksów, pierników oraz do dekoracji ciast i ciasteczek.  G dy zależy nam, aby skórka nie miała na sobie dużo syropu, to tuż przed jej użyciem przelewamy ją gorącą wodą na sitku

Przepisy i porady kulinarne
Przepis dnia: Tarta z brokułami na ziemniaczanym spodzie 149

składniki połączą się. Nasmaruj formę do pieczenia olejem (użyliśmy do pieczenia najmniejszej tortownicy). Przełóż do niej masę ziemniaczaną i rozprowadź równomiernie po dnie oraz po ściankach naczynia. Wstaw do piernika i piecz 30 minut. Wyjmij z pieca. Krok 2 Na kilka minut przed wyciągnięciem tarty z pieca, przygotuj nadzienie. Brokuła umyj i pokrój na małe różyczki. Przełóż do formy

Niedzielny kucharz
Orzechy włoskie w czekoladzie 140

przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 20szt orzechów włoskich 3-4 łyżki śmietany 30% 100g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej, lub zmieszać obydwa rodzaje) opcjonalnie szczypta przyprawy do piernika, cynamonu lub aromatu do ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Orzechy włoskie wyłuskałam z łupinek, starając się wyjąć je w całości lub w połówkach. Do rondelka wlałam śmietanę i podgrzałam

Waniliowe Improwizacje
Sernik gotowany z czarną porzeczką 165

podzielić na dwie części, w związku z czym wyszłyby 3 warstwy herbatników. Takim też sposobem otrzymacie szybkie ciasto bez pieczenia. Tymczasem podsunę wam inne przepisy na pyszne ciasta : Wilgotny piernik Rolada biszkoptowa Ciasto z owocami Sernik na zimno Jabłecznik Przepis na sernik gotowany z czarną porzeczką: Ciasto czekoladowe - składniki: 6 jaj 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki

MamaOskarka
Jak zrobić w domu batony z karmelem i orzechami? Twix lub Snickers! 171

ziemne i zrobić batony a'la Snickers. W pierwszej kolejności przygotowujemy spód, spód robię zawsze wykorzystując tak na prawdę resztki ciasteczek w domu, tym razem miałam jeszcze kilka pierników, które zostały z grudnia, kilka ciastek migdałowych i kilka kruchych. To świetny przepis zero weste! Oczywiście możesz wykorzystać do tego ciasteczka typu digestive czy herbatniki.  Kolejna masa w zależności

SMYKWKUCHNI
Piernikowa pizza z serkiem ricotta, owocami i miodem 109

Pizza na deser? Czemu nie! Pizza to danie, które występuje w bardzo wielu wariantach smakowych. Przeważnie są to przepisy na słono i wytrawnie, ale warto czasami

Tajemnice Smaku
Cytrynowy pstrąg z warzywami 158

kawałki, korzeń selera i batata obieram i kroję w słupki. Cebulę z ćwiartki. Warzywa przekładam do miski, wlewam olej, dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano i mieszam.  Blaszkę od piernika wykładam papierem do pieczenia. Na środek układam rybę. W każdą sztukę w środek wkładam po plastrze cytryny i łyżeczkę masła. W nacięcia ryby wkładam też kawałki plastrów cytryny. Na około

wesoła kuchnia