Przepyszny sernik na świąteczny stół lub inne okazje. Ciasto : mąka - 2 i 1/2 szkl przyprawa do piernika - 1 łyżka kakao - 3 łyżki żółtka - 4 szt cukier - 1/2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka masło lub margaryna - 250 g Masa serowa : ser biały w kostce - 1,5 kg jajka - 7 szt budynie śmietankowe - 2 opak cukier - 1 i 3/4 szkl masło
Kuchnia Danusiswoje wnętrza ciekawymi ozdobami oraz zabieramy się za świąteczne porządki. Warto także wcześniej zastanowić się jakie ciasto na święta upiec w tym roku. Tradycyjne, świąteczne ciasta to oczywiście sernik, piernik, a także miodownik. Największymi zaletami miodownika jest oczywiście jego cudowny smak, ale także fakt, że możemy upiec go nawet kilka dni przed świętami. Dzięki temu będziemy miały więcej czasu
Damusia.pljabłek i pestek granatu Panzanella – sałatka chlebowa Sałatka szopska Z tortellini i awokado Sałatka z fasolką szparagową Śledzie w śmietanie Zobacz też nowe przepisy Sałatka królewska Gulasz na piwie Piernik dojrzewający Nalewka z rokitnika Prezent dla osoby która lubi gotować – 8 pomysłów Artykuł Sałatka królewska pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plciasto które potrafi zrobić każdy, wystarczy wszystkie składniki dobrze zmiksować - u mnie w blenderze kielichowym, ale możecie też zwykłym robotem. Przełożyłam swój powidłami śliwkowymi i wyszedł genialny piernik. Bardzo wilgotny przez kilka dni, idealny na święta - polecam
Swojskie jedzonkoAlternatywnie, można zastąpić ją także jogurtem kokosowym . Keto ciastka maślane z cynamonem Cynamon Istotny składnik wszelkich jesiennych kreacji, w tym zwłaszcza tych na bazie dyni . Podstawowy składnik przyprawy do piernika (przepis na domową wersję znajdziecie tutaj ). Obie idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach . Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego , który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje sobą najwięcej
Modern Cave Girldociskamy/oklepujemy ciasto, aby ładnie się skleiło. Następnie na cieście wykładamy całą masę serową, wyrównujemy wierzch. Na masę serowa bardzo delikatnie wykładamy beze kakaową, wyrównujemy wierzch. Na koniec posypujemy pokruszonymi piernikami, a następnie rozsypujemy równomiernie pozostałym startym ciastem cynamonowym. Piec ok 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościżurawiną – składniki: 400 g marchewki 250 g mąki 4 jajka 110 g oleju 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu Lukier: 170 g cukru pudru 4-5 łyżek wody Ciasto marchewkowe z orzechami i żurawiną – wykonanie: Jeśli macie mikser to polecamy użyć, jak nie, to trzeba będzie ręcznie
Marder&Marder Manufactureciasto salceson Jabłka można zastąpić gruszkami lub wymieszać razem jabłka i gruszki. Do ciasta można dać więcej kakao będzie wtedy bardzo ciemne, można też dodać dodatkowo przyprawę do piernika będzie bardziej świąteczne! Ciasto salceson dzięki dodatkowi jabłek to idealny wypiek na jesienne i zimowe popołudnia. Mimo, że jestem na diecie to w weekend piekę ciasta dla Piotra. Akurat
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej można zastąpić białkiem roślinnym . Cynamon Istotny składnik wszelkich jesiennych kreacji, w tym zwłaszcza tych na bazie dyni . Składnik zarówno przyprawy do piernika , jak i popularnej amerykańskiej przyprawy Pumpkin Spice . Obie idealnie sprawdzają się w dyniowych wypiekach i deserach . Najlepiej korzystać z cynamonu cejlońskiego , który – w przeciwieństwie do zwykłego cynamonu Cassia prezentuje
Modern Cave GirlChlebek jest z dodatkiem czekolady i orzechów - wybierzcie po prostu swoje ulubione, zarówno czekoladę jak i orzechy. Ciasto obłędnie pachnie bananami, a na drugi dzień smakował mi trochę jak...piernik :). Dodatkowym atutem jest to, że jest proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :). Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Składniki: 145 g mąki pszennej razowej 100 g mąki żytniej razowej
Opowieści z piekarnikaszczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , z pomarańczy lub o smaku syropu klonowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki glucomannanu lub łyżeczka skrobi z tapioki/ziemniaczanej 8 kropli stewii w płynie Krem kokosowy 250 ml gęstego mleka kokosowego z kartonu
Modern Cave Girlhokkaido 25 dag mąki pszennej tortowej 12 dag brązowego cukru demerara 1 cukier ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 200 ml oleju słonecznikowego 1 jabłko Szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika Dr.Oetker 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę tortową wymieszać w misce z przyprawą korzenną, cukrem z pomarańczą , sodą
Wanilia i Kardamonmożna zastąpić gruszkami lub wymieszać razem jabłka i gruszki. Do ciasta można dać więcej kakao będzie wtedy ciemne, można je pominąć to będzie jaśniejsze, można też dać przyprawę do piernika będzie bardziej świąteczne! Ciasto wiewiórka dzięki dodatkowi orzechów i aromatycznego cynamonu to idealny wypiek na jesienne i zimowe popołudnia. Gdy pominiemy orzechy w przepisie i dodamy w ich miejsce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię