Petit pains, czyli małe francuskie bułeczki zajadane zwykle z masłem lub konfiturami, zapewne kojarzycie z supermarketów. Napompowane powietrzem i pełne chemii, dzięki której są takie
W poszukiwaniu inspiracjiTak strasznie spodobało mi się pieczenie chlebów, że wczoraj popełniłam kolejny;) Tym razem wiejski na zakwasie;) Na stronie- źródle jest on określany jako "mercedes
Krakowskie smaki AniDziś pampuchy w nieco odmiennej formie. Tradycyjnie przyrządza się je na parze. Ja dziś spróbowałam upiec je w piekarniku- wyszły równie pyszne. Składniki: 3 szklanki mąki
Tradycyjna KuchniaDziś w mojej kuchni zapachniało już świętami. A wszystko przez przyprawy korzenne, których użyłam do dzisiejszego wypieku. Wyszedł pyszny, aromatyczny i mięciutki (za sprawą
Tradycyjna KuchniaJak już wspominałam ostatnio, powoli przymierzam się do komponowania menu wigilijnego. Nie wiem jak u was, ale u mnie zawsze na stole tradycyjnie obok opłatka jest
Tradycyjna KuchniaZ racji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki
Tradycyjna KuchniaOd jakiegoś czasu coraz częściej można spotkać się z napojem o dosyć dziwnej nazwie- kwas chlebowy. Zastanawiałam się jak smakuje, bo nawet w popularnych serialach jest
Tradycyjna KuchniaPrzedstawiam dziś mój sekret na świeży chlebek. Tak powstały chlebek- placuszki nie wysychają, są świeże i wilgotne przez dwa tygodnie! Najczęściej podaje go z kawą inką
Tradycyjna KuchniaJeden z moich ulubionych przepisów na drożdżówkę :) Rano wszystko zamieszać, pozostawić do wyrośnięcia, a po pracy upiec. Pychota! Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 5 dag drożdży
Tradycyjna KuchniaUwielbiam drożdżowe wypieki. Na nadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem. Składnik na ciasto: 70 dag mąki 5
Tradycyjna KuchniaMoje tegoroczne odkrycie- pyszna, łatwa w przyrządzeniu, lekka drożdżowa pychotka! Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag masła, 4 jaja, ½ szklanki
Tradycyjna KuchniaTen przepis zdecydowanie może pozytywnie zaskoczyć naszych gości :) Mało kto zgaduje, że jest to chleb z bobu! Jest po prostu pyszny !!! Składniki: 40 dag młodego bobu
Tradycyjna KuchniaTa drożdżówka to hit tegorocznych wakacji :) Smakuje pysznie i lekko! Składniki: 40 dag mąki 4 dag drożdży ½ łyżki cukru ½ szklanki mleka 20 dag dyni ( oczyszczonej ze
Tradycyjna KuchniaPyszny, prosty w wykonaniu, domowy chlebek wg przepisu mojej mamy. Składniki; 40 dag mąki (najlepiej żytniej) 4 dag drożdży 10 dag otrąb 1 łyżeczka cukru
Tradycyjna KuchniaMoja ulubiona drożdżówka- jest delikatna, długo pozostaje świeża. Smakuje wybornie z masłem, dżemem, a nawet sama bez dodatków. Składniki: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 2
Tradycyjna Kuchnia