Pyszny, prosty w wykonaniu, domowy chlebek wg przepisu mojej mamy. Składniki; 40 dag mąki (najlepiej żytniej) 4 dag drożdży 10 dag otrąb 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka Sól do smaku Sposób przygotowania: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Następnie połączyć z mąką, otrębami, jajem i mlekiem. Wyrobić ręcznie lub mikserem (końcówkami świdrowymi), przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i na ch... czytaj dalej...
Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.
Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.
Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.
Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.
ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com