pieczywo - 17769 przepisów (strona:719/1185)

Ziołowe bułeczki 172

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne, puszyste bułeczki z dodatkiem ziarenek z ziołami. Idealne pieczywo na śniadanie czy kolacje. Najlepsze świeże, zaraz po upieczeniu z dodatkiem masła, zachęcam do spróbowania u siebie Post Ziołowe bułeczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pasta z wędzonej makreli 239

Czas na rybę tym razem wędzoną. Pasta z wędzonej makreli, twarożku , ogórka, jajka- jest doskonała do pieczywa zarówno na śniadanie jak i na kolację. Polecam. SKŁADNIKI 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 2 łyżki twarogu 2 jajka 1 cebula pół pęczka szczypiorku 2 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżka musztardy delikatesowej sól, pieprz do smaku WYKONANIE Rybę oczyszczamy z ości dokładnie

W kuchennym oknie Ewy
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 387

goździków.  Co ciekawe nie zawiera dodatku mąki. Bazuje na dużej ilości rozdrobnionych orzechów włoskich oraz okruchach chlebowych . Od dawna zachwycam się umiejętnością mieszkańców krajów śródziemnomorskich wykorzystania czerstwego pieczywa, ale nigdy nie robiłam ciasta z jego dodatkiem. Wypiek ma konkretniejszą, grubszą strukturę, która bardzo mi odpowiada.  I ten zapach! Ciasto w czasie miksowania pachniało niczym moje ukochane lody orzechowe

Chilli Czosnek i Oliwa
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 238

testować, łączyć, odkrywać. Tak też było tym razem. Kiedy dostałyśmy propozycję wzięcia udziału w konkursie: " Książęce Mistrzostwa Smaku – Chlebowo Miodowe " ucieszyłyśmy się niezmiernie! Piwo, miód i chleb - wszystko uwielbiamy. Pieczywo wypiekamy same, miód kończy się u nas szybciej niż niejeden produkt "obowiązkowy" w kuchni, a dobre piwo to w naszym domu ulubione %. Co prawda my (nie mówimy o męskich pierwiastkach

Wypisz Wymaluj
Sałatka z Porów 970

Zdecydowanie moja ulubiona sałatka. Zawsze pierwsza znika ze stołów, a z dodatkiem pieczywa i wędliny smakuje wyśmienicie. Polecam przepis. Sałatka z Porów - Składniki: 1 por sałatkowy puszka kukurydzy (ok. 400 g) 5 jajek ok. 120 g żółtego sera 350-400 ml majonezu pieprz odrobina soli (lub pominąć) Sałatka z Porów - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy

Słodka Strona
Muffiny z Szynką i Serem 224

Babeczki warto dodatkowo podać z sosami, np. czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z szynką i serem będą świetną przekąska do piwa lub np. jako dodatek do potraw grillowych zastępując tradycyjne pieczywo. Muffiny z Szynką i Serem - Składniki: 2 jajka 340 g mąki pszennej 130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szynki (lub 125 ml dobrej jakości oliwy) 250 ml mleka

Słodka Strona
Bułki na maślance 170

Któż z nas nie ma ochoty na świeże pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki. Składniki: 0.5 kg mąki pszennej bądź razowej łyżka cukru 1 jajko 400 ml maślanki łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli rodzynki, słonecznik bądź pestki dyni Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy w jednym

upichcic
Kartoflanka na wędzonce czyli smaki z dzieciństwa 271

sitko. Dodać pozostałą 1/3 warzyw z patelni przeciśnięty przez praskę czosnek,  całość zagotować i doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie solą. Można podawać z drobnymi grzankami z pszennego pieczywa. Bez nich też jednak smakuje :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Męskie śniadanie pełne energii 223

piekarnika nagrzanego do temperatury ok.180 stopni i piec około 10 minut. Jajka powinny być ścięte, ale niezbyt wypieczone. kiełki umieściłam w waflowych miseczkach Tak przygotowane jajka podałam z pszennym pieczywem oraz kiełkami skropionymi oliwą i odrobiną cytryny. Kiełki nadają lekkości temu sycącemu śniadaniu. tak wyglądają zapieczone jajka wyjęte z foremki Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzanki ze szpinakiem 202

przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Grzanki przygotowujemy ze zwykłego chleba. Ja nie używam pszennego, gdyż szpinak jest wilgotny i pod jego wpływem pieczywo może za bardzo namoknąć.  Kromkę chleba smarujemy dość grubo topionym serkiem, a na niego nakładamy szpinak. Tym, którzy bardzo lubią ser proponuję posypać szpinak startym żółtym serem. Nie jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 177

opakowaniu, czyli na przykład jak otworzymy kawę, to zawijamy lekko torebkę i umieszczamy w pojemniku. Pokrojone wędliny nie wysychają , ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni. Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób. Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze. Czym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki z orzechowymi powidłami 187

idealnie się uzupełniają. Orzechy są delikatnie chrupiące i smacznie komponują się ze smakiem powideł śliwkowych. Wielbiciele cynamonu odnajdą również i jego dodatek. Szkoda mi było zjeść je z pieczywem, dlatego upiekłam babeczki :) Polecam Wam te powidła. Ja na pewno po nie sięgnę ponownie :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 355

razu śmietanę, jednak ja wolę podawać ją osobno tak, aby każdy mógł dodać jej tyle, ile lubi. Boeuf Stroganow podajemy z dodatkiem posiekanej natki i ze świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi. Kluski kładzione (ilość na 1 porcję): 1 jajko , 4 łyżki mąki , szczypta soli . Wszystko razem dokładnie łączymy. Powstaje dość gęste ciasto, które nabieramy małą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciecierzyca z ziołami 112

poddusić przez 1-2 minuty. (Ciecierzyca z puszki jest bardzo delikatna, więc trzeba delikatnie się z nią obchodzić mieszając na patelni.) Podajemy prosto z patelni. Można z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ale i bez żadnych dodatków można się najeść do syta. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami 237

sokiem oczywiście. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem - jak kto lubi :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna