danie bardzo łatwo się robi i lubimy je z pieczywem. Zwłaszcza świetnie nadaje się gdy jest taka jak dziś pogoda czyli paskudna i zimna. Oczywiście można użyć innego mięsa, ja już na kapuście robiłam golonkę, żeberka, białą kiełbasę i wszystko super smakowało. Tak więc dla lubiących tego typu jedzonko polecam bez wahania. Jak raz zrobicie to będą powtórki i inne
Ewa w kuchniobiad ryż i ugotujecie go w nadmiarze to mam pomysł aby go wykorzystać. Wystarczy kilka składników i można wyczarować pyszne kotlety ryżowe. Moi chłopcy jedli je z surówką i pieczywem ale świetnie smakują same lub tylko z dodatkiem surówki np. z pekińskiej kapusty. Wiadomo, że nie należy wyrzucać jedzenia a tu mamy świetny sposób na wykorzystanie tego ca nam zostanie
Ewa w kuchniprzyznać, że taka kombinacja bardzo mi przypadła do gustu. Tak więc jak dorwę truskawki to na bank jeszcze zrobię. Przyda się do naleśników, ciast czy na śniadanie z domowym pieczywem. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnicebulę do kurczaka. Dodaję pomidory z puszki, pokrojone listki bazylii i oliwki. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość gotuję jeszcze kilka minut. Można podawać z makaronem lub świeżym pieczywem. Smacznego Post Kurczak w sosie pomidorowym z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plPulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam. Pulpeciki w sosie pomidorowym
UgotujmyTo.plDoprawiam solą i pieprzem. Dolewam ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotuję kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaję poszatkowaną natkę. Podaję z pieczywem, ryżem lub pure ziemniaczanym. Smacznego Post Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plrozmaryn. Po kilku minutach dodaję kawałki dyni, doprawiam solą i pieprzem i posypuję świeżą natką pietruszki. Podaję z grzankami z masłem czosnkowym ale w orginalnym przepisie dodawało się czerstwe pieczywo do potrawki. Smacznego Post Dynia na ostro według Nigela Slatera pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpadnięta ale szczęśliwa…:) Ten typ tak ma ;)! Jedyny przepis jaki zrobiłam i udało mi się sfotografować w ciągu tego tygodnia to chlebki nadziewane gutap. Chlebki gutap to płaskie pieczywo pochodzące z Turkmenistanu. Przepis znalazłam na stronie http://kornikwkuchni.blogspot.co.uk/2013/04/gutap-nadziewane-chlebki.html i zmieniłam jedynie rodzaj nadzienia, wykorzystując to, co miałam akurat w lodówce… ale chlebki bardzo nam smakowały więc
UgotujmyTo.plwszystko w nim nie pływało. Dodać ugotowany i wyłuskany bób, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i smażyć 2-3 minuty aby bób się zagrzał. Posypać natką pietruszki. Najlepiej podawać z pieczywem czosnkowym :)! Smacznego Inspiracja: http://karmel-itka.blogspot.co.uk/2013/07/groszek-zielony-z-chorizo.html Post Sałatka z bobu i chorizo pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plzimno o różnych smakach, między innymi chili, wędzonego i borowików. W Polsce można też już kupować olej rzepakowy smakowy i wykorzystywać go do sałatek czy jako dip do świeżego pieczywa, naprawdę smakuje wybornie. Polecam gorąco! Przypominam również o wciąż trwającym konkursie z atrakcyjnymi nagrodami – po szczegóły zapraszam tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody/ . Focaccia na oleju rzepakowym Składniki: 400 g mąki
UgotujmyTo.plJeśli macie ochotę na świeże, własnoręcznie robione bułki drożdżowe, a martwicie się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować
UgotujmyTo.plOczywiście dochodzi czas marynowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;) Oczywiście upieczoną łopatkę po ostygnięciu można traktować jako domową wędlinę i podawać do ulubionego pieczywa z ulubionymi dodatkami… Jak kto lubi…:) Łopatka pieczona Składniki: około 1,2 kg łopatki wieprzowej 6 ząbków czosnku 3 liście laurowe (rozrobnione) 1 łyżeczka rozmarynu 3 łyżeczki majeranku
UgotujmyTo.plmąki jest trochę więcej, temperatura zaś jeszcze nieco wyższa. Gęsta konsystencja otrzymanego ciasta i dłuższy czas trwania tego etapu sprzyjają intensywnemu rozwojowi bakterii kwasu mlekowego, który decyduje, o jakości pieczywa. Etap 3: Ciasto jw. + 80g maki + 100g wody, temperatura 28 – 30°C, na 3-4 godziny. W fazie tej powinny rozwijać się już bardzo dynamicznie dzikie drożdże. Ciasto powinno przyrosnąć
UgotujmyTo.plzależności od upodobań można dodać około 200 ml śmietany kremówki do kremu ale bez tego też jest bardzo smaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)! Zupa krem z pora Składniki: około 700 g pora (biała część) ok. 150 g masła ok.800 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich) sól, pieprz
UgotujmyTo.pldrożdżach „ Przepis bierze udział w akcji: A nasza lutowa piekarnia to: Amber Kuchennymi Drzwiami Ania Bajkorada Ania Nie tylko na słodko Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród Ania Pieczywo na zakwasie Alutka nie-ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Bea Bea w kuchni Bożena Smakowe kubki Bożena Moje domowe kucharzenie Dorota Moje małe czarowanie Gallica Anonimica Zakalce mojego życia Gatita
UgotujmyTo.pl