pieczywo - 17769 przepisów (strona:713/1185)

Kwaśnica 189

ugotowane ziemniaki- mieszamy. W okresie przedświątecznym mało jest czasu na przygotowanie pożywnego obiadu. Kwaśnica w wersji mięsnej, to proste i pyszne danie. Z dodatkiem kromki razowca, czy innego pieczywa będzie pełnowartościowym posiłkiem. Przygotowana na wywarze z łbów rybich znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Pamiętajmy o jednym. Kwaśnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna być kwaśna. Tak więc życzę… kwaśnego

mojewypiekiinietylko
szybkowar-gołąbki bardzo smaczne... 186

zasyczeniu pary zmniejszyć ogień i gotować 30 minut - z szybkowara wyją najlepiej po godzinie gołąbki są z szybkowara miękkie, smaczne i nie rozpadają się, takie lubimy zjeść do pieczywa z masłem i bez sosu..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Konrad Gaca "Kuchnia Fit" - recenzja książki 281

maratonem po wielu sklepach. Do przygotowania dań z książki, wystarczy jeden wypad do najbliższego Wam sklepu i zakup podstawowych artykułów spożywczych. W książce znajdziecie także przepisy na domowe pieczywo, desery ( tak, też się ucieszyłam, że dieta może być słodka ;) ) oraz tzw. "odchudzone" propozycje dań świątecznych, zarówno tych na minione już Boże Narodzenia, jak  i tych na zbliżającą się Wielkanoc

kolorowotorcikowo
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15434

Powoli przygotowuję się na Sylwestra, który jak zwykle spędzimy z Mężem na "domówce" u znajomych. Będzie to impreza składkowa, tzn. każdy przynosi coś do jedzenia, jakąś sałatkę, dip do pieczywa, kanapeczki. Coś prostego, do zjedzenia w ręku i pasującego do alkoholu.  Ja mam wiele wypróbowanych przepisów na taką okazję, które znajdziecie zebrane w dziale  "Pomysły na imprezę

Chilli Czosnek i Oliwa
jabłka pieczone z kaszanką... 162

przeciąć jabłka do jabłek nałożyć wystudzoną kaszankę i nakryć czubkiem jabłka piec w mikrofali na opcji kombi 600 Wat z 10 minut, jest smaczna kolacja, można podać z pieczywem...............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Wigilijny śledź po szwedzku 271

martini i dość mocno go w nim ubijając, a następnie stawiając odwrócony kieliszek na talerzyk, co pozwoliło na uzyskanie stożkowego kształtu. Przystawkę udekorowałem plasterkiem cytryny. Podałem z białym pieczywem

Wyprawy kulinarne
Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo 202

podałam w formie kleksów na talerzu. Doprawiamy zupę solą i ewentualnie jarzynką. Dekorujemy zupę natką pietruszki i tymiankiem. Zupę możemy podawać z ziemniakami albo z kaszą bądź też z pieczywem. Gotujemy grzyby wraz z włoszczyzną grzybowa zupa kasztelańska

Bon Appetit Małgorzaty
Ragoût z kurczakiem i pieczarkami 235

koniec dodajemy ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. dodajemy zahartowaną śmietanę i mieszamy. Serwujemy z pieczywem. Ragoût z pieczarkami i kurczakiem

Bon Appetit Małgorzaty
Rosół z włoskimi akcentami 204

świeżo zmielony czarny pieprz sól Włoskie dodatki: żółtka (1 żółto na jedną porcję) ok. 150 g tartego parmezanu 2 pomidory 2 ząbeki czosnku  kilka gałązek tymianku kromki pełnoziarnistego pieczywa (ilość wg upodobania) Złote zasady przygotowywania rosołu: 1.       najlepszy rosół wychodzi z jak największej ilości rodzajów mięs  z kością (z wołowiny, indyka

Bon Appetit Małgorzaty
Duszona fasola w sosie pomidorowym 190

minut przez wyłączeniem p otrawy dodajemy puszkę pomidorów wraz z zalewą. Całość dusimy , doprawiamy ewentualnie do smaku.Wodę możemy uzupełni ać w miarę potrzeb. 4. Gotową fasolę podajemy z pieczywem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka 211

Ogó rki i paprykę kroimy w kosteczkę. 2. Tuńczyka odsączamy z zalew y. 3. Serek mieszamy dokł a dnie z pozostałymi składnikami. 4. Podaj emy na śniadanie z pieczywem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki 179

wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną. 3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Galaretka wieprzowa 198

opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem. 5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia. 6. Podajemy z pieczywem, skropione sokiem z cytryny lub octem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pasta z makreli z ogórkiem korniszonym 188

Uwielbiam różne ciekawe pasty do pieczywa. Na tą natrafiłam u Basi. Zapraszam! Składniki: 1 wędzona makrela 1 cebulka 2 ogórki korniszone 1-2 łyżki pikantnego keczupu Sposób przygotowania: 1. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości. 2. Cebulkę drobno siekamy. 3. Ogórki kroimy w kosteczkę. 4. Dodajemy keczup i wszystko mieszamy. I gotowa pasta może wylądować na kanapce! Smacznego!!! Źródło: Matka, żona

Kuchnia domowa Ani
Mix sałat z tuńczykiem i fetą 403

umieścić w dużej misce, lekko zamieszać. 3. Do sałatki dodać olej wymieszany z przyprawą do sałatek lub ulubiony dressing, np. taki ( KLIK ). 4. Całość zamieszać. 5. Podawać np. z pieczywem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia domowa Ani