pieczywo - 17769 przepisów (strona:711/1185)

Zapiekane kajzerki z jajkiem 332

początku przygotowujemy pucharki – kajzerkom odcinamy wierzch, następnie wydrążamy środek, lekko ugniatając spód. Na dno każdej bułki wsypujemy pokrojoną na drobno szynkę i szczypiorek. Ostatnim krokiem jest wbicie do każdego pieczywa po jednym jajku. Tak przygotowane pucharki wstawiamy do piekarnika na około 5-7 minut – do momentu ścięcia się jajka. Przed podaniem posypujemy je solą i pieprzem, a także drobno pokrojonym

Słodkie Przyjemności
Focaccia - chlebek na grilla 150

zaczynam wytrawnie, pytając czy znacie i dealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem

Słodkie Przyjemności
Domowy twaróg - metoda szybka 6182

choć to zależy akurat od długości gotowania) i bialutki. Nie miałam pojęcia, że to może być tak proste! Dlatego mam nadzieję, że tak jak przyszła moda na pieczenie domowego pieczywa, tak namówię Was na przygotowanie domowego twarogu. Wystarczy dobre mleko (nie UTH), cytryna, garnek, sitko i gaza. Składniki : 2,5 l mleka krowiego ( butelkowane lub wiejskie) 150-200 ml soku

Słodkie Przyjemności
Ajapsandali – smażone warzywa 295

oraz chili. Mieszamy i podsmażamy minutę, dwie, aż smaki się przegryzą. Próbujemy czy danie jest odpowiednio słone i podajemy. Można jeść na ciepło i zimno – najlepiej ze świeżym pieczywem np. bagietką. A tak ajapsandali (i na takiej kuchni!) przyrządza się w samej Gruzji (wioska Gobroneti). Post Ajapsandali – smażone warzywa pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Panini. 162

zdrowa żytnią bułką, ekstra porcją rukoli, cykorii i papryki. Do wyżej wymienionych potrzebujemy jeszcze: mozzarellę, oliwę, jogurt naturalny, majonez. Sos: majonez, papryka - świeża obrana i drobno starta - jogurt, sól. Pieczywo przekrawamy, podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą, wykładamy ser i dodatki. Smacznego

BaRepas
Sałatka z tuńczyka z grzankami. 312

ponad 40 kg mniej i, co najważniejsze, chęć do życia. Dziś lekka kolacja. Czego potrzebujemy? -tuńczyk w sosie własnym -kukurydza -ogórek kiszony starty -jogurt naturalny, łyżka -sól, pieprz -oliwa -pieczywo pełnoziarniste; grzanka Tuńczyka, kukurydzę, ogórka solimy i pieprzymy, łączymy z jogurtem. Grzankę skrapiamy oliwą

BaRepas
KREM KASZTANOWY Z WANILIĄ 191

zarazem wyrazistym smak … słodki, ale absolutnie nie przesłodzony …. Dziś mam dla Was swoją wersję kremu kasztanowego! Jest fantastycznym zamiennikiem dla znanych kremów czekoladowych! Świetnie pasuje do świeżego pieczywa … do naleśników … deserów , a nawet ciast . Spróbujcie! Warto! SKŁADNIKI: * jadalne kasztany – 300 g * woda – ok.200 ml * cukier puder – ok.150 g * wanilia – 1 laska * śmietana

Ostra na Słodko
Karkówka marynowana w cebuli 410

mięso obsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą, dodaj cebulę i gotujemy do miękkości. Taką karkówkę można wykorzystać do sałatki (przepis wkrótce) lub wystudzić i podawać z pieczywem jako wędlinę. Jeśli jednak chcemy ją zjeść do obiadu można przygotować do niej sos. Kilka łyżek mąki prażymy na suchej patelni, dodajemy olej, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Stopniowo rozrzedzamy

chwile dla mnie
Moja poranna rutyna i niezwykły olej kokosowy 201

tłuszczowej, a wręcz przyspiesza jej spalanie! Do tego olej kokosowy jest bardzo sycący, szybko i na długo zaspokaja głód. Możesz dodać go do pieczenia Zastąp nim masło do smarowania pieczywa jeśli potrzebujesz natychmiastowej dawki energii - zjedz jedną łyżeczkę oleju kokosowego  oczyszcza organizm z toksyn obniża cholesterol idealny do smażenia w wysokich temperaturach- nie pali się, nie wydziela szkodliwych substancji

Gotowanie to kochanie
Bogracz domowy 199

ketchup, koncentrat pomidorowy, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne i dusić jeszcze 15-20 min. Podawać z pieczywem

Mix smaku
Potrawka meksykańska 205

kukurydzę również odsączone.Dodać 2 łyżeczki papryki słodkiej, doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne(jeżeli została dodana ostra papryczka to ostrożnie) i jeszcze chwilę dusić.Podawać z pieczywem

Mix smaku
Mój strogonow 699

strogonowem i mieszać mąkę i tak ze 3-4 łyżki, następnie wlać do garnka i rozmieszać. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku i zestawić z ognia. Podawać z pieczywem

Mix smaku
Fasolka szparagowa po bretońsku 140

ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Kulinarna rozmowa
Burger 193

Proponuję Wam dziś burgera. Od czasu do czasu taki "swojski burger" jest świetny dla dorosłych i dla dzieci. Musicie kupić tylko kawałek dobrej wołowiny, zmielić ją do tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe.   Składniki: Mięso wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy

Kulinarna rozmowa
Włoska kanapka na gorąco 274

Dziś na lunch proponuję szybką i bardzo smaczną kanapkę na gorąco. Dla 1 osoby potrzebne będą: 2 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego 3 cienkie plasterki odchudzonej mozzarelli 2 cienkie plastry pomidora odrobina posiekanej czerwonej cebulki 2 oliwki pokrojone w plasterki 1 łyżka zielonego pesto z bazylii sól i pieprz do smaku Na jednej kromce chleba kładziemy mozzarellę, na to pomidor, drobno

Kulinarna rozmowa