pieczywo - 17769 przepisów (strona:702/1185)

Do chleba - 3 propozycje 225

awokado - 2 suszone pomidory - garść ugotowanej ciecierzycy - sól, pieprz - odrobina oliwy z oliwek Wszystkie skłądniki zmiksować razem na gładką, jednolitą masę, Wymieszać i doprawić do smaku. Podawać z pieczywem

Szybko Tanio Smacznie
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 185

całość zjadłam sam:) 400 g pomidorków koktajlowych (im mniejsze tym lepiej) opakowanie sera feta  2-3 ząbki czosnku świeży tymianek i bazylia oliwa z oliwek miąższ czerstwego białego pieczywa (wykorzystałam czerstwą bagietkę) ok. 30 g świeżo tartego parmezanu oliwa z oliwek Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Dodać pomidorki i przez minutę

KUCHARNIA
TU I TAM nr 9. Śniadanie dla Ciebie. Po mojej stronie nieba. 198

zjem. Jest rzeczywiście  dla prawdziwych "myśliwych" - zresztą poczytajcie sami z czego się składa! Bigos po myśliwsku, pieczeń z sarny, jelenia lub dzika, kiełbaski pieczone, pasztet z zająca, dodatki: pieczywo, pomidory, ogórki, masło, ketchup, do tego napoje: kawa, herbata, soki, wody mineralne oraz napoje alkoholowe: wódki, krupnik... Mam nadzieję, że Amber nie liczy dziś na taki zestaw!  Jeśli już

KUCHARNIA
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 213

syrop z czarnego bzu . Miód z mniszka zrobiłam na podstawie spisanego kiedyś przepisu - źródła nie pamiętam. Myślę, że swobodnie w zastępstwie brioszki można użyć chałkę lub inne lekko słodkie pieczywo. Nic nie zastąpi jednak aromatu bzów ....  BRIOSZKA CYTRUSOWA /składniki na 2/3 porcji oryginalnej/ 330 g mąki otarta skórka z 1 cytryny, 1 pomarańczy i 1 limonki

KUCHARNIA
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 154

przy wspólnym stole.  Obłoczna lekkość , która uzależnia podobnie jak gazeta przy śniadaniu i leniwy podwieczorek. Tang zhong to popularna metoda wśród piekarzy azjatyckich, zwłaszcza w Chinach i Japonii. Pieczywo z wykorzystaniem tej metody jest niezwykle miękkie, puszyste, wilgotne i długo pozostaje świeże. Metoda polega na podgrzaniu niewielkiej ilości mąki z wodą do temperatury 65 C. Otrzymaną emulsją dodaje się

KUCHARNIA
Łowcy Smaków # 1. Dukkah i rzodkiewki z patelni. Wiosenna sałatka 211

ofercie przyprawy w młynkach, tzw. ruby, czekolady, kakao, wanilię i dukkah, czyli aromatyczną północnoafrykańską mieszankę nasion i przypraw.   Tradycyjnie serwuje się ją, jako dip ze świeżo wypieczonym pieczywem i najlepszej jakości oliwą, także dostępną w Gustiqo . Doskonale sprawdza się także w roli dodatku do prawdziwego kuskusu, zmieszana z kawałkami sera lub jako posypka do mojej chrupiącej sałatki. Sałatka

KUCHARNIA
Chleb marchewkowo-dyniowy 211

Dziś mój kolejny przepis na chleb, tym razem z mąką i drożdżami. Następnym razem pokuszę się i zrobię na zakwasie. Akurat w szafce nie miałam pieczywa, a przypomniał mi się chleb, który jadłam dawno dawno temu... Postanowiłam go odtworzyć. Oto co mi wyszło !  Chleb z marchewką i pestkami dyni Składniki : 450 g mąki (100 g pszennej, 350 g żytniej

Życie na widelcu
PAPRYKA ZAPIEKANA Z KASZANKĄ I JAJKIEM 203

solą, pieprzem do smaku. Wbijamy jajka, szybko mieszamy, odstawiamy z ognia. Masą napełniamy papryki, ustawiamy w nagrzanym piekarniku, zapiekamy ok 15 minut w 180 st. Podajemy na ciepło z pieczywem

Z Majeczką w kuchni
Chleb tostowy. Chlebek pszenny. 159

żeby rósł tylko w górę. Ja mam już takie przyzwyczajenie, że wszystkie chleby piekę w silikonowych foremkach, dzięki temu nie muszę smarować foremek i nie mam problemu z wyciąganiem pieczywa z nich. Jeden minus jest taki, że chlebek rośnie wtedy też na boki i przez to nie ma takiego kształtu jak chleb tostowy. Coś za coś- wygoda za wygląd :) Składniki

Aga w kuchni
PASTA JAJECZNO-TWAROGOWA 117

oczkach, ,wędlinę kroimy  w cieniutkie   paseczki .Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez ale tylko tyle , żeby się składniki ładnie połączyły . Doprawiamy do smaku i zajadamy z  pieczywem**) SMACZNEGO

w mojej kuchni
Gulasz po tatarsku gulasz po tatarsku 193

frytki. gulasz po tatarsku gulasz po tatarsku Jak mięso będzie miękkie dodać ziemniaki i ogórki,delikatnie przemieszać i gotować jeszcze 10-15 minut. gulasz po tatarsku Podawać ze świeżym pieczywem.:) Smacznego. autor Bronislawa

w mojej kuchni
CHLEB RAZOWO -ORKISZOWY 132

godziny . Pieczemy  w 220 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszamy  temperaturę do 200 i dopiekamy  przez kolejne 20. Upieczony chleb studzimy  na kratce do pieczywa.. Kanapka z takim chlebem smakuje fantastycznie!! ...szklanka =250ml

w mojej kuchni
Paprykarz 164

słoiczek koncentratu pomidorowego, przyprawy do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Usunąć ości z makreli, mięsko rozdrobnić. Wszystkie składniki razem wymieszać. Powstałą masę odstawić aby składniki dobrze się połączyły. Podawać z pieczywem. Paprykarz łatwy w wykonaniu a o wiele smaczniejszy niż "puszkowy". Ważne są przyprawy: zioła prowansalskie i przyprawa curry, bo to one nadają smak potrawie, ale jak zwykle wszystko według własnych

w mojej kuchni
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 184

Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju

w mojej kuchni
Zapiekane jajka z makaronem 147

łyżki masła do smarowania formy szczypiorek do posypania sól i pieprz WYKONANIE   Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Formę do babeczek smarujemy masłem i umieszczamy w kolejności: kawałek pieczywa, boczek, plasterek pomidora, ser. Na koniec rozbijamy jajko. Doprawiamy szczypą soli i pieprzu Formę z zawartością umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy od 8 do 10 minut. Warto obserwować

w mojej kuchni