pieczywo - 17769 przepisów (strona:708/1185)

ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 342

stopniowo tak, by zupa nie była zbyt rzadka, gulaszowa to zupa, która powinna być dość gęsta. Z podanych składników mnie wyszło 5l zupy. Do takiej zupki idealnie pasuje domowe pieczywo. U mnie z dodatkiem bagietek orkiszowo-żytnich. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Zupa z fasolą borlotti 219

Dwóch łakomych Włochów , nieco go modyfikując. Gennaro Contaldo oczywiście używa do niej fasoli świeżej, mi pozostało mu tylko zazdrościć :) Zupa smakuje jak pomidorówka z fasolą. Świetna ze świeżym pieczywem. Jeśli nie macie fasoli borlotti , oczywiście możecie wykorzystać inną odmianę. Znacie/jedliście fasolę borlotti ? Czekam na Wasze komentarze :) Zupa z fasolą borlotti na 4 porcje czas przygotowania: 1 godz. plus czas

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffinki z czekoladą i szkolne początki 214

dokładnie obliczyć jej temperaturę, żeby ciasto odpowiednio urosło. Piec, z którego wychodzą bułeczki mięciutkie i delikatne, super puchate, a jednocześnie z cudownie chrupiącą skórką, zrobił na mnie ogromne wrażenie. Pieczywo jak z piekarni; tyle, że tym razem zrobiłam je sama (no dobrze, w duecie). Ekscytacja sięga zenitu, nie mogę przestać się uśmiechać i aż ciężko mi uwierzyć, że nie śnię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jajecznica ze szpinakiem 152

zaskoczył takim śniadaniem. Cieszę się, że ma tyle pomysłów i nie zostawia gotowania tylko na mojej głowie :) Przyjemnie obudzić się rano i zjeść takie pyszne śniadanie. Do jajecznicy dostałam pieczywo i porcję widocznej na zdjęciu tapenady . Składniki /dla 2 osób/: 3 jajka 1 mała cebula garść szpinaku 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki chili

Pasja Smaku
Dietetyczna jajecznica z awokado i papryką 220

doprawić solą i pieprzem i roztrzepać widelcem.  Na rozgrzaną patelnię wsypać warzywa, zalać masą jajeczną - usmażyć jajecznicę. Gotową jajecznicę przełożyć do wydrążonej połówki awokado. Podawać z kromką chrupkiego pieczywa. Smacznego

kolorowotorcikowo
Bułki bez glutenu, laktozy i jajek z ekologicznych mąk Symbio: kukurydzianej i gryczanej 210

wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami dozwolonymi w takiej diecie. Smak tych bułeczek jest specyficzny i wyrazisty, więc wielbicielom klasycznego, pszennego pieczywa mogą nie przypaść do gustu. Przepis na około 8 małych bułeczek pochodzi stąd: KLIK . 150g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 220ml wody 10g drożdży

Szefowa kuchni
Baba ghanoush | pasta z bakłażana i tahini oraz przepis na pastę sezamową 177

Moja wersja jest ciemniejsza od oryginalnej, ponieważ bakłażan zmiksowałam wraz z łupą. Pasta smakuje iście egzotycznie , ale jej wykonanie jest dziecinnie proste . Ma mnóstwo zastosowań. Można smarować nią pieczywo, używać jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI Baba ghanoush 2 bakłażany 1-2 łyżeczki pasty tahini sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub octem balsamicznym) czosnek

Zofiana
Aromatyzowana oliwa 153

sama. Moje ulubione to oliwa z ostrymi papryczkami, oliwa czosnkowa i oliwa z rozmarynem i kolorowym pieprzem.  Taka oliwa ma szereg zastosowań w naszym domu : do sałatek, pieczywa, makaronów, mięs, zapiekanek, pizzy itd.  :) Przygotowanie takiej oliwy jest niezmiernie proste. Wystarczy kilka wyparzonych i osuszonych zamykanych butelek (najlepiej ciemnych), oliwa extra virgine, kilka ząbków czosnku, ostre suszone papryczki, gałązka

Moje Kuchenne Rewelacje
Kapusta kiszona z grzybami z szybkowaru 246

rumiany kolor, pod koniec delikatnie posól (nie mieszaj grzybów łyżką, tylko delikatnie potrząsaj patelnią) tak podsmażonymi grzybami natychmiast obkładaj ugotowaną wcześniej kapustę serwuj całość na gorąco z ulubionym pieczywem (ja podałam z ciabattą

Szybko Szybkowar
Kotlety drobiowe z rozmarynem, szynką serrano i parmezanem z szybkowaru 283

Pyszne kotleciki drobiowe, które można serwować na 2 różne sposoby: polane sosem serowym lub schłodzone i pokrojone w plasterki, np. na świeże pieczywo. Schłodzone plasterki można także delikatnie natłuścić olejem i przygrilować lub opcjonalnie podsmażyć na maśle. Z dodatkiem rukoli i oliwy smakują obłędnie. Sos do kotletów zrobiłam na bazie mleka i wywaru z gotowania kotletów

Szybko Szybkowar
Kanapeczki z serkiem i łososiem :) 175

Potrzebujemy: - 50 g chudego twarożku - 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego - łosoś wędzony - chleb pełnoziarnisty - sałata - szczypiorek - sól - przypawa do kanapek od Ziołowego Zakątka Twarożek mieszamy z przyprawami i jogurtem. Pieczywo podpiekamy w tosterze bądź piekarniku. Smarujemy przygotowanym serkiem i dodajemy pozostałe składniki. Posypujemy posypką do kanapek

Zdrowie na języku :P
Żołędziowe bułeczki :) 211

tylko moje nie są nafaszerowane niepotrzebnymi składnikami, ulepszaczami i barwnikami. Swoją drogą, piekarnie powinny zainwestować w taką mąkę żołędziową i dodawać ją zamiast karmelu w celu polepszenia barwy pieczywa :)   Składniki na 4 średnie bułeczki: - 150 ml mleka - 15 g drożdży - 170 g mąki pełnoziarnistej pszennej - 50 g mąki żołędziowej - 50 g mąki żytniej - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 jajko

Zdrowie na języku :P
Kokosowa owsianka z siemieniem lnianym :) 159

układ immunologiczny, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Ponadto olej ten zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu

Zdrowie na języku :P
Coś się do mnie uśmiecha - to Habżyki :) 147

dotychczas spożywanych przeze mnie podobnych produktów, czyli np. chlebków chrupkich. Są lekko chrupkie, o oryginalnym smaku, przepełnione ziarnami siemienia lnianego. Można je spożywać praktycznie do wszystkiego. Jako substytut pieczywa, do różnych past, kremów, zupek, na słono, słodko i jako przekąskę :) Wkrótce przestawię Wam moje propozycje wykorzystania Habżyków :) Można je zamówić na stronie sklepu 42* Raw and Happy. Obecnie są dostępne

Zdrowie na języku :P
Pomarańczowo - kakaowy krem z awokado i Hażbyki :) 149

Składniki: - pół dojrzałego awokado - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka świeżego soku z pomarańczy Wszystkie składniki blendujemy. Podajemy z kawałkiem pomarańczy na chrupiącym pieczywie, u mnie Habżyki naturalne :) Habżyki naturalne zawierają, oprócz siemienia lnianego całe ziarna słonecznika, które można zobaczyć i wyczuć podczas chrupania. Nie mają dodatkowych przypraw tak jak pomidorowo-bazyliowe czy cebulowo

Zdrowie na języku :P