pieczywo - 17769 przepisów (strona:715/1185)

Sos curry do białej kiełbasy 223

podgrzać na patelni grillowej. Powinny być tylko lekko zrumienione. Kiełbaski podawać z przygotowanym sosem i grzankami z białego pieczywa lub frytkami. Smacznego

Stare Gary
Ziołowe kulki serowe 242

masy  uformować kulki wielkości orzechów. Z tej porcji wyjdzie ok 18 kulek. Na talerzyki wysypać przyprawy i obtoczyć w nich serki. Podawać np z dobrym białym pieczywem. Smacznego

Stare Gary
krewetkowe saganaki 173

chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić ) Udekorować danie  posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Dobrze smakuje z kieliszkiem ouzo. Smacznego

Stare Gary
Panini zapiekane z serem 213

majonezu   1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku, posiekanego ok 20 g  masła  lekko stopionego 2 bułki panini (moje ok 15cm x 5cm ) lub inne pieczywo np ciabata, bagietka przygotowanie W dużej misce wymieszać razem sery i zieloną cebulę. Wymieszać z majonezem i śmietaną. W oddzielnej małej misce wymieszaj masło i czosnek, aż masa będzie gładka

Stare Gary
Zapiekany bakłażan 209

czasu aż całość  się zagrzeje a ser  stopi i zrumieni.  Udekorować danie  posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Smacznego

Stare Gary
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 237

inspiracji.  Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy.  Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych na wersję wege, jak spaghetti z klopsikami

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb z San Francisco na zakwasie 248

Moja przygoda z pieczeniem chleba zaczęła się 3 lata temu. Nieprzerwanie trwa do dzisiaj. Jemy chleb tylko z własnego wypieku. Skończył się też problem z wyrzucaniem pieczywa. To upieczone w domu na prawdziwym zakwasie jest o dziwo nawet na 5- ty dzień wciąż smaczne i jadalne. Nazwa dzisiejszego chleba pochodzi od nazwy szczepu bakteri Lactobacillus Sanfranciscensis, które zawiera zakwas chlebowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z rzodkiewek 179

plasterkach jako dodatek do kanapek,mam inna propozycje - surowke z rzodkiewek? Znacie? Jest pyszna i bardzo prosta do przygotowania.Idealna jako dodatek obiadowy lub na kolacje z pieczywem tez bedzie smakowac wybornie Skladniki na 2 porcje: peczek rzodkiewek szczypiorek-sporo 2 lyzki jogurtu greckiego 2 lyzeczki chrzanu ze sloiczka sol,pieprz do smaku szczypta cukru Wykonanie: Rzodkiewki umyc, odciac liscie.Zetrzec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka po bretońsku-pycha 1055

palcach suszony majeranek.Gdy sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.Zagotować całość razem. Posypać przed podaniem zieloną pietruszką .Podawać z pieczywem.Życzę smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z czerwonej soczewicy i marchewki z grzankami 195

chrupiace grzanki-pycha. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewki 120 g czerwonej soczewicy 20 g swiezego imbiru 1 mala cebula 0,75-1 l bulionu warzywnego 2 kromki pieczywa razowego 2 lyzki masla ghee natka pietruszki sol,pieprz Cayenne Wykonanie: Obrac marchew i cebule.Marchew pokroic w talarki, a cebule w kostke. W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe,rozgrzac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos polski-najlepszy 184

wieksza rozmaitosc uzytych mies,tym bogatszy bedzie smak bigosu.Swietny smak nadaja zeberka,niestety nie dostalam. Wielokrotnie odgrzewany i mocno schladzany bigos jest jeszcze lepszy niz swiezy. Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Uwagi: Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel sliwkowych lub suszonych sliwek.Mozna rowniez dodac ,jesli ktos lubi szklanke czerwonego wina

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 156

pedzla woda.W kazde zaglebienie nalozyc po lyzeczce cebulowego farszu.Obsypac sezamem. Piec w temperaturze 250°C 8-10 minut.Cebulaki powinny sie pieknie zrumienic. Zapach cebuli polaczy sie z bogatym zapachem pieczywa,glownie w zestawie ze swiezym maslem.Spozywanie ich na cieplo to prawdziwa uczta smakow. Zamiast sezamu mozna uzyc maku.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo-rybna 192

Wylowic sledzia z konserwy.dolozyc do serka i rozgniesc widelcem na jednolita mase.Nie zuzywac do pasty pozostalego sosu pomidorowego ,gdyz pasta bedzie wowczas za rzadka. Mozna schlodzic przed podaniem.Posmarowac kromki pieczywa,posypac szczypiorkiem Smacznego! Uwagi:uzycie serka Philadelphia,ktory jest niezwykle kremowy i smacznej konserwy sledziowej jest gwarantem super smaku tej pasty.Probowalam z innymi kremowymi serkami,niestety to nie bylo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zaproszenie do akcji"Kuchnia Niemiecka" 2014 190

wiele wykwintnych dan,ale docenia popularna kapuste,szczegolnie kiszona,boczek czy kluski.Filarem kuchni jest jednak mieso,a Schweinebraten-pieczen z sosem to narodowa potrawa Niemcow.Maja przebogaty wybor przedniego pieczywa,pyszny,znany tort Schwarzwaldzki i Apfelstrudel. Zima zatem to idealna pora na zebranie przepisow z kuchni naszych zachodnich sasiadow.Mam nadzieje,ze w przepisach pojawi sie rowniez ostatnio bardzo popularny na blogach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!