pieczywo - 17769 przepisów (strona:723/1185)

Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 173

chlebem ustawić mniejsze naczynie z wodą. Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Tak naprawdę w folderze do publikacji mam prawie samo pieczywo. Jakieś ciasteczka ze Świąt, moja niemal dietetyczna szarlotka, i... I nie powiem co. Niespodzianka. Bardzo słodka, raczej spora, absolutnie wyjątkowa. Już niedługo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 209

dłużej lub krócej, na liście pojawił się też Chleb Hamelmana, na który chorowałam od dawna. Niestety, książki odbiorę od Rodziców dopiero w kwietniu, ale już teraz wiem, że wypiek pieczywa z tą pozycją wskoczy na zupełnie nowy poziom

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 235

się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach, ten smak! Poezja. Dzisiaj mam więc dla Was propozycję bułeczek czosnkowych - smakują wyśmienicie. Choć myślałam, że smak będzie intensywniejszy. Jeśli więc jesteście fanami czosnku, możecie zwiększyć jego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O bułkach, które stały się chlebem 181

blogu, jednak oba tak pyszne, że nie wahałam się przed wypróbowaniem kolejnego przepisu. Ten w dodatku zawiera mąkę pełnoziarnistą, co oznacza, że jest nieco zdrowszy od białego pieczywa, które przygotowuję na co dzień (czy też co weekend, zależy). Kupiłam wszystko, co potrzebne, i o godzinie raczej późnej niż wczesnej zabrałam się do działania. Wszystko szło świetnie, dopóki nie zajrzałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grissini z pieprzem 159

wybrzydzamy, tylko korzystamy. Bo nie wiadomo, kiedy zaświeci znowu. Zebrałam nawet młode listki pokrzyw i zrobiłam z nich... A, nie powiem co. Ale wyszło pysznie. Dzisiaj, w ramach zadośćuczynienia, pieczywo jako przekąska. Grissini. Znacie? Często jadałam kupne, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama. Aż do teraz. Sprawa jest dziecinnie prosta i szybka, mimo użycia drożdży. Wychodzą pyszne - chrupiące na zewnątrz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na niedzielę. Choć i na sobotę się nada 170

dżemu w sam raz. Ale mi na przykład z żółtym serem też bardzo smakował. A nawet z szynką nie jest zły. Jeśli więc nie macie nic przeciwko słodkawemu pieczywu - spróbujcie upiec sobie właśnie ten chleb na sobotnie śniadanie. Albo niedzielne - wedle odgórnych zaleceń. Chleb z miodem i rodzynkami Składniki: (na 1 duży bochenek) 250 g mąki pszennej 250 g mąki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje! I bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią 183

Dzisiaj mam dla Was bułeczki. Zdjęcia na dysku swoje odleżały, sama nie wiem, dlaczego. Bułeczki bowiem wyszły pyszne - mocno maślane, pełne aromatów. Suszone pomidory i bazylia to klasyka, w pieczywie sprawdzają się wyśmienicie. Bułki są łatwe do przygotowania, nie są wymagające. Jestem pewna, że udadzą się każdemu. Przepis z niezawodnej  Brød: 100 lækre opskrifter . Bułki z suszonymi pomidorami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z czosnkiem i letnie sentymenty 205

wyjść po ich spożyciu między ludzi trochę nie wypada), ale najlepiej smakują przy okazji grilla. Soczysta, przypieczona karkówka i czosnkowa, ciepła bułeczka... Czy istnieje coś lepszego? Nie dla mnie. Pieczywo czosnkowe do grilla jest u nas obowiązkowe. Inaczej się po prostu nie da. Tym razem dałam do nich tylko 5 ząbków czosnku, a są dość intensywne w smaku. Rodzina

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 169

płaski chlebek, wytrawny, delikatnie rozmarynowy, soczysty od jeżyn. Smakuje wyśmienicie zanurzony w oliwie, lub - mniej tradycyjnie - przekrojony na pół i posmarowany cienką warstwą ulubionego dżemu. Ja się w tym pieczywie zakochałam. Spróbujecie i Wy...? Focaccia z jeżynami i rozmarynem Składniki: (na 1 sporą sztukę) 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne spacery. I zwykłe bułeczki 174

sobą robić, i jak tu się ogarnąć... Na szczęście są sposoby na poprawienie humoru i atmosfery, a jednym z nich jest pieczenie bułeczek. Ostatnio mam ochotę na proste pieczywo, idealne do kanapek i z szynką, i z dżemem. Tym razem wymieszałam zwykłą mąkę pszenną z razową, dzięki czemu stały się bardziej konkretne i sycące. W niczym nie ustępują tym puchatym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na maślance. Najprostszy 188

chleba w domu na co dzień, może skusicie się na taki weekendowy wypiek...? Jest łatwy, dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. A zapach świeżego pieczywa w sobotni lub niedzielny poranek to zdecydowanie coś, co Tygryski lubią najbardziej... Chleb na maślance z mozzarellą Składniki: (na keksówkę 30x10cm) 500 g mąki pszennej 500 ml maślanki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułki z parówką 208

mianem zła wcielonego. Że to zmiksowane najgorsze odpady, niedobre i niezdrowe. Ja uważam, że można dostać dobre parówki, tak samo jak dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru. Nie jadam jednak parówek zbyt często. Niespecjalnie za nimi przepadam, od czasu do czasu robimy domową wersję hot dogów, i to chyba tyle w temacie. Zawsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kiełbasa smażona z papryką i cebulą 317

lekko podsmażonej kiełbasy dodać paprykę. Chwilkę podsmażyć. Następnie dodać cebulę. Wszystko wymieszać i smażyć, aż papryka będzie miękka a cebula zeszklona. Popieprzyć i posolić do smaku. Podawać z pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch osób. Można użyć papryk jednego koloru. Dla bardziej wyrazistego smaku, do smażenia można użyć smalcu. Można podawać z musztardą

Gospodyni Miejska
Bogracz 199

własnym sosie). Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie. Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Należy bardzo uważać, aby nie przypalić słodkiej papryki w proszku, gdyż wówczas danie nabierze gorzkiego smaku. Kolory

Gospodyni Miejska
Leczo 157

całkowicie się rozpadną, wszystkie warzywa będą miękkie, a część soków wyparuje. Na koniec dodać słodką i ostrą paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z dodatku ostrych papryczek czy ostrej papryki w proszku można zrezygnować całkowicie lub zastąpić większą ilością słodkiej papryki w proszku. Leczo należy regularnie

Gospodyni Miejska