pieczywo - 17769 przepisów (strona:729/1185)

PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI 176

dusimy pod przykryciem ok 25 minut. Ponieważ kapusta pekińska po ugotowaniu jest bardzo delikatna w smaku, dość mocno przyprawiam bigos. Całość na zakończenie posypuję koperkiem . Podajemy z pieczywem

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ 187

kostkę cebulą. Kapustę kiszoną szatkujemy. Do podsmażonej karkówki przekładamy kapustę. Podlewamy wodą, lekko całość solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem

Walijskie Pichcenie
DOMOWY SMALEC 228

Smażymy całość ok 10 minut i odstawiamy na bok.Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku i pieprzem ziołowym. Gorący smalec przelewamy do słoików lub innego naczynia. zjadamy najlepiej z razowym pieczywem i ogórkiem kiszonym.... albo... małosolnym, jeśli jest  akurat sezon

Walijskie Pichcenie
PIECZARKI W POMIDORACH 237

puszki i przyprawy. Gdy pieczarki zmiękną (10-15 min) dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz pokrojoną paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem albo po prostu w pieczywem

Walijskie Pichcenie
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK 950

przekładamy do kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew.odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem :) Bigos Anno Domini

Walijskie Pichcenie
LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ 236

Mieszamy, dodajemy przyprawę do leczo, ostrą paprykę, pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, posypujemy koperkiem, zjadamy ze świeżym pieczywem.... Smacznego

Walijskie Pichcenie
PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM 164

minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami

Walijskie Pichcenie
CZERWONA FASOLKA PO BRETOŃSKU 179

wędlinę. Podsmażamy całość. Czas na fasolkę. Otwieramy puszki i wraz z zalewę wlewamy na patelnię. Mieszamy, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i zagotowujemy. Podajemy z pieczywem

Walijskie Pichcenie
FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM 220

stron na rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu przekładamy do sosu, posypujemy całość świeżo posiekaną natką pietruszki.  My najchętniej zjadamy z ryżem. Równie dobrze pasują tu ziemniaczki, albo po prostu pieczywo

Walijskie Pichcenie
KLASYCZNE LECZO Z KIEŁBASĄ 486

dusimy ok 30 minut. Po tym czasie próbujemy czy warzywa są odpowiednio miękkie (ale broń Boże rozgotowane) oraz oceniamy walory smakowe :) Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z PULPECIKAMI 192

malutkimi pulpecikami - bardziej pożywna niż z boczkiem czy kiełbaską. Spokojnie może stanowić naprawdę  danie obiadowe.  U mnie bez zbędnych moim zdaniem dodatków w postaci ziemniaków czy pieczywa, ale dla bardziej "ziemniaczanych" proponuję towarzystwo 2-3 młodych ziemniaczków i ... obiad niebo w gębie ;-) Składniki: 1 główka młodej kapusty 400 g łopatki 2 jajka 3 łyżki kaszy manny sól pieprz

Walijskie Pichcenie
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 265

filety podczas zapiekania (niepotrzebnie rozrzedziłaby nam sos) i zalewamy rybę przygotowanym sosem. Wstawiamy ponownie do piekarnika dosłownie na 10 minut, aby ryba przeszła smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem. Dla urozmaicenia możemy przełożyć rybę ugotowanym na sypko ryżem i wtedy całość zalać sosem

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ 260

wątróbki. Na koniec pokroić w paseczki ogórki kiszone i dodać do naszego gulaszu. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem

Walijskie Pichcenie
Jesienna sałatka z winogronami i serem pleśniowym 231

Sałatę i szpinak umyć, osuszyć. Przełożyć do miski, pozostałe składniki pokroić w mniejsze kawałki. Do słoiczka dodać składniki dressingu, wymieszać i polać naszą sałatkę. Podawać od razu np z pieczywem czosnkowym. W Tygodniowym Wyzwaniu razem ze mną wzięła udział Dorota, która napisała o zielonych oczach , oraz Sabina z wpisem o jabłuszkach . Dziękuję dziewczyny

Magiczne Życie Marty
Frittata z cukinią i pomidorami 177

ponownie umieściłem danie w piekarniku na około 3 minuty - do czasu rozpuszczenia się sera. Po nałożeniu na talerze udekorowałem frittatę świeżymi listkami bazylii oraz kremem balsamicznym. Podałem z ciemnym pieczywem

Wyprawy kulinarne