pieczywo - 17769 przepisów (strona:736/1185)

96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 253

kleksem śmietany, odrobiną oliwy, świeżo zmielonym pieprzem,porem, koperkiem i cząstkami makreli - lub wedle własnych upodobań. (Jeśli potrzebujemy bardziej sytego posiłku krem możemy podać z pieczonymi grzankami, ulubionym, świeżym pieczywem, grissini lub pieczonymi ziemniakami).  Smacznego (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version

Symfonia Smaków
Zupa-krem warzywna, wegańska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 209

dodatkiem kostki rosołowej i przypraw. Gotujemy, aż warzywa będą półmiękki. Miksujemy zupę. Osoby wychodzące z diety lub nie będące na niej mogą do zupy dodać grzanki z ciemnego pieczywa, odrobinę oliwy z oliwek i prażone pestki słonecznika. Smakuje świetnie :) Smacznego

chwile dla mnie
Sałatka z grillowanymi szparagami 216

salaterce układamy sałaty, na to kładziemy szparagi pomidory i rzodkiewki, potem pokrojony czosnek. Polewamy olejem, octem balsamicznym i posypujemy ziarnami. Rewelacyjnie smakuje z delikatnie zamoczonym w oliwie i zgrillowanym pieczywem. Smacznego

chwile dla mnie
Pomidorowa pasta z nerkowców,wegańska 152

ząbków czosnku Orzechy moczymy przez co najmniej godzinę, następnie odlewamy wodę. Suszone pomidory kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Podawać z pieczywem. Smacznego

chwile dla mnie
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 231

Pyszne, zdrowe i szybkie danie na obiad! Smak tego sosu znam od dziecka, gdy zbliżała się jesień i zaczynał się sezon na ciepłe kolacje mama robiła go często do pieczywa. Latem przyrządzała go do ziemniaków na obiad. Ze wszystkim smakuje świetnie. Zawsze czekałam na ten sos, a jak tylko zaczęłam sama gotować, wzięłam od niej przepis i robię go często

chwile dla mnie
Twarożek z ogórkiem 223

Jeden z najpopularniejszych dodatków do pieczywa, tym razem w wersji z ogórkiem :) Składniki: 250 g twarożku, najlepiej pełnotłustego 1/3 - 1/2 ogórka zielonego sól pieprz czosnek (opcjonalnie) Ogórek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serkiem. Jeśli nie jest pełnotłusty można dodać trochę mleka lub śmietany lub jogurtu.  Doprawić do smaku

chwile dla mnie
Bigosik z parówek i pieczarek 206

pieczarki, przełożyć razem z parówkami do rondla. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, dusić kilka minut. Udekorować listkami bazylii. Jakby było za rzadkie, można zaciągnąć mąką. Podawać z ryżem lub pieczywem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Wątróbka faszerowana pieczarkami 175

spinać wykałaczkami. Panierować wątróbkę w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Wątróbka powinna być lekko krwista. Na samym końcu wątróbkę opruszyć solą i pieprzem. Podawać do pieczywa lub z ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document

Kuchnia Danusi
Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat 374

cukru, moim zdaniem znacznie podbija on smak:) Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec wymieszaj z posiekanym estragonem i bazylią i podawaj z chrupiącym pieczywem. Smacznego! English version Courgette stew with ground meat (4 servings) Ingredients: 500 g ground meat (chicken, beef, pork etc.) 2 tablespoons extra virgin olive oil or other vegetable

karmelowy
Restauracja Filmowa – recenzja 188

Jestem ogromną fanką żołądków drobiowych, a te wręcz rozpływały się w ustach! Podano mi je w dużej ilości śmietanowego sosu z grzybami i z wielką rozkoszą pochłonęłam je z pieczywem przyniesionym nam w ramach czekadełka. Mój ukochany zdecydował się na danie dosyć bezpieczne b o pachnący rosół domowy z delikatnymi kołdunami (18 zł) . Jak dla mnie był pyszny, chociaż

karmelowy
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 217

pracuje nadal... Aż buzuje... Polecam wszystkim, tym którzy chcieliby a się boją (myślą, że się nie uda) szczególnie. Ten zakwas zawsze wychodzi, zawsze super pracuje. Zapach pieczonego na nim pieczywa jest po prostu nieziemski, cuuudowny. Ten aromat uzależnia. :-) I etap, otrzymanie tzw.bazy: - ok.45g (1 bardzo kopiasta łyżka) mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - ok.75g (ml) wody Dzień pierwszy: Do kamiennego garnka wsypuję

Smaczne Zdrowe
Sałatka z roszponką i kiełkami 215

kiełki. Następnie robimy sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu i soli. Sos mieszamy w shakerze i polewamy przed samym podaniem. Idealnie smakuje z bruschettą lub innym pieczywem

Aga w kuchni
Kanapeczki z sałatką z makreli 173

Składniki: 1 puszka sałatki z makreli  Graal , 2 łyżki masła, 4 kromki razowego pieczywa, natka pietruszki. Przygotowanie:   Za pomocą kieliszka wycinamy z chleba kanapeczki w kształcie kółek. Możemy wycinać także foremki do ciasteczek. Każdy wycięty chlebek smarujemy masłem. Następnie nakładamy po łyżeczce sałatki i rozsmarowujemy ją. Układamy kanapeczki na talerzu. Posypujemy natką pietruszki

Aga w kuchni
Domowe słodzone mleko skondensowane. 410

Idealne mleko skondensowane do kremów, deserów i po prostu jako dodatek do pieczywa. U nas w rodzinie wszyscy je bardzo lubią i dlatego nie stoi długo w lodówce. Jest bardzo pyszne, a przy tym proste w przygotowaniu. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 l mleka 3,2 % 180 g cukru Przygotowanie:  Mleko wlewamy na patelnię

Kuchnia Łukasza
Dżem pomidorowy z lawendą i limonką (na słodko) 172

czego go wykorzystam? Większość dżemów i konfitur używam do naleśników, które przynajmniej raz w tygodniu robimy, więc pewnie do nich go użyję. Czy do czegoś jeszcze? Ze świeżym pieczywem i dobrym masłem będzie również wybornie smakować. Do przygotowania pomidorowego dżemu możecie użyć dowolnych pomidorów, ja użyłam odmiany Lima, ale można również wykorzystać inne czerwone odmiany, jak również zielone i żółte

Pora coś zjeść