pieczywo - 17769 przepisów (strona:733/1185)

rolada boczkowa marynowana w grill ziołowy z czosnkiem... 177

przykryciem dusić boczek do miękkości z 60 minut co jakiś czas obracając roladę boczek zostawić w garnku do wystudzenia i z zimnego usunąć sznurek i kroić plasterki do pieczywa.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
awokado - pasta z czosnkiem i chilli... 171

dodać ogórek konserwowy, pomidor, czosnek, sól morską, oliwę i wszystko zmiksować na pastę przełożyć do miseczki i do lodówki na 15 minut aby smaki się przegryzły najlepsza pasta na pieczywo razowe, grzanki, tosty..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
awokado: pasta z jajkiem... 175

miski do smaku dać majonez, musztardę, sól, pieprz, posiekany koperek i dobrze wszystko wymieszać schować do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły - najlepiej smakuje do tostów, grzanek, razowego pieczywa i bez smarowania masłem..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
wątróbka drobiowa z przyprawą shoarma... 195

jest bardzo smaczna w połączeniu z wątróbką i dodatkiem cebuli z jabłkami jabłka z cebulą podsmażyć na oleju, dodac cukier, kucharka, majeranek wątróbki podać z cebulą z jabłkami do pieczywa na kolację.............SMACZNEGO!!! przyprawa shoarma Royal Brand - smak: pikantna - zapach: harmonijny,lekki zapach wędzenia - zastosowanie: do mięs i na grilla - popularna przyprawa w krajach arabskich i Izraelu - opakowanie: 20 gram

W Mojej Kuchni Lubię
kotleciki mielone po hiszpańsku w pomidorach świeżych... 215

ogniu następnie włożyć kotleciki do sosu i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut te kotleciki smakują na ciepło do makaronu, ryżu, ziemniaków ale też można na zimno do pieczywa.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku... 176

gotowac z 25 minut, po ugotowaniu zostawić na 15 minut w szybkowarze i potem spuścić mamy pożywne, syte, wegetariańskie danie rodem z Meksyku, można podac z plackami tortilli, pieczywem lub z czym lubisz..............SMACZNEGO!!! danie można ugotować w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-udziec indyka w warzywach... 161

mięso, warzywa wyjąć cedzakiem na talerz, wywar przelać do rondla i można zrobić sos zabielany mąką ze śmietaną na obiad nam smakuje ten indyk z warzywami na zimno do pieczywa............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
wieprzowina po francusku z kurkami... 164

mieszając włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
J... JAGLANKA! [Kasza jaglana] 210

grona tych, którzy go zawsze znajdują i delektują się wielką kawą z mlekiem i kolorowym śniadaniem :) Kiedyś ubóstwiałam wszelakie ogromne kanapki, jednak moje przyzwyczajenia (oprócz kawy) się zmieniły. Pieczywo i jajecznice jem przeważnie w weekendy. W ciągu tygodnia potrzebuję bomby witaminowej z samego rana! Kiedy, jak nie rano, można bezkarnie pochłonąć tyle owoców? ;)  Dziś mam dla Was Kaszę Jaglaną

Kitchens Alphabet
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 180

oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny… Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego

Anioły w kuchni
Bułeczki makówki 142

kilku lat w miarę regularnie wypiekam domowe pieczywo. Obalam tezę, że nie da sie tego zrobić w zwykłym piekarniku. Otóż da się i to z bardzo dobrym skutkiem ;) Wstałam dzisiaj bardzo wcześnie, żeby zdążyc z moimi bułeczkami przed pracą. Udało się...wyspię się jutro;))) Kolejny już raz zainspirowałam się przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory .Zapach roznosi się po całym domu

Anioły w kuchni
Bajgle -kuchnia żydowska 141

Bajgiel żydowskie pieczywo, został wymyślony prawdopodobnie w Krakowie lub jak głosi inna historia -przybył z Wiednia. Nie mylcie go z obwarzankiem, który jest w kształcie spirali. Obecnie dwa miasta znane są z wyrobu bajgli; Nowy Jork i Montreal /źródło Wikipedia/. W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia

Anioły w kuchni
Pasztet z pieczarkami 258

Domowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju  Przejdź do przepisu na pasztet

w kuchni i w ogrodzie
Sałatka z wędzoną makrelą 2375

Sałatka, albo pasta kanapkowa, jak kto woli. Można ją jeść rozsmarowaną na świeżym pieczywie, albo podać na talerzu :) Prosta i niewymagająca wielu składników, jednak mająca w sobie coś wyjątkowego :) Przekonajcie się sami :) Składniki: wędzona makrela cebula 4 średnie ogórki kiszone 3 jajka majonez pieprz Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Rybę obieramy ze skóry, pozbywamy się ości i rozdrabniamy

Czerwona Porzeczka
Chleb żytni. 213

Rozpocząć początek dnia z kromką domowego pieczywa, chyba lepiej być nie może. Chlebek na tyle spodobał się rodzinie, że zniknął w ciągu dnia, a upieczony bochenek był spory. My go bardzo polubiliśmy i zapisaliśmy do zeszytu jako ulubiony przepis na chleb, bo jest bardzo smaczny, puszysty, z chrupiącą skórką. No jednym słowem niebo w gębie! Serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki

Kuchnia Łukasza