pieczywo - 17769 przepisów (strona:742/1185)

Krewetki na ostro 160

obsmażamy ( ok 5 minut) następnie dodajemy przyprawy, pietruszkę, kiełki i szczypiorek. Wszystko dusimy ok 15 minut, aż woda wyparuje i powstanie sosik.  Podajemy ze świeżym pieczywem i masełkiem czosnkowym  Smacznego

Niezły Młynek
Pomidory faszerowane szprotkami 268

kostkę. Ugotowane jajka również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do szprotek. Dodać również posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Farszem nadziać przygotowane pomidory. Udekorować koperkiem i podawać z pieczywem

Monia miesza i gotuje
Croissant 153

będę ukrywać, że ich wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą, które chcą coś an szybko przygotować w kuchni. Nie byłam zwolennikiem pieczywa francuskiego; rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce nie umywało się do tego smaku.  Drożdżówki czy rogale

ciastkarnia na kruchym spodzie
PIECZONY CZOSNEK. 224

wysokiej temperatury zostają uwolnione, a więc ulatniają się, dzięki czemu czosnek staje się delikatniejszy i przystępniejszy do spożycia. Używam go jako dodatku do potraw, przyprawy, do przyrządzania pasty do pieczywa, albo po prostu jako przekąski. Naprawdę! I tak, jak po spożywaniu czosnku w stanie surowym, nawet w dipach czy sosach, w przypadku pieczonego z pewnością nie odstraszysz ukochanego/ukochanej. Nie ucieknie

W kuchni Karmel-itki
Leczo warzywne 180

dobrze rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy, podsmażyć. Pokroić w paseczki paprykę, przesmażyć z cebulą. Dodać półplasterki cukinii. Całość zagotować razem z pokrojonymi pomidorami. Spróbować, ewentualnie doprawić. Leczo podawać gorące z pieczywem

Magiczne Życie Marty
Aronia z gruszkami i jabłkami do mięsa 230

sobie, że będzie ona doskonałą alternatywą dla np. żurawiny i wykorzystam ją jako dodatek do mięsa czy serów (świetnie smakuje z serem pleśniowym).Można też ją połączyć ze świeżutkim pieczywem do porannej kawy. Dodatek jabłek i gruszek złagodził nieco smak cierpkiej aronii. Składniki: 1 kg owoców aronii 1 kg jabłek 1 kg gruszek 0.7 kg cukru  1 szklanka wody

Gorący kąsek
Big Mac, czyli kulinarne grzeszki 257

spody i jedna góra. Na rozgrzaną patelnię (bez oleju!) kładziemy wszystkie części wewnętrzną stroną (chcemy aby burger na zewnątrz pozostał miękki) i tostujemy około 1 minutę, pilnując aby pieczywo nam się nie przypaliło. Gotowe! 4. Mając już wszystkie składniki, zabieramy się za układanie naszego Big Mac'a (warstwy od dołu):    - dolna część bułki    - łyżka sosu

My Culinary Art
Śniadanie do łóżka - jajka zapiekane ze szpinakiem 199

solą. Śmietankę małą łyżeczką nakładamy dookoła żółtka (żółtko ma pozostać widoczne), ewentualnie na śmietance układamy utarty ser żółty. 3. Jajka zapiekamy 10-12 minut w 200 stopniach. Podajemy z pieczywem. Smacznego

My Culinary Art
Sos Tzatziki 141

propozycja to przepyszny sos Tzatziki. Sos ten wywodzi się z Grecji i może być podawany jako dodatek do mięs ( w tym świetnie nadaje się do dań z grilla) i pieczywa. Doskonale też pasuje jako samodzielny dodatek do rozmaitych potraw w formie dipa np. do pizzy, tortilli, czy zapiekanek.   Składniki: 1 ogórek długi Jogurt grecki chudy Jeden ząbek czosnku Sól

Kolizje Smaków
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 224

świeżego. Nawet jeśli nie planujemy akurat zupy to zaplanujmy, albo puree, albo warzywa zapiekane pod beszamelem. Oczywiście nie kupujmy produktów nadpsutych czy nadgniłych. Tego zdecydowanie odradzamy. Nie wyrzucajmy pieczywa.   Jeśli zrobiło się czerstwe to zmielmy je na bułkę tartą. Jeśli nie mamy do tego maszyny to posmarujmy masłem czosnkowym i zróbmy grzanki. A to tylko dwie możliwości na jego

Kolizje Smaków
Prosty chlebek razowy ze słonecznikiem 203

Pieczemy chleb! :-) Dzisiaj, tak jak obiecałyśmy- chlebek z razowej mąki żytniej.  Pieczywo wychodzi bardzo smaczne, zbite, nie rozpada się.  Przepis na keksówkę. Składniki: 0,5kg mąki razowej żytniej 100g płatków owsianych (my użyłyśmy błyskawicznych) 2,5 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli (my użyłyśmy himalajskiej) 0,5 łyżki cukru 50g drożdży 6 łyżek słonecznika 2,5 szklanki

kuchnia do kwadratu
Bób inaczej 2 - Letni hummus z bobu 209

koper włoski, pieprz Przygotowanie: Bób ugotuj i obierz z łupinek. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Gotowy polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Świetny z chrupkim pieczywem lub pitą. Przepis dodaję do akcji Warzywa strączkowe - edycja letnia

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku 247

smakować np. z białej fasoli, ale mi podoba się jej "marmurkowy" kolor żeby pozostać w klimacie Grecji, podajcie pastę z chlebem pita; do takich past pasuje również inne płaskie pieczywo (np. tortilla), maca czy grzanki   Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku Przepis własny Składniki: 1 puszka czarnej fasoli lub ok. 150 g suchej 1/2 opakowania sera

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 142

koszykach... Uwielbiamy sery, zatem z każdego festiwalu staramy się przywieźć chociaż jeden. Na Regionaliach kupiliśmy młody ser z dodatkiem nasion czarnuszki na stoisku Serów Grądzkich . Był świetny na świeżym pieczywie z dodatkiem pomidora.  Dłuższą chwilę spędziliśmy na stoisku Winnic Lubuskich , przyjemnie gawędząc z właścicielem Winnicy na Leśnej Polanie i smakując kolejnych wspaniałych trunków. Okolice Zielonej Góry charakteryzują się dość

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 255

źródło tłuszczu w rejonie śródziemnomorskim od czasów antycznych i również jest nim w diecie śródziemnomorskiej. Kreteńczycy w latach 50. nie znali innych olejów, nie używali też żadnych smarowideł do pieczywa (lecz maczali chleb w oliwie). Badanie Siedmiu Krajów wykazało, że Kreteńczycy spożywali aż 40% energii z tłuszczu (w porównaniu do zalecanych konwencjonalnie 30%), a mimo to nie cierpieli na choroby

Chilli Czosnek i Oliwa