pieczywo - 17769 przepisów (strona:750/1185)

Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 296

mąki rozprowadzonymi w 1/3 szklanki wody. Pamiętajmy jednak, że po dodaniu mąki, gulasz trzeba jeszcze raz zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kaszą, makaronem, kopytkami, kluskami śląskimi, kuskusem lub świeżym pieczywem. Dowolność jest duża, a wszelkie urozmaicenia nawet wskazane :) Smacznego! PS1. Nie udało Wam się zjeść wszystkiego na raz? Został zarówno gulasz, jak i ugotowane już ziemniaczki? To wcale nie problem

Ratunku obiad
Proste i szybkie, wegetariańskie leczo 231

straciły ładnych kształtów. Mnie najbardziej smakują lekko al dente. W razie potrzeby doprawiamy. Mój lunch do pracy gotowy :) Leczo podajemy jako samodzielną potrawę, np. w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs. Smakuje wyśmienicie również z ryżem, kaszą czy razowym makaronem. Można także podać do niego upieczone na złoto ziemniaczki. Dowolność jest duża. Ogranicza nas jedynie własny smak

Ratunku obiad
Klasyka w nieco innym wydaniu, czyli zupa pomidorowa z imbirem i soczewicą 222

niej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim smak. Daje niezłego kopa, kiedy potrzeba doładować baterie. Jest bardzo pożywna i sycąca (spokojnie może stanowić samodzielny posiłek, nie trzeba już do niej pieczywa, zdecydowanie można się najeść samą). Mimo to nadaje się też dla osób na diecie. Na dodatek wychodzi naprawdę niedroga. Czego chcieć więcej? Zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą (porcja

Ratunku obiad
Zupa krem z brokułów. 256

blogu po niej ani śladu... Także od dziś już będzie: Zupa krem z brokułów. Składniki na 4 porcje: brokuły - mogą być mrożone; 1 litr bulionu warzywnego; pieprz; pieczywo na grzanki. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wrzątku lub gotujemy na parze przez ok. 8 min., tak aby były miękkie, ale nie rozgotowane. Brokuły odcedzamy, podlewamy 2 szklankami ciepłego bulionu

Miksturownik
Omlet z szynką 161

wylać masę jajeczną i smażyć 2 minuty na małym ogniu. Omlet obłożyć szynką, złożyć na pół i przez kolejne 2-3 minuty dopiec pod przykryciem. Podawać z warzywami bądź pieczywem

Magiczne Życie Marty
Pasta twarogowa z cukinią 234

Ząbek czosnku drobno pokroić. Twaróg przełożyć do miseczki. Za pomocą widelca rozgnieść ser. Dodać jogurt naturalny i majonez - dokładnie wymieszać. Dodać warzywa - połączyć. Doprawić do smaku solą. Podawać do pieczywa. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pesto szpinakowo, bazyliowo, migdałowe 309

migdały i ząbki czosnku. Całość rozdrabniać blenderem, dolewając stopniowo oliwę. Gotowe pesto można delikatnie posolić solą morską, aczkolwiek nie jest to koniecznie potrzebne. Pesto podawać do spaghetti lub do pieczywa. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sandwich z łososiem wędzonym i awokado 182

Uwielbiam piękne kanapki... Takie, które chce się jeść od samego patrzenia na nie, które kuszą i sprawiają, że chcesz zapomnieć o tym, że w Twojej diecie nie ma białego pieczywa. Smacznego! Składniki: 1 bułka typu hot-dog 2 plastry wędzonego łososia 1/2 awokado 2 listki sałaty masło majonez sok z cytryny świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bułkę przekroić wzdłuż, a spodnią

Pasja Smaku
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 208

rozpoznamy go po symbolu E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach. Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga

Smaczne Zdrowe
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 248

Kiedyś piekłam chleb , który nie do końca spełnił moje oczekiwania. Choć większość rodzinki uznała , że jest ok.dla mnie był tylko chwilowym wypełnieniem braku innego pieczywa w domu. Dzisiaj poprawiona wersja , dużo smaczniejsza, bardziej wilgotna i pulchna. Nawet po 3 dniach chlebek nadaje się do jedzenia, co przy wypiekach drożdżowym nie jest normą. U mnie z dużą ilością dyni, która

Smaczne Zdrowe
ZUPA GULASZOWA 305

wyschnięcia. Pokroić na szerokie łazanki. Do gotującej się zupy dodać łazanki , zamieszać i gotować aż łazanki wypłyną na powierzchnię. Można doprawić szczyptą chilli. Zupę podawać gorącą z dodatkiem pieczywa. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SERKIEM KOZIM I BURACZKAMI 215

mikrofali- do lekkiego rozpłynięcia). Przyozdobić pokrojonymi buraczkami i od razu podawać. Można również posypać ziarnami uprażonymi na suchej patelni (słonecznika, sezamu, siemienia lnianego oraz dyni). Można podawać z pieczywem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Mikołajki z podrobami :) 206

czerwonym winem półwytrawnym, octem balsamicznym oraz niewielką ilością bulionu warzywnego, po czym dusiłam około godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa.   Na puree: marchew gotujemy w wodzie do miękkości, po czym blendujemy. Dokładamy łyżkę masła, sok z połowy cytryny, przyprawiamy pieprzem.  Karmelizowane pomarańcze: Na patelni rozgrzewamy cukier

Sajkofanka smaku
Twarożek z fiołkami 203

kilkunastu dni jest już grubo powyżej zera. Wiosna budzi się z wielkim przyspieszeniem - oj jak się cieszę! :) Na śniadanko fiołki z twarożkiem, miodem i miętą oraz kromką świeżego pełnoziarnistego pieczywa smakują wyśmienicie - może i wy udacie się w weekend na spacer po lesie i przyniesiecie coś pysznego i naturalnego? Zachęcam Was do tego zwłaszcza, że właśnie zaczynamy sezon na jadalne

Sajkofanka smaku
Krem z pieczarek 222

Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 0,5 kg pieczarek 1 marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku

Ala piecze i gotuje