pieczywo - 17769 przepisów (strona:754/1185)

Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 264

powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA CEBULOWA, trochę nietypowa. 211

duszę na wolnym ogniu do momentu, aż wino prawie całkowicie się zredukuje.  Zalewam całość bulionem, dodaję lubczyk, tymianek, trochę pieprzu. Gotuję około godziny. Podaję na gorąco ze świeżym pieczywem. Wersja typowa:  dodatkiem są grzanki serowe, bądź wierzch posypuje się startym serem, aby ten rozpuścił się pod wpływem temperatury i stał się ciągnący. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, TRUSKAWKAMI I OCTEM BALSAMICZNYM. 282

kostkę, a w plastrach rozrywam palcami. Truskawki kroję na plastry.  Wszystko mieszam z octem, oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem i podaję.  Świetnie pasuje również do świeżego, chrupiącego pieczywa. SMACZNEGO! Pozdrawia ciepło i słonecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 217

gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy! Sery z Ranczo Frontiera , konfitury z Gryszczeniówki ,  wspaniałe pasty z Bułgarii - bakłażanową i paprykową, aromatyczne wędliny, świeże pieczywo, przepyszne pasztety od ABC Kuchnia z Suchego Lasu. fot.: Karmel-itka. fot.: Karmel-itka. Zapomniała też dodać, że podczas niedzieli, cały jarmark, odbywał się także TYGIEL, cotygodniowy targ produktów regionalnych, który

W kuchni Karmel-itki
SAŁATA Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I DRESSINGIEM. 220

słodkiej lub kwaśniej śmietany. Na talerzu układam warzywa, kurczaka i ser.  Dressing podaję osobno, by każdy mógł sam dodać go tyle, na ile ma ochotę. Pasuje do świeżego pieczywa. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
MAŚLANY ŁOSOŚ Z KAPARAMI. 153

znów plasterki masła, posypuję kaparami. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni. Wkładam naczynie, nie zamykając  go żadną pokrywą szklaną i piekę przez 30 minut. Podaję na ciepło ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("43492c103b6f48e81cb6648f4518714d

W kuchni Karmel-itki
GULASZ WIEPRZOWY. 248

czym skręcam gaz do minimum, dodaję przecier pomidorowy. Całość duszę około 1,5 godziny na małym ogniu, aby mięso skruszało, a smaki się złączyły. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem bądź ugotowaną kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. 259

talerzu układam połowę szpinaku, pokrojoną jedną gruszkę, pokrojoną połowę sera camembert. Posypuję połową prażonego słonecznika. Wszystko polewam odrobiną oleju lnianego. Świetnie pasuje tu białe, półwytrawne wino i świeże pieczywo. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
BÓB Z CZOSNKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI. 219

bób. Wszystko razem smażę do momentu, aż bób zmięknie i nabierze złocistego koloru. Dodaję łyżeczkę płatków chili, wrzucam kapary. Całość doprawiam pieprzem świeżo mielonym. Najlepiej smakuje ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
MLEKO Z ORZECHÓW WŁOSKICH. 236

trzymam w lodówce. Przechowywać do 3-4 dni w lodówce.   Z pozostałych zmiksowanych orzechów można zrobić mazidło do chleba. Mieszam orzechy z miodem, cynamonem i smaruję nim świeże pieczywo. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PASTA Z MAKRELI. 258

pieprz Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozgniatam widelcem. Siekam koperek dość drobno, dodaję do ryby wraz z majonezem i serkiem. Wszystko mieszam, doprawiam pieprzem. Podaję ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Bakłażan faszerowany kurczakiem 194

niezbyt dietetycznym burrito i pszennym pieczywie, w końcu nadszedł czas na prawdziwie lekki i zdrowy przepis. Z połaczenia warzyw, białego mięsa i naturalnego brązowego ryżu zawsze wychodzi zdrowy i syty posiłek :) Początkowo miała to być cukinia, ale w sklepie wszystkie były jakieś małe i nienadające się do nafaszerowania więc ostatecznie zdecydowałam się na bakłażan. I był to bardzo dobry wybór

Zgrabne Gotowanie
Shots from USA: Virginia 197

ochotę poleniuchować, a do tego idealnie nadaje się leżak nad basenem :) Co do jedzenia, już wiele razy wspominałam, że jest to mój największy problem. Nie mają tutaj świeżego pieczywa, można kupić jedynie chleb tostowy, owoce i warzywa są pozbawione smaku a wszystko jest sztucznie słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba

Zgrabne Gotowanie
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12042

koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Kanapeczki według Blondyneczki :) 156

Składniki: kilka plasterków polędwicy łososiowej ogórek gruntowy kilka plasterków sera żółtego pomidorki śliwkowe roszponka bagietka lub inne pieczywo masło sól i pieprz do smaku Wykonanie: Bagietkę pokroiłam na kromki, które posmarowałam masłem. Ogórka obrałam i pokroiłam w słupki. Ser żółty w cienkie paski. W polędwicę zawinęłam słupki ogórka, całość obwiązałam serem żółtym. Obok rulonika położyłam roszponkę i ćwiartkę pomidorka

Blondynka Gotuje