pieczywo - 17769 przepisów (strona:744/1185)

Masło z awokado 212

Bardzo smaczna pasta z awokado do smarowania pieczywa. Szczególnie polecam osobom unikającym mleka, idealnie zastępuje masło lub serek. Do pasty w wersji słonej świetnie pasuje plaster domowej wędliny i pomidor.   Składniki: awokado szczypta soli łyżeczka soku z cytryny Awokado dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i wyciągamy pestkę. Mikserem lub blenderem ucieramy na gładką masę. Dodajemy sól

prawdziwe jedzenie
Płatki ziemniaczane od JANTAR ZPZ STOLON 295

kulinarne cuda jak: krokieciki ziemniaczane, kluski śląskie, kopytka, pyzy, placki ziemniaczane, puree .  Dodatkowo płatki ziemniaczane mogą być wykorzystywane przy wypieku chleba - jako spulchniacz i naturalny konserwant przedłużający świeżość pieczywa.  Inne zastosowanie to zagęstnik do zup czy sosów .  Oto jak swój produkt zachwala sam producent:   Płatki ziemniaczane oferowane przez Jantar STOLON to najwyższej jakości produkt, który

Grunt to przepis!
Croissant (rogaliki z ciasta francuskiego) 335

Croissant to rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjne są bez nadzienia w środku. Oryginalne Croissanty pierwszy raz jadłam w Paryżu wiele lat temu, podawali nam je na śniadanie obok bagietek. Doskonale smakowały z konfiturami, ale bez dodatków, miały również wyśmienity smak. Moje Croissanty przygotowałam 2 blatów gotowego ciasta francuskiego. Potrzebujemy do ich przygotowania jeszcze żółtko roztrzepane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 181

obecnie przygotowuje się z różnych gatunków mięsa. Mięso tnie się w sporej wielkości plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kanapka śniadaniowa dla tych co na diecie 259

kanapkowe nie musi być nudne. Bo kanapki nie muszą być nudne! Kanapki nie tylko mogą być smaczne, ale i apetycznie wyglądać. Propozycja dla tych, którzy nie potrafią zrezygnować z pieczywa, nawet na diecie. A ja właśnie jestem na diecie. Ta Kanapka śniadaniowa dla tych co na diecie ma dużo składników zabezpieczających normy żywieniowe. Najlepszy i najzdrowszy do kanapek jest chleb

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 171

pory, do tego i cudowny czerwony kolor. Przepraszam Cię Piotrek moje są jednak lepsze Powidła z mirabelek doskonale będą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła prosto z garnka A przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła śliwkowe.   SKŁADNIKI

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z mirabelek 164

mirabelek, okazały się pysznym dżemem, o lekko kwaskawym smaku, ma cudowny żółty kolor. Dżem z mirabelek doskonale będzie się nadawać jako nadzienie do naleśników, pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Resztki, które nie zmieściły się do słoików wyjadałam prosto z garnka.   A przepis na dżem z mirabelek jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu. Czyli jest to ekspresowy dżem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulki serowe w zalewie oliwnej 182

zalałam zalewą oliwną z czosnkiem, która pozostała mi z suszonych pomidorów. Kulki serowe w zalewie oliwnej leżały ok. 2 tyg. były świetnym urozmaiceniem kanapek, można je rozsmarować na pieczywie, lub zjeść w całości. The post Kulki serowe w zalewie oliwnej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 166

domu panierowany camembert , ale nigdy w takiej postaci z tak pysznymi bakaliami w sosie słodkim. Tak przygotowany ser był niesamowicie smacznym połączeniem smakowym. Przystawka była podana z podpieczonym pieczywem, które był pomocne przy rozpływającym się na talerzu, płynny i ciepłym serem camembert. Ta przystawka: Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową będzie idealny dla amatorów serów. A ja się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 261

zewnątrz a w środku są delikatne ze słodyczą pomarańczy. Składniki 2-3 jajka skórka otarta z 1/2 pomarańczy 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark do masy jajecznej 4 kromki pieczywa tostowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju na syrop: 100 ml soku pomarańczowego 100 % Tymbark 2 łyżeczki cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podpłomyki 151

Podpłomyk i to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka. Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy co przygotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Terrina z łososiem 182

posiekany szczypiorek i pokrojonego w kostkę łososia, sok z cytryny, ostrożnie mieszamy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy łososiowo-serowej i mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, wkładamy kromki ciemnego pieczywa, może być pumpernikiel, na to przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy, rozwijamy z folii i kroimy na małe kwadraty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8815

plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach jest najlepszy, mają pyszny, niepowtarzalny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paprykarz ze śledzia 225

wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Śledzia wraz ze składnikami marynaty miksujemy. Rozdrobnionego śledzia mieszamy z ryżem. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do pieczywa. The post Paprykarz ze śledzia appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta z avocado i sałaty 190

być widoczna struktura sałat) jak ktoś chce sie pobawić to można składniki bardzo drobno posiekać, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw. Gotową pastę z avocado i sałaty podajemy z pieczywem. Możemy też skropić kanapkę sokiem z limonki i oliwą z oliwek. The post Pasta z avocado i sałaty appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię