pieczywo - 17769 przepisów (strona:730/1185)

Sałatka caprese 500

ułożonych pomidorów i sera dodałem 10 listków świeżej bazylii. Całość skropiłem obficie przygotowanym wcześniej dressingiem z parmezanu, bazylii i oliwy, bezpośrednio po czym podałem. Sałatka doskonale smakuje z białym pieczywem - polecam do niej bagietkę lub ciabattę

Wyprawy kulinarne
Kokosowa nutella 209

Sprawdza się na chrupkich tostach. Obstawiam, że na waflach, cz też ciastkach znajdzie zastosowanie. Moje dzieciaki wyjadały ją po prostu łyżeczką. Po wyjęciu z lodówki można nią normalnie smarować pieczywo. Składniki: 100 g wiórek kokosowych 1 szkl mleka 1 szkl mleka w proszku kilka kropel zapach waniliowego cukier do smaku ok 75 g masła lub margaryny Wiórki kokosowe wsypujemy

Malinowe Pocałunki
Zupa krem z dyni na słodko 186

mleka kokosowego 200 ml wody cukier (brązowy, biały lub cukier kokosowy ) do smaku kardamon mielony, gałka muszkatałowa, cynamon,  imbir świeży lub mielony wiórki kokosowe do dekoracji grzanki z pieczywa Wykonanie: Pokrojoną dynię wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, dodajemy szklankę mleka kokosowego. Doprawiamy do smaku przyprawami i cukrem.  Gotujemy jeszcze kilka

Malinowe Pocałunki
Cukiniowe szaszłyki z serem Korycińskim okraszone olejem rzepakowym. 170

wchodzi ok 3-4 roladki. Gotowe szaszłyki z cukinii ponownie skrapiamy olejem rzepakowym i grilujemy po kilka minut z każdej ze stron. Można podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym, ziołowym.... pieczywem. Ja uwielbiam je w czystej wersji

Malinowe Pocałunki
Fritata. 370

wędliną i zalewamy mieszaniną jaj. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do lekkiego zrumienienia ok 20 min. Podajemy gorące z ulubionym sosem i np. kromką świeżego pieczywa. Smacznego

Malinowe Pocałunki
Kanapkowa pasta z kabanosów. 229

kawałki i umieszczamy w blenderze. Miksujemy razem z chrzanem i majonezem. Kiedy pasta jest gotowa dodajemy musztardę i pokrojony drobno szczypiorek. Dokładnie mieszamy i gotowe. Najlepsza podana do razowego pieczywa

Malinowe Pocałunki
Miłe niespodzianki to to, co Lubię chyba najbardziej :) 204

Dziękuję DIAMANT <3 . A wczoraj kolejna miła niespodzianka. Tyle  zdrowych i różnych pyszności. Dzieci chrupią jak małe króliczki. Mi pozostaje się cieszyć, że nie tylko mi to pieczywo smakuje ;). Dziękuję WASA

Malinowe Pocałunki
Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą 243

łyżki nasion słonecznika 1 łyżka pestek z dyni oliwa z oliwek olej 1 czerwona cebula 50 g gorgonzoli* oregano bazylia tymianek 1/3 łyżeczki ostrej papryki grzanki z ulubionego pieczywa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Blaszkę z piekarnika polewamy oliwą. Papryki przekrajamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę obieramy i również kroimy na pół. Na blaszce

Mania Gotowania
Sandwich - czyli posiłek pełnowartościowy 201

czego ją przyrządzimy, zależy tylko od nas i naszej wyobraźni. Są sycące, możemy zrobić je szybo, zjeść bez użycia sztućców i zabrać ze sobą wszędzie.  Składniki: pieczywo, masło lub serek (ja użyłam śmietankowego), liść sałaty, wędlina, cukinia, ser feta, pomidor, kremowy sos balsamiczny, listki świeżej bazylii lub kiełki Prostota i dostępność kanapek uwodzi

Taste Of My Day
Pasta tahini 207

także w kuchni arabskiej i żydowskiej. Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek jak robili arabowie :) (możemy założyć że dwie łyżeczki pasty i odrobina wody to równowartość jednego jajka). Obok ciecierzycy jest też

Taste Of My Day
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 341

sera pecorino Bruschetty, crostini ... a czym właściwie różnią się od siebie? Spróbowałam prześledzić temat w Internecie i ustaliłam, że bruschetta charakteryzuje się większym rozmiarem, przygotowuje się ją z pieczywa na zakwasie, który opieka się (włoski czasownik bruscare oznacza opiekać) i naciera czosnkiem. Jej najprostsza odmiana, nazywana  fettunta,  to opiekana kromka chleba, którą skrapia się oliwą, smaruje ząbkiem czosnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka rybna z jajkiem 352

rozgnieść widelcem. Ogórki i jajka  pokroić w kostkę dodać do filetów. Dodać szczypiorek, wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce. Dobrze smakuje z razowym pieczywem

Ala piecze i gotuje
Hummus z suszonymi pomidorami 212

gładką masę, jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej wody.  Hummus możemy trzymać w lodówce nawet przez kilka dni... U mnie niestety nie wytrzymał nawet doby :) Propozycja podania: pieczywo np. z tego przepisu  klik rukola pomidory daktylowe oliwki opcjonalnie

Mango Papaja
Okruszkowy jogurt - lekkie I śniadanie 169

miseczki, część mieszamy z jogurtem, a resztę kładziemy na wierzchu. Pomidorki i rzodkiewkę kroimy w plasterki i układamy na okruszkach :) Nawiasem mówiąc, okruszkowy jogurt jest dobrym rozwiązaniem dla starego pieczywa, bo okruszki fajnie rozmiękają w jogurcie ;P  II śniadanko TUTAJ

Kuchenny Skrawek Nieba
Śniadaniowa pasta malinowo-rabarbarowa z żurawiną 242

śniadania, ale zawsze ich składnikiem musi być warzywo lub owoc. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na pastę śniadaniową z twarogiem. 4 składniki, 2 minuty roboty i pyszny dodatek do pieczywa, naleśników, placuszków czy gofrów gotowy! Składniki (na małą miseczkę pasty): 125 g półtłustego lub tłustego twarogu (lub gładkiego naturalnego serka kanapkowego) 1,5 łyżki dżemu z rabarbaru (u mnie Łowicz

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania