pieczywo - 17769 przepisów (strona:200/1185)

Ciasto straciatella czyli poWeekendowe Lakocie odc.92 177

Pada, świeci słońce, znowu pada, dzień niepodobny do dnia, ubrania chowam do szafy i wyjmuje z powrotem. Lato nie podobne do lata... Cieszą truskawki, smakują czereśnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowa serowa pasta kanapkowa z nowalijkami i lubczykiem - śniadanie dla małych i dużych 299

półtłustego (250 g) 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego 1% tłuszczu (150 g) 3 rzodkiewki 5-6 listków świeżego lubczyku szczypiorek (2 "listki") sól do smaku Do podania: sucharki lub pieczywo pełnoziarniste kilka plasterków rzodkiewki Przygotowanie: Do miseczki przekładamy biały ser. Szczypiorek i lubczyk drobno siekamy, dodajemy do sera. Następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę rzodkiewki. Na koniec dodajemy jogurt i delikatnie(...)solimy.Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników, próbujemy (na tym etapie możemy dodać jeszcze sól lub jogurt). Podajemy z sucharkami lub ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
Tosty Jędrusia 187

Szybkie, ciepłe, tanie......na śniadanie a w wykonaniu Jędrusia smakuje najlepiej.     Składniki na 4 tosty : -8 kromek tostowego pieczywa -8 plastrów żółtego sera -4 plastry wędliny -4-6 średnich pieczarek -odrobina oleju i masła -szczypta soli Na każdej kromce pieczywa układamy plastry sera a na czterech plastry wędliny. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na odrobinie oleju

Maminek kulinarny
Aromatyczna bruschetta z pomidorami i parmezanem 178

nieco tartego parmezanu pieprz sól Sposób przygotowania: Kromki bułki polać odrobiną oliwy i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wyłożyć na wierzch pieczywa. Jeśli bruschettę chcecie przygotować zimą, zamiast świeżych pomidorów, które smakują wtedy tekturą, wybierzcie pomidory pelati z puszki. Tak przygotowane pieczywo posypać bazylią (jeśli używacie świeżej, połóżcie ją pod pomidorami, żeby

W SMAK
Baklazany zapiekane z pomidorami 159

Podpatrzyłam u Anny , zjadł Małżon i ja z koleżankami.  To przepis ze specjalną dedykacją dla pewnej wyjątkowej Asi... Bakłażany zapiekane z pomidorami 500 g bakłażanów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ser liptowski wiedeński (Vienna Liptauer) 214

Liptauer .                To teraz troszkę o samym serze: jest to właściwie regionalna, miękka mieszanka serowa do pieczywa, pochodząca z regionu słowackiego Liptowa, które znajdowało się pod panowaniem Austro-Węgier.  Właśnie w tym czasie ser liptowski zyskał wielkie uznanie. To, jak świetnie smakuje niech świadczy jego niesamowita(...)pierzem. Na koniec dodać habanero, wymieszać, przekryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 h, a najlepiej na noc. Liptauer najlepiej smakuje z razowym lub ługowym pieczywem typu precle

Kuchnia Prezydentowej
Obazda bawarska (Bayrischer Obatzter) 220

Bawarska obazda to nic innego, jak przepyszna pasta do pieczywa robiona z cebuli i camemberta. Ta pasta jest tradycyjnym składnikiem bawarskiego śniadania, które notabene uwielbiam! A co jeszcze dostaniemy, zamawiając bawarskie śniadanie?  Oczywiście precle, prawdziwe, ługowe bawarskie precle, do tego białe kiełbaski, tzw. Münchner Weißwürste , przypominające nieco nasze serdelki, ale znacznie delikatniejsze plus monachijską, słodką, grubo mieloną musztardę, dostaniemy(...)każdego gościa w pierwszy poranek. A jak nie chcecie przyjeżdżać, to zróbcie sobie obazdę: taką małą namiastkę Bawarii we własnym domu i koniecznie zjedzcie ją z preclem lub jasnym pieczywem i rzodkiewkami. Popijacie oczywiście piwem! :) Składniki: 1 dojrzały camembert 2 łyżki masła 2 duże łyżki serka śmietankowego typu "Mój Ulubiony" lub Philadelfia 1/2 średniej cebuli czerwonej lub białej 1 łyżeczka

Kuchnia Prezydentowej
Ciastka jablkowo owsiane czyli Slodki Czwartek odc.84 i mam i nie mam... 229

Mam dzisiaj dla Was ciastka. Jabłkowe, cynamonowe ale przede wszystkim bezglutenowe (oczywiście przy użyciu płatków i proszku bez glutenu). Mi smakują bardzo, niestety dzieciakom do gustu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz wieprzowy z fasolą 173

Dzisiaj propozycja obiadowa - pyszny gulasz wieprzowy z dodatkiem fasoli i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakuje podany ze świeżutkim pieczywem lub ziemniakami. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g wieprzowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, obrane, w całości 2 liście laurowe 3 ziarenka(...)ziela angielskiego 1 gałązka świeżego rozmarynu 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 200 g fasoli, namoczonej przez noc Do podania: świeże pieczywo natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso posypujemy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.  Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy mięso i smażymy

My Culinary Art
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 213

Nadciągają zmiany i to całkiem pokaźnych rozmiarów. Niebawem kończy się rok szkolny. Zaczyna się akcja Lato 2015 a Córcia będzie w niej uczestniczyć. Na szczęście miejsce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka Cezar ze schabem 229

jajku i na końcu obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki schabu na rumiany kolor. Po usmażeniu zostawiamy do wystygnięcia. Kolejnym krokiem są grzanki. Kroimy pieczywo na małe kosteczki, następnie oliwę rozgrzewamy na patelni i po rozgrzaniu wrzucamy na nią nasze pieczywo. Zostawiamy je na patelni (co jakiś czas mieszając) do momentu aż będą złociste. Następnie

Kuchenne Wariacje
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 166

Kolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce  "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych modyfikacji

Dzieje kuchennej Wiewióry
Książka "Wypiekanie chleba krok po kroku" 125

Richarda Whittingtona "Wypiekanie chleba krok po kroku" i poproszony zostałem o zrecenzowanie jej. Obaj panowie autorzy są piekarzami w doskonałej londyńskiej piekarni Baker & Spice specjalizującej się w "domowym" pieczywie. To znaczy, oczywiście, robią w ilościach przemysłowych, ale korzystają ze starych domowych sposobów. Dzięki czemu pieczywo wygląda i smakuje tak, jakbyśmy sami w domowym zaciszu je zrobili. Zresztą każdy

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku 116

dość ciężki w smaku, ale mi bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć że to domowy chleb, a nie dmuchane powietrzem badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu  Co By Tu Zjeść? I dziękuję sklepowi AleDobre.pl za mąkę(...)tego pieczywa. Otrzymałem od nich do przetestowania mąkę razową orkiszową i mąkę żytnią chlebową . Te mąki naprawdę dają radę :) Składniki na 2 bochenki: 440 g maki orkiszowej razowej typ 2000 200 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720 7 g suchych drożdży 400 ml zakwasu na żurek ok. 200 ml wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru

Marder&Marder Manufacture
Niedzielna piekarnia #2 141

Znowu bez przepisu, bo znowu pochwalić się tylko chciałem :) W ostatni weekend poszalałem po raz kolejny i od 5 rano pieczywo piekłem. Tym razem na warsztat poszły: chleb francuski, chleb tostowy, miękki chleb pszenny, chleb ziemniaczany, idealna doskonała chałka (niesamowita, serio!) i mega aromatyczny chleb cebulowy. I każde z wyżej wymienianych w dwóch sztukach :) Zrobiłem też dwie bułki z makiem(...)wyszły, nie wyrosły. Jak placki wyglądały. Nawet nie wiem dlaczego. Ale czasami po prostu tak jest, że coś nie wyrośnie. Trudno. W sumie i tak chyba nie lubię pieczywa z makiem :) Bo właściwie to było tak, że chciałem na niedzielę zrobić na śniadanie dla Madzi świeże pieczywko. Do jajecznicy, czy jajek w koszulkach, czy ogólnie do jakiegoś lekkiego śniadania

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania