pieczywo - 17769 przepisów (strona:208/1185)

Hummus 156

Hummus to pasta z ciecierzycy wywodząca się z Bliskiego Wschodu. Spożywamy go na zimno, polany oliwą, posypany słodką papryką i pietruszką, nabieramy chlebkiem pita lub po prostu świeżym pieczywem. Orientalne odkrycie z poprzedniego tygodnia, zainspirowane wizytą w  Sami Am Am :) Składniki : 1/2 szklanki suchej ciecierzycy 1/2 szklanki jasnej pasty tahini* 1 i 1/2 ząbka czosnku 3 łyżki soku(...)pasta była aksamitnie gładka. Doprawić solą do smaku. Gotowa pastę rozsmarowujemy na talerzyku lub w miseczce. Polewamy oliwą, posypujemy posiekaną pietruszką i słodką papryką. Zjadamy, nabierając pitą lub świeżym pieczywem :) Smacznego! *możemy użyć gotowej pasty lub przygotować ją w domu. W tym celu na suchej patelni prażymy 1 szklankę sezamu. Ma się zarumienić i zacząć ładnie pachnieć. Sezam mielimy bardzo

Chocolate Muffin Blog
Pasta guacamole 174

kanapek i sałatek. Przygotowana jest na bazie awokado, które jest niezwykle cennym źródłem kwasu oleinowego obniżającego poziom cholesterolu oraz potasu regulującego ciśnienie krwi. Moim zdaniem najbardziej pasuje do świeżego pieczywa, na pyszne drugie śniadanko :) Składniki: 1 awokado 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek kilka ziarenek kolendry, rozgniecionej(...)drobno pokrojony i sok z cytryny. Rozgnieść widelcem na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Podawać z nachos'ami ( domowe można znaleźć tutaj ) lub świeżym pieczywem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 240

Nadal męczy mnie gorączka i katar :( będzie więc obiadowe wspomnienie... Weekend obfitował w dania wszelkiej maści. Spora inspiracja była dla mnie marcowa KUCHNIA. Dla Małżona wykonałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy paprykarz szczeciński 398

domu zapasy wędzonych ryb na kanapki (nie jadam sklepowych wędlin), postanowiłam wykorzystać wędzone filety pstrąga, które miałam w lodówce, by zrobić go błyskawicznie i mieć coś fajnego do codziennego pieczywa (choć paprykarz wyjdzie jeszcze smaczniejszy z ugotowanej, świeżej ryby). Paprykarz szczeciński można przygotować także z podwójnej / poczwórnej porcji i zapasteryzować. Składniki: 250 g filetu wędzonego pstrąga / makreli(...)ziele. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gdyby całość była zbyt sucha możemy dodać dodatkową porcję oleju lub keczupu. Gotowy paprykarz studzimy i wyjmujemy liście laurowe. Podajemy z pieczywem. Jest bardzo dobry z konserwowymi ogórkami. Post Domowy paprykarz szczeciński pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 291

Ten weekend był szybki i intensywny dlatego też upiekłam szybkie ciasto, takie dla wszystkich domowników bez wyjątku.  Smakowało nam bardzo!  Kiedyś piekłam już podobne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śniadaniowe wariacje z melona, czyli sałatka z grzankami z parmezanem. 186

najlepsze. Czego użyłem: -kawałek białego melona pokrojonego w kostkę -dwie łyżki kukurydzy -kawałek żółtego sera pokrojonego w kostkę -szynka wędzona gotowana, kawałek pokrojony w kostkę -majonez -oliwa -pieczywo żytnie -parmezan, lub inny ser długo dojrzewający, twardy Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, skrapiamy oliwą i posypujemy serem (parmezan, cheddar). Użyłem Parmigiano Regiano. Melona, kukurydzę, ser, szynkę łączymy z łyżką majonezu. Doprawiamy pieprzem

BaRepas
Sałatka z białego melona z sosem z syropu brzoskwiniowego i grzankami z gorgonzolą. 167

watermelona, czyli po naszemu arbuza. Dziś jednak zatrzymam się na białym melonie i bardzo szybkiej i pysznej sałatce. Czego potrzebujemy? -kawałek melona, obrany i pokrojony w łódkę -kiełki rzodkiewki -pieczywo żytnie -gorgonzola -żółty ser edamski. Sos: -łyżka syropu brzoskwiniowego -łyżeczka octu balsamicznego -łyżka oliwy -mała szczypta soli Z pieczywa robimy dwie kanapki (mini panini); środek nadziewamy serem żółtym i gorgonzolą

BaRepas
Pasta z sera feta i czerwonej papryki - na kanapki 213

Już od dawna nie używam masła do smarowania kanapek. Jeśli już muszę to smaruję pieczywo masłem roślinnym. Zamiast tego staram się urozmaicać swoje posiłki przygotowując różne pasty do pieczywa. Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pastę z sera feta i czerwonej papryki. Może stanowić główny składnik kanapki, albo właśnie pełnić rolę smarowidła ;-) Czerwona papryka jest bogatym źródłem witaminy

W kuchni Katie
Zaskakujace polaczenia smakowe z Czekolada w roli glownej 183

W czwartkowe przedpołudnie do mojej skrzynki mailowej wskoczyła niespodziewana wiadomość. Okazała się być zaproszeniem do Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie. Miały się tam odbyć kolejne warsztaty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Podróże kulinarne - Tunezja 198

nawet znajduje się tu wiele winnic produkujących pyszne wina. Kuchnia tunezyjska jest bardzo różnorodna dzięki wpływom kuchni tureckiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Harissa W kuchni tunezyjskiej bardzo ważne jest świeże pieczywo spożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki oraz różnego rodzaju bułeczki, np. z czarnuszką. Dodatkiem do większości potraw jest harissa-pasta robiona z pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku(...)kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji jest kasza kuskus przygotowywana na parze, zarówno na słodko z dodatkiem rodzynek i orzechów jak i na ostro. Kuskus w Tunezji podaje się z mięsem-głównie z baraniną,  ale też z kurczakiem lub z rybą oraz

Zawsze głodna!
Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73 215

Bardzo ale to bardzo lubię ciastka z maki pełnoziarnistej.  Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie.  Przepis na własnie takie znalazłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surowka z marchewki, pora i kapusty 236

Od wczoraj pochłonęłam 4 odcinki "Krwi z krwi". Nie wiedziałam, że taki serial w ogóle był w telewizji. Przypadkiem znalazłam info o drugiej serii w wiosennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maślankowe bułki pszenne 220

Bardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często.  Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kompot z suszonych i wedzonych owocow czyli poWeekendowe Lakocie odc.78 219

Pamiętam jak nienawidziłam jego smaku i zapachu będąc dzieckiem. Nie było nic gorszego od faktu, że na obiadach u babci jedyna rzeczą do picia był kompot

Dzieje kuchennej Wiewióry