mówiąc nieco obrazowo, takie „włoskie ratatouille ”. Gdy występuje samodzielnie, jest to jednogarnkowa potrawa z pokrojonej cebuli, czosnku, kolorowej papryki i rozdrobnionych pomidorów. Jako taka będzie najlepiej smakowała podana z pieczywem i na pewno pojawi się na naszym blogu. Podobnie jednak jak jego francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań(...)daniem i którego nie da się uzyskać używając oregano suszonego. Świeże zioła są teraz łatwo dostępne w supermarketach, więc nie pomijajcie tego ważnego składnika. Potrawę można podać zarówno z pieczywem jak i makaronem, aczkolwiek moim zdaniem najlepszym wyborem jest makaron typu „kolanka” lub podobny, ugotowany bardziej nawet normale niż al dente. Udka z kurczaka a la peperonata
Kulinarna Pokusanasuwa oczywiste i całkiem słuszne skojarzenia z francuskim ratatouille czy węgierskim leczo . Dziś jednak skupiamy się na peperonacie w „czystej” postaci. Jako taką najlepiej chyba podać ją z pieczywem. Najlepiej mieszanym, a jeszcze lepiej mieszanym z nasionami dyni – te ostatnie dobrze komponują się z aromatem świeżego oregano, które osobiście dodaję do peperonaty w dość słusznej dawce. W ostateczności, jeśli ktoś(...)oregano. Przestawiamy patelnię na mały ogień i dusimy warzywa bardzo powoli pod przykryciem przez 20 minut, od czasu od czasu lekko wstrząsając lub mieszając. Podajemy na ciepło z mieszanym pieczywem i resztą grubo pociętego świeżego oregano. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-94 {margin: auto;} #gallery-94 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusakotletów schabowych). Leczo 2015-04-28 12:27:57 Kolorowe leczo, czyli węgierski „kuzyn” francuskiego ratatouille i włoskiej peperonaty. Z kiełbasą w składzie i podane np. z pieczywem stanowi samodzielne danie, ale w „odchudzonej” postaci będzie również dobrym dodatkiem do innych potraw. Zapisz przepis Drukuj kładniki (dla 2 osób) 150g średnio przerośniętego wędzonego boczku 150g chudej nietwardej łagodnej kiełbasy(...)pieprzu, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Garnek lub patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli przez 20 minut. Gotowe leczo podajemy na ciepło, samodzielnie np. z pieczywem, bądź jako dodatek do innego dania. Uwagi Jeśli leczo jest tylko dodatkiem do innego dania, rozważmy ewentualne pominięcie w składzie kiełbasy, gdyż może ona nie korespondować zbyt dobrze ze smakiem dania
Kulinarna Pokusazupełnie akceptowalna. Tak usmażone będą z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku wyjątkowo soczyste, aromatyczne i kruche. Tak przygotowane kotlety mielone najlepiej spożywać na ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka). Można ich jednak użyć także na zimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki i wędzonego(...)Następnie zmniejszamy ogień do średniego i smażymy je powoli jeszcze przez ok. 6 minut, w międzyczasie 2-3 razy odwracając. Kotlety najlepiej smakują podane na ciepło z ziemniakami lub pieczywem i z kwaśnymi dodatkami (ogórki kiszone, marynowane grzyby, patisony lub papryka), ale można je też spożywać na zimno. Uwagi Bądźmy ostrożni dodając sól, gdyż wędzony boczek potrafi zawierać jej już
Kulinarna PokusaTo wspomnienie z ubiegłego weekendu. Recyklingowo potraktowałam sczerniałe banany i wg przepisu z książki Donny Hay (odrobinkę zmodyfikowany) powstał ten placek. Bardzo wilgotny i bananowy w
Dzieje kuchennej WiewióryW ramach Food Revolution Day przełamywałam własne bariery. Przyznaję otwarcie, że mam problem z surówkami, w ogóle z warzywami liściowymi. Nawet jeśli kupuję i
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam wszystko co czekoladowe, co z orzechami a te ciastka są potwierdzeniem moich zamiłowań. Przepis z książki "Cukiernia Lidla" a miseczka prosto z Domu Mokoszy :) Ciastka
Dzieje kuchennej WiewióryW maju Amber zaprosiła do wspólnego pieczenia chleba, który został zaproponowany przez Elę z blogu W poszukiwaniu Slowlife . Ela wskazała chleb orkiszowy razowy z kaszą gryczaną
Grahamka, weka i kajzerkaTrwa wojna... przeciwnicy jednego plują na zwolenników drugiego i odwrotnie. Nie ma recepty na to by było dobrze, po raz kolejny dochodzę do wniosku, że władza
Dzieje kuchennej WiewióryAch co to był za weekend! Po raz pierwszy dzieciaki razem nocowały u babci, pierwszy raz jadłam smakołyki z Food Trucka i to z kuchnia
Dzieje kuchennej WiewióryMamy dziś wyjątkowy dzień. Obchodzimy go drugi rok z rzędu... Food Revolution Day Jamiego Olivera :) akcja świetna i mobilizująca! Nas, mnie, zmobilizowała do przygotowania świeżego
Dzieje kuchennej WiewióryWarzywa doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i wkładamy kromki pieczywa. Tuż po wyciągnięciu z piekarnika paprykę kroimy na mniejsze kawałki a pieczywo w kostkę. Botwinę, sałatę i rzodkiewki myjemy. Rzodkiewki kroimy w pół bądź w ćwiartki. Całość skrapiamy sokiem
Mango PapajaRano na czczo badania, w końcu... potem słodka bułka na śniadanie z kawą w duecie i książka, i muzyka w tle. W perspektywie odbiór paczki z
Dzieje kuchennej WiewióryNie są ani bez mleczne, ani bez cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka maślane...
Dzieje kuchennej WiewióryNie będę zapeszać... już raz pisałam, że wracam ale choróbsko powróciło rozkładając mnie na łopatki, stawy odmówiły posłuszeństwa co i rusz boli gardło albo męczy zatkany
Dzieje kuchennej Wiewióry