pieczywo - 17769 przepisów (strona:198/1185)

Zapiekany camembert z gruszką 163

łyżka drobno posiekanego świeżego oregano 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii 3 orzechy włoskie, drobno posiekane sól, pieprz do smaku 2 gałązki oregano do dekoracji Do podania: chrupiące włoskie pieczywo prawdziwe salami z zielonym pieprzem (opcjonalnie) szynka szwarcwaldzka (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Od krążków sera odcinamy górną skórkę(...)zdejmujemy z ognia. 3. Na talerze wykładamy sery camembert, na nie wykładamy usmażoną gruszkę. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i dekorujemy gałązką oregano. Podajemy od razu ze świeżutkim włoskim pieczywem i (opcjonalnie) z salami i/lub szynką szwarcwaldzką. Smacznego

My Culinary Art
Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 169

Mam dla Was opowieść mrożącą krew w żyłach... W tym roku podobnie jak w roku ubiegłym  Dobra Wołowina zorganizowała konkurs na Mistrza Wołowiny. Zadaniem było

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaczana salatka z lososiem i chrzanem czyli Srodowe Rybki odc.58 204

Lekka ale sycąca. Pełna smaku i orzeźwiająca jednocześnie. Taka oto sałatka raczyłam się wczoraj i dzisiaj. Kanapki nadal mi nie w smak (oprócz tych z masłem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczeń włoska z brokułem. 155

popaść w rutynę. Pieczeń jest pyszna i wspaniale się prezentuje. Ciepłą podaję na obiad, natomiast kiedy już stężeje w lodówce kroje ją na cieńsze plastry i podaję z pieczywem. Na ciepło wspaniale smakuje polana swojskim sosikiem pomidorowym, na zimno lubię ją z pieczywem, z pomidorkiem, a czasami z keczupem. Jest pyszna!!! Składniki na pieczeń włoską z brokułem

Rozpustne gotowanie
Rogale z makiem. 167

się nieco tłuste, ale efekt jest niesamowity! Jeszcze takich puszystych rogali nie jadłam, a próbowałam już wielu przepisów. A jako, że o linię trzeba dbać zrezygnowałam ze smarowania pieczywa masłem i wcinałam z samym dżemem ( jagodowo-brzoskwiniowym ), co okazało się zmyślnym posunięciem. Polecam!!! Składniki na rogale z makiem na 16 sztuk 20 g świeżych drożdży 125 ml ciepłej wody(...)części i formujemy rogale, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż rogale wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte pieczywo smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Bułki pieczemy około 20 minut, czyli aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce. Polecam

Rozpustne gotowanie
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 162

Pamiętam, że jak byłam dzieckiem chodziliśmy z babcią po świeże pieczywo do małej, niepozornej piekarni, w której półki uginały się od świeżego, pachnącego chleba. Oprócz bułek, chleba, bułki wrocławskiej (paryskiej) babcia kupowała też często chałkę hojnie obsypaną kruszonką lub pyszny, maślany chlebek o wdzięcznej nazwie: pięcioraczki (składały się z pięciu części sklejonych ze sobą). Jeszcze jako nastolatka wpadałam w weekend(...)świeże pieczywo, niestety stary piekarz przeszedł na emeryturę i już nikomu nie opłacało się piec porządnego, prawdziwego chleba. Czasami nostalgicznie wspominam czas dzieciństwa i wtedy przygotowuję coś z tych pysznych smakołyków. Wczoraj wieczorem upiekłam ten pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam go w keksówce z 7 kawałków (stąd też nazwa siedmioraczki), można kroić

Rozpustne gotowanie
Schrzaniony chleb 244

Życie na wsi trwa. Jaskółki latają, trochę dalej bocian planuje przyziemić, pod werandą czai się kocia matka z trzema maluchami, która zwiedziała się, iż nowi do

Grahamka, weka i kajzerka
Bruschetta 184

Bruschetta to smaczna przekąska pochodząca z Włoch. Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Poniżej przedstawiam moją własną wersję. Składniki : - bułka ciabatta - mozzarella - pomidor - oregano/bazylia - oliwa Przygotowanie : Pokroić bułkę. Wymieszać oliwę z oregano i natrzeć tym pieczywo. Następnie pokroić w kostkę pomidora i mozzarellę i nałożyć na kromki. Posypać przyprawami do smaku. Piec około

Kuchenne innowacje
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 188

Czytałam o nim już nie raz. Nim przyrządziłam je sama minęło trochę czasu. Intensywne, wilgotne, pachnie i kusi za każdym ugryzieniem. Czekoladowe, z owocowo orzechową nutą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łosoś i jajko na zielonym dywaniku 191

śmietankowy plastry łososia jajka szczypiorek majonez Do dzieła: Cóż można rzec w sprawie przygotowywania kanapek? Kromki są nierówne ale jeszcze ciepłe i cudownie pachnące. Szczypiorek kroimy drobno, posmarowane twarożkiem pieczywo kładziemy na zielony dywanik, tak, żeby ładnie się przykleił, na to plaster łososia, jajko, majonez i gotowe :). Do kanapek możecie użyć dowolnego, ulubionego pieczywa. Kanapki pięknie wyglądają na ciemnych kromkach

Spektrum Smaku
Pikantna potrawa z fasolką szparagową i kurczakiem 397

przepis na łatwą do przygotowania potrawę z fasolką szparagową i kurczakiem.  Potrawa jest sycąca i lekko pikantna. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację. Najczęściej podaję ją z pieczywem. SKŁADNIKI: 40 dag fasolki szparagowej, 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 1 cebula, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1 płaska łyżeczka przyprawy "Złoty kurczak" RAFEX(...)kurczak". Dodaję fasolkę i wlewam wodę. Mieszam i duszę na małym ogniu około 20 minut.   3. Potrawę doprawiam do smaku pieprzem cayenne, pieprzem czarnym oraz solą. Podaję z pieczywem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam przyprawę "Złoty kurczak", którą otrzymałam do testowania od firmy RAFEX . Dzięki przyprawie danie było bardzo aromatyczne i wspaniale smakowało.  Serdecznie zapraszam do sklepu  RAFEX

Tradycyjna kuchnia Kasi
Weekend z gryka czyli Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko :) 179

Codzienne chodzenie do pracy choćby na kilka godzin do pomocy koleżance wiąże się z tym, żę trzeba jeść posiłki poza domem. Może Was to zdziwi ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dogorywanie i kluski z truskawkami 226

Dogorywałam. Upał pozbawił mnie chęci do życia po raz kolejny. W połączeniu z zaistniałymi zmianami sprawił, że byłam ciągle zdenerwowana i w niedoczasie. Z niczym się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z cukinii z mozzarellą. 173

zupy dodaje się także mozzarellę oraz bazylię i wszytko razem miksuje. Mozzarella obowiązkowo musi być u mnie w lodówce, bardzo ją lubię. Zupa dobrze smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Taki krem z cukinii jest świetny jako pierwsze danie, bo szybko się go gotuje i zaspokoi pierwszy głód :-). Powiem Wam, że zupa wyszła bardzo smaczna i warta jest powtórzenia. Zachęcam(...)minut. Dodać pokrojoną mozzarellę i bazylię. Zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem, chili, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Zupę udekorować listkami bazylii i pokrojoną mozzarellą. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 307

Po dłuższej nieobecności wśród blogujących chlebowypiekaczy, spowodowanej przeprowadzką na wieś, wykorzystałem zaproszenie Amber do uczestnictwa w Lipcowej Piekarni i upiekłem wariację na temat „bułek na zakwasie

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania