pieczywo - 17769 przepisów (strona:206/1185)

Filizankowa rozdawajka u Wiewiorki 184

Z racji zbliżającej się kalendarzowej wiosny mam dla Was rozdawajkę! Będzie toczyła się dwutorowo, tu i na profilu fb , i możecie zwiększać swoje szanse biorąc w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śmietankowe pieczarki, z kiełbaską lub bez 162

Pieczarki ze śmietanką to specjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z makaronem, jak również z pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :) Składniki: 3/4 kg pieczarek *2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 30g margaryny Ok.1 łyżeczka natki pietruszki(...)śmietany kremówki Sól, pieprz Gotowy sos można podawać z makaronem, pieczywem, ziemniaczkami lub kaszą- w zależności od tego jak lubicie :) Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu co pewien czas mieszając. Po około 7-10 minutach wrzucamy kiełbasę i cebulę, lekko

Smakowy Raj
Smażona wątróbka drobiowa z cebulką 677

gdyż   wtedy ma lepszy smak, nie jest taka sucha i szybciej się ją smaży. Składniki: ½ kg wątróbek drobiowych 2 duże cebule (lub więcej) Ok. 30 – 50g margaryny Sól Pieczywo Wątróbki myjemy, okrawamy z żył etc. i kroimy na drobniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w plastry. Na patelnie rozpuszczamy margarynę, następnie układamy plastry cebuli, na nie dajemy pokrojoną wątróbkę(...)dłużej wątróbkę smażymy, tym staje się twardsza, - wątróbkę solimy na końcu, gdy jest już miękka, w innym przypadku możemy mieć problem z jej usmażeniem, Wątróbkę najlepiej zjeść z pieczywem. Niektórzy podają ją z ziemniakami, ale moim zdaniem to połączenie jest zbyt dławiące. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz

Smakowy Raj
Tatar z łososia i awokado pod olęderem z grznką oliwą skropiną. 182

jajko będzie jutro, a dziś muszę zadowolić się łososiem. Czego użyłem? -łosoś wędzony -kawałek awokado -oliwa -świeży sok z mandarynki -starty ser twardy długodojrzewający u mnie Olęder -cykoria czerwona -pieczywo żytnie -pomidor suszony, bazylia, czosnek, sól, pieprz utarte w moździerzu Łososia i awokado pokrojone w kosteczki łączymy z oliwą i łyżeczką soku z mandarynki. Pieprzymy do smaku, wkładamy do małej(...)foremki, uklepujemy i przekładamy podważając boki na talerz. Pieczywo przekrawamy, skrapiamy oliwą i posypujemy przygotowaną w moździerzu przyprawą. Nad całością ścieramy ser i skrapiamy oliwą

BaRepas
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 261

Marcowa propozycja piekarni Amber to zakwasowy chleb z dodatkiem namaczanej mąki żytniej, wcześniej uprażonej. Przepis wynalazła Jola z blogu Smak mojego domu . Nie pamiętam, abym wcześniej

Grahamka, weka i kajzerka
Szybka zupa z soczewicy czyli Zupowy Wtorek odc.60 173

Miałam zupową potrzebę, powiem więcej, chciało mi się grochówki...  ...ale w domu ani wędzonki, ani grochu. Za to była soczewica. Powstała szybka, gęsta i sycąca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza na zakwasie, z mozzarella i salami 230

Nie miałam nigdy odwagi upiec pizzy na zakwasie i co tydzień zagniatałam ciasto na drożdżach. Mimo to pizza pizzy równa nie była, raz wychodziła lepiej a

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z makreli wędzonej. 273

domu taką pastę przygotujemy w kilka minut, a jest ona o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż ta sklepowa. Dzisiaj polecam pastę z wędzonej makreli, która ze świeżym, chrupiącym pieczywem znika ekspresowo ;) Składniki: 1 makrela wędzona (około 250 g) 1 mała cebula 100 g serka śmietanowego 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz szczypiorek   Przygotowanie: Makrele rozrywamy i odrywamy mięso(...)około 2 minuty , aby zmniejszyć jej ostrość. Następnie kroimy ją w drobną kostkę, wrzucamy do miski, wlewamy sok z cytryny, doprawimy pieprzem i dokładnie mieszamy.  Smarujemy pastą pieczywo, a wierzch posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Symfonia smakowa
Śniadaniowe zapiekanki majonezowe z jajkiem i parmezanem. 164

wiele już widziałem, ale sam nigdy nie wpadłbym na to, by zapiekać majonez. Okazuje się, że efekt jest piorunujący, w pozytywnym znaczeniu oczywiście. Dzięki Pani M.! Czego użyłem? -moje pieczywo -majonez -jajko na twardo ugotowane -ogórek kiszony -starty parmezan Piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra dół. Pieczywo przekrawamy; od zewnątrz zwilżamy wodą (by było bardziej chrupkie),smarujemy sporą porcją majonezu

BaRepas
Salatka z kasza jeczmienna, brokulem i indykiem na ostro i Broszka 192

Nadchodzi, a może już nadeszła, wiosna. Wreszcie słoneczko świeci i grzeje kości. Wyjęłam wiosenne kurtki i buty i nabrałam ogromnej wprost ochoty na sałatki!!! Szukając smakowitych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śniadaniowa pasta z zielonego groszku i jajek 168

mamy wiosnę na talerzu :) Składniki : 3 jajka 1szklanka zielonego groszku (świeży, mrożony lub z puszki) 1 łyżka majonezu 1 pęczek bazylii gałązka natki pietruszki gałązka  koperku sól pieprz pieczywo do podania Sposób wykonania: Jajka  gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki.  Groszek   gotujemy do miękkości przez ok 10 min. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką pastę, następnie(...)doprawiamy do smaku slą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.  Pasta doskonała na śniadanie lub kolację.   Smacznego

W kuchennej krainie
Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 202

Idealne ciasto na sobotę. Wilgotne i pełne smaku. Specjalnie z myślą o nim zrobiłam zapas marcepanu z Lidla :) U nas wielka blacha ciasta znikła w jedno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Salatka z rukoli, sera plesniowego i owocow, z dodatkiem indyka 261

Szybka, recyklingowa sałatka z tego co było w lodówce.  Nie umiem robić sałatek, w tej kwestii boję się eksperymentów ale odważyłam się. To taka sałatka

Dzieje kuchennej Wiewióry
169. Mus z bobu 111

Bób to moje ulubione warzywo, ugotowane i podane z masełkiem i bułką tartą... rewelacja, ale spróbujcie musu z bobu, podany z pieczywem... niebo w gębie! Na 1 porcje: 3 garści bobu 1 cebula 2  łyżeczki oliwy z oliwek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka masła liście kolendry 1/2 pomidora sól, pieprz Bób gotujemy ok 5-6 minut(...)maśle, dodajemy czosnek i zmiksowany, rozgotowany bób oraz oliwę. Miksujemy do uzyskania lekkiej puszystości masy. Doprawiamy i podajemy na ciepło z cząstkami pomidora i listkami kolendry oraz z pieczywem

Jadło i czytadło
Sałata z sosem miodowo-musztardowym 144

sałaty w sosie miodowo - musztardowym innej jeść już nie chcę. 1 główka sałaty 3 łyżki miodu kurpiowskiego 3 łyżki musztardy  3 łyżki oleju sok z 1/2 cytryny pieczywo Liście sałaty umyć, osuszyć i podrzeć na kawałki (nie kroimy nożem). Musztardę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, następnie po łyżce dodawać olej i dokładnie wymieszać. Sałatę polać sosem(...)podawać z ulubionym pieczywem. Przepis bierze udział w konkursie „Blog ze Znakiem Smaku

Jadło i czytadło