lubię wyrzucać jedzenia, więc kiedy zostaje mi pieczywo i staje się czerstwe, wykorzystuję je nie tylko do zrobienia bułki tartej ale też np. śniadania na ciepło. Wystarczy zamoczyć kromki w jajku z przyprawami i usmażyć na złoto. Na takie gorące grzanki nakładam żółty ser, który się topi oraz szynkę i warzywa. Używam do tego bułek, chleba czy bagietek- nadaje się(...)pieprz olej lub masło klarowane do smażenia dodatki kanapkowe: ser, szynka, warzywa Bagietkę pokroić na kromki. Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Kawałki pieczywa moczyć w jajku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Podczas smażenia na upieczoną już jedną stronę kromki nałożyć kawałek żółtego sera. Po usmażeniu osączyć na ręczniku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybka w przygotowaniu i bardzo smaczna, wymaga dosłownie 5 składników. Efekt zaskakuje bardzo. To taka zupa awaryjna, składniki można przygotować wcześniej i mieć np. zamrożone. Szybka
Dzieje kuchennej Wiewiórykoperku + na wierzch kanapek 2 czubate łyżeczki naturalnego jogurtu typu greckiego 3 rzodkiewki mały kawałek zielonej papryki około 1/2 cm białej części pora sól do smaku do podania proponuję: pieczywo chrupkie na zakwasie naturalnym 3 ziarna "Chrupak" Przygotowanie: Dwie rzodkiewki tniemy w drobną kostkę, jedną w paski. Do miseczki przekładamy chudy twarożek. Dodajemy do niego drobno posiekany koperek (około(...)tniemy wzdłuż, a następnie drobno siekamy). Na koniec dodajemy 2 czubate łyżeczki naturalnego jogurtu typu greckiego oraz doprawiamy wszystko solą, mieszamy widelcem do połączenia składników. Próbujemy. Nakładamy pastę na pieczywo. Na wierzch układamy plasterki rzodkiewki, pasek zielonej papryki i odrobinę koperku. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiSzybkie obiadokolacje stały się moim wyzwaniem. W ciągu całego pracującego tygodnia w ażne by dzieci zjadły obiad niekoniecznie o 20ej, by nie marudziły , że są głodne
Dzieje kuchennej WiewióryNiezbyt trudne w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczne i pełne smaku piersi z kaczki. Niestety po przygodach z wiejską kaczką, na której prawie mięsa nie było, nie chowam
Dzieje kuchennej WiewióryNie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady. Dla mięsożerców ale
Dzieje kuchennej Wiewiórypewny chwyt i zapobiega wyślizgnięciu. Test krojenia i obierania warzyw przeszedł pozytywnie. Nóż jest bardzo ostry, co pozwala na precyzyjne krojenie produktów. 5.0833 (nóż do krojenia warzyw i pieczywa) to nóż, nazwany przeze mnie "do zadań specjalnych". Posiada wyprofilowane ząbki, które ułatwiają krojenie pieczywa i warzyw. Jest niezastąpiony przy porannym śniadaniu. Noże są w przystępnej cenie, w granicach
kulinarnyJaPierwszy raz miałam okazje robić coś z pigwy. Spontanicznie powstała marmolada. Lubicie takie smaki? a może by nadała się do szarlotki zamiast jabłek? Marmolada z
Dzieje kuchennej Wiewiórypostaci pysznej zupy cebulowej z grzankami i serem. Zupa cebulowa z grzankami i serem Składniki ok 1 kg cebuli 2 łyżki masła 1 litr bulionu sól i pieprz czerstwe pieczywo ser żółty opcjonalnie 50 ml brandy Zupa cebulowa z grzankami i serem Wykonanie Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy na małym ogni(...)pół godzimy. W garnku podgrzewamy czysty bulion. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy ją do bulionu i gotujemy ok 15-20 min.. Gdy zupa się gotuję przygotowujemy grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i układamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 min. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec gotowania można dodać
Pyza i SurówkaIdealnie mięciutkie, wręcz rozpadające się mięso i bajecznie pyszny sos... oto właśnie kwintesencja Pulled pork. Potrawa do jedzenia w formie kanapki ale również z surówką i
Dzieje kuchennej Wiewiórymieszamy i wykładamy do formy - ja piekłam w keksówce jednak polecam płaską szeroka formę - wtedy pasztet będzie ładnie się kroił - mój nie wyszedł zwarty nadawał się tylko do smarowania pieczywa - co nie odebrało mu wspaniałego smaku Pieczemy 1 h w 180 stopniach Pasztet można jeść sam lub jako dodatek do pieczywa. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniCzymś niesamowitym jest ogrom rodzajów pieczywa spożywanego na świecie. nie ma kultury która by nie miała swojej odmiany chleba a odmian jest naprawdę wiele i wszystkie są pyszne Osobiście bez pieczywa żyć bym nie umiała i jest ono dla mnie największym problemem przy próbie zrzucenia paru kilo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
sierotka maRysia w kuchniZnacie kogoś kto nie lubi czekolady? Ja nie! Krem czekoladowy domowej produkcji to przepyszny dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów czy wyjadania łyżeczką. Nie zawiera żadnych „E” ani ulepszaczy. Krem jest zwarty i łatwo daje się rozsmarowywać na pieczywie. Ten na zdjęciu jest jeszcze gorący, schłodzony nie jest już lejący ale nadal pyszny :) Składniki: (na słoik około 300g
Pyry na Gazporannej przechadzki po targu w kontekście kolejnego posta... Do wyboru, do koloru Prawie jak złota myśl Rybeńki Ale gdzie śniadanie? No jeszcze w siatach, zatem wracamy, robiąc zapasy pieczywa w sprawdzonej piekarni. Wszystko na stół, takie jakie jest, w całej okazałości, z najlepszą jakością i świeżością. Śniadanie. Cisza i wzdychanie. Lecą "ochy" i "achy", uszy się trzęsą(...)pobytu w Pruszczu... Tatar z łosia z odrobiną cebulki i koperku Domowe ogórki małosolne idealne do rybnego śniadania Przepyszne, kremowe masło od kaszebskiej krowy Musztardowa sałatka śledziowa Świeże pieczywo bez którego masło jest jak Bolek bez Lolka, a Reksio bez budy Wędzona i delikatna polędwiczka z łososia - smakowy orgazm gwarantowany I czy jest na zewnątrz minus 10, czy może
Right Behind The Kitchenwoda lub bulion 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej, bez pestek 3 łyżki serka typu Filadelfia sól, świeżo mielony pieprz Do podania: ryż, pieczywo lub ziemniaki CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z serduszek odcinamy żyłki i nadmiar tłuszczu. Bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy na bok na durszlaku(...)minut, aż sos zgęstnieje. 3. Danie zdejmujemy z ognia, dodajemy papryczkę chilli i Philadelphię i mieszamy, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, pieczywem lub puree ziemniaczanym. Smacznego
My Culinary Art