pieczywo - 17769 przepisów (strona:182/1185)

Sałatka z marynowaną papryką, porem i makaronem 182

piątkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę warzywną z makaronem. Najczęściej podaję ją z wędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g makaronu o dowolnym kształcie, 1 por, 1 słoik groszku z marchewką, 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki ORZECH , 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut(...)przepisu na opakowaniu, odcedzam. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem.  Do przygotowania sałatki wykorzystałam paprykę marynowaną , którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . To doskonały dodatek do sałatek, surówek i potraw przygotowywanych na zimno. Produkt jest wart polecenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Buraczkowa zapowiedz i sklepowa spowiedz 231

Raz w tygodniu najczęściej w środę lub wtorek Małżon wraca bardzo późno do domu. Jest to uciążliwe nie tylko dla niego ale i dla mnie. Dzieci

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 205

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nim nadejdzie przede mną jeszcze urodzinowa impreza dzieci ale jakoś o niej nie myślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka surowka z marchwi i selera 160

  Chodzą za mną warzywa, chodzą i chodzą i spokoju nie dają. Dlatego też bez wahania zrobiłam w niedzielę do tzw. kotleta tę surówkę. łatwa i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka w kratke czyli poWeekendowe Lakocie odc.114 171

W sobotę świętowaliśmy czwarte urodziny Syncia. Cały dzień minął nam na zabawie nowymi klockami LEGO, pieczeniu ciast i ich jedzeniu. Jednym z nich była ta szarlotka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety mielone z parmezanem i suszonymi pomidorami czyli Niedzielne Mielenie odc.34 181

Po wielu dniach bez mięsa w jadłospisie naszła mnie nie licha ochota na kotlety mielone :) Tym razem dodałam do nich nie kumin i kolendrę ale suszone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kasza gryczana w pomidorach, z jajkiem 184

Odkąd jemy mniej mięsiw królują w naszym domu kasze. Okazało się, że nawet Syncio polubił takowe i domaga się dokładek. Nic tylko się cieszyć :) Dzisiaj obiadokolacja

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka kanapka z szynką Serrano 199

płaskim chlebku. Lubię łączyć w kuchni proste proste, czyste smaki. Ta kanapka jest tego dowodem. Intensywny smak dojrzewającej szynki, pikanteria rukoli, orzeźwiające maliny, miodowo-musztardowy dressing i chrupie bio pieczywo. Dziś więcej nie trzeba. No, może lampkę gruzińskiego wina ;) Składniki: 2 plastry szynki Serrano Gran Reserva lub innej garstka rukoli świeże maliny połowa płaskiego bio-chlebka żytniego -  #Lidl(...)łyżeczka jogurtu naturalnego dressing: 1/2 łyżczeki chrzanu 1/3 łyżczeki miodu lipowego Do dzieła: Pieczywo posmarujcie jogurtem naturalnym, na górę tyle rukoli, ile lubicie, a na nią 2 plastry smakowitej szynki. Dodajcie maliny, skropcie miodowo-musztardowym dressingiem i zajadajcie

Spektrum Smaku
Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77 216

Warzycie czasem wywary? zaglądacie w gary? uprawiacie czary? miseczka z Domu Mokoszy Wrzuć do  gara  żeliwnego  masła  bryłkę,  oliwy  łyżkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tosty francuskie z owocami wg Jamiego Olivera 204

jagodami i konfiturą malinową. Danie robi się szybko i bez problemu. Tosty wyszły puszyste i naprawdę bardzo dobre. Dużo zależy od rodzaju chleba. Nie miałam pod ręką połnoziarnistego pieczywa więc użyłam chleba na zakwasie z formy. Polecam i zachęcam do przejrzenia reszty przepsów na tosty francuskie —>KLIK :) Przepis z książki „Superfood na co dzień” Jamiego Olivera(...)moimi zmianami. 3 grube kromki pieczywa (2,5 cm) 3 małe jajka 2 małe banany lub 1 duży 3 łyżki jagód (użyłam mrożonych) 3 łyżeczkli konfitury malinowej 0/5 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0/5 łyżeczki masła klarowanego   do podania: jogurt naturalny miód pistacje liofilizowane truskawki Ostym noże w każdej kromce robimy kieszonkę do której nakładamy po łyżeczce konfotury

Mienta blog
Grochówka + film 298

pokusiłby się na pożywną, rozgrzewającą, sycącą i smaczną zupę w zimowy dzień. Zupa grochowa to prosta w przygotowaniu potrawa która z powodzeniem może zastąpić danie główne a podana z pieczywem będzie stanowić pełnowartościowy posiłek. składniki na 6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera ) 500 g grochu łuskanego w połówkach 6-7 średnich  ziemniaków 1 większa cebula(...)również podsmażoną wędlinę z cebulą, wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem. Gotową zupę podajmy z pieczywem

Smakowite Dania
Szakszuka 459

Podaje się ją najczęściej na śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zaserwować ją na obiad czy kolację. Latem warto przygotować ją ze świeżych pomidorów. Szakszukę podajemy z pieczywem prosto z patelni. Szybko, prosto i pożywnie. Smacznego! Składniki: 2 puszki pomidorów (po 400 g każda) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 chili 3-4 jajka(...)moździerzu kumin, słodką paprykę, sól i pieprz. Po chwili do sosu wbijamy jajka, przykrywamy patelnię i gotujemy do ścięcia się białek. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa cebulowa w stylu umbryjskim 172

pomidorów krojonych bez skórki 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz 500 ml wody 3 łyżki sera corregio + trochę do posypania 1 jajko pieczywo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Cebulę umieszczamy na sitku i dwa razy przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na bok. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę(...)łyżki sera i rozmącone jajko, bardzo dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą (ja nie używałam, ponieważ boczek był wystarczająco słony). Przekładamy do miseczek, posypujemy odrobiną sera, podajemy z pieczywem. Smacznego

My Culinary Art
Zapiekanka z pieczarkami bez sera 148

Zapiekanka z pieczarkami Składniki: pieczywo żytnie pieczarki cebula sól oregano oliwa z oliwek Cebulę i pieczarki obrałam i pokroiłam na drobno, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej oliwie (ok 5-7 min). Dodałam sól i oregano. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik, temp. 200  º C. Na pieczywo nałożyłam odpowiednio przygotowane pieczarki i wstawiłam do piekarnika na kolejne

nietadieta
Chlebek kardamonowo gruszkowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.112 199

To nie jest post o chlebie, nie, nie..  Chlebek to tylko taka umowna nazwa na dość zwarty wypiek, który łatwo się kroi i nie ma

Dzieje kuchennej Wiewióry