Jak mijają Wam pierwsze dni wakacji??? U nas pracowicie. Wczoraj miałam przyjemność razem z koleżanką prowadzić w Ogrodzie wycieczkę dla Little Chefa na temat roślin jadalnych
Dzieje kuchennej Wiewióryporcje 1 dojrzałe awokado 1 mała czerwona cebula / pokrojona w cieniutkie piórka 2 jajka ugotowane na twardo / gotowane 5 minut licząc od zagotowania się wody 4 małe kromki pieczywa sól morska świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili w proszku 1 łyżka kaparów 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny / limonki skórka otarta z 1/2 cytryny / limonki WYKONANIE W miseczce(...)usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelcem ( można niedokładnie), skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy. Kromki pieczywa układamy na patelni grillowej lub zwykłej i podpiekamy z obu stron, aż zrobią się chrupiące. Na grzankach rozsmarowujemy awokado, układamy plasterki jajka oraz zamarynowaną cebulkę i kapary
cool and mintyDomowe pieczywo posmarowane paprykarzem - zderzenie wspomnień z nowoczesną wersją tego specjału Przepis na dzisiejszy chleb, okraszę niewielką garścią kulinarnych wspomnień z minionej epoki PRL-u. Czym się wtedy najczęściej smarowało pieczywo? Oczywiście, że Paprykarzem Szczecińskim ! Jak wieść gminna niesie Paprykarz Szczeciński był wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. [źródło: Wikipedia ] Jego receptura
Grunt to przepis!Choć to zima sprzyja mocnym w smaku, wilgotnym i esencjonalnym ciastom ja piekę je również w inne pory roku. Tym razem moc czekoladowego ciasta przełamałam
Dzieje kuchennej Wiewiórytylko. Do przygotowania falafel potrzebna jest namoczona i ugotowana ciecierzyca oraz sporo ziół, pietruszki, kolendry, szczypiorku, cebuli, czosnku, kminu, cytryny oraz przypraw. Kotleciki podajemy z sosami, warzywami i pieczywem(...)zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze bułki tartej ). Następnie formujemy niewielkie kulki, dobrze je dociskając, które smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Kotleciki studzimy i podajemy z sosem czosnkowy, warzywami i pieczywem. Uwagi ; falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren ciecierzycy albo suszonego bobu. Ważne, by zawierał mnóstwo posiekanych ziół; natki pietruszki, kolędry, oregano, kopru, czosnku lub szczypiorku. Są doskonałe do kebabów
Kulinarne Fantazje MarioliPasta humus całkowicie warzywna, to rodzaj smarowidła, pasztetu wege, do pieczywa. W smaku lekko słodkawa z wyraźnie wyczuwalnymi przyprawami. Doprawiłam ją na ostro ,tak jak lubię jednak ostrość regulujemy sami. Podajemy z pieczywem, najlepiej ciemnym, krakersami lub chipsami nachos
Kulinarne Fantazje MarioliRaz żar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :) Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym
Dzieje kuchennej WiewióryCzy jesteście kaszomaniakami??? Ja doszłam do wniosku, że jestem. Bez kaszy nie wyobrażam sobie przygotowywania sałatek i dań głównych a od niedawna także deserów. Na temat
Dzieje kuchennej Wiewióryprosto w kuchenne okna. Odpalenie gazu lub nagrzanie piekarnika skutkuje darmową sauną ;) W takich przypadkach przyrządzam obiad na zimno. Lubimy przeróżne chłodniki, ale bez dodatku grzanek czy też innego pieczywa, ciężko najeść się nimi na dłuższy czas. A co jeśli unikamy glutenu i dodatek pieczywa nie wchodzi w grę? Ostatnio dostałam nowy produkt, który mocno mnie zaciekawił. KONJAC, który jest
Mienta blogUpały, upały... doskwiera wysoka temperatura ale jeść trzeba. Niebawem zaproszę Was na kakaowy budyń jaglany z sezonowymi owocami, na cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami oraz
Dzieje kuchennej WiewióryPodczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne lekkie, słodkie śniadanko czyli inna odsłona budyniu jaglanego. Tym razem wersja kakaowa z cała górą owoców. Przepis idealny dla alergików pod warunkiem zastosowania dozwolonego mleka
Dzieje kuchennej WiewióryWiedziałam, że im się nie oprę... W niedzielny poranek gdy wszyscy odpoczywają ja lepiłam kopytka i zapiekałam je w pysznym sosie. Czemu spytacie? tak to jest
Dzieje kuchennej WiewióryPastę z wędzonej makreli najczęściej przyrządzam z jajkami i majonezem, stanowi doskonały dodatek do pieczywa. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 makrela wędzona Pół pęczka szczypiorku 2-3 łyżki majonezu sałatkowego Fanex Sól, pieprz Sposób przygotowania: Wędzoną makrelę oczyszczamy z ości, lekko rozdrabniamy, ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek płuczemy, drobno siekamy, wszystko przekładamy(...)miski, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, pastę podajemy z pieczywem
Bajeczna KuchniaTo była upalna sobota. Wstałam skoro świt, upiekłam sernik , wyszykowałam się i pobiegłam do autobusu. Nie piłam kawy i wiedziałam co robię! O 11ej w
Dzieje kuchennej Wiewióry