pieczywo - 17769 przepisów (strona:173/1185)

Zupa pomidorowa z ciecierzyca i ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.81 165

To był intensywny weekend. Dwa dni spędzona w miłym towarzystwie, bez rodziny za to nad morzem. Gotowanie, gotowanie i jeszcze raz gotowanie a oprócz tego poznawanie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka a’la Cezar z kurczakiem 174

plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku   sałata lodowa lub rzymska   garść listków bazylii   1/2 szklanki drobno startego parmezanu   2-3 kromki pszennego pieczywa   5 filecików anchois w oleju   1 łyżeczka musztardy   1 łyżka majonezu   1 łyżka jogurtu greckiego   ząbek czosnku   świeżo zmielony czarny pieprz   Sposób przygotowania:   Plasterki szynki(...)kostkę. Mięso obtaczamy mieszanką przypraw (sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy w mała kostkę i rumienimy na patelni.   Na talerze wykładamy składniki w kolejności: sałata, bazylia, fasolka, płatki startego parmezanu, kurczak, grzanki. Całość skrapiamy sosem. Na górze sałatki układamy

Pyry na Gaz
Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki 162

kwaśny, nieco słodki, pełen słońca. Czarne porzeczki kocham w każdej postaci, jednak to właśnie bez prawdziwej konfitury z czarnej porzeczki nie wyobrażam sobie jesiennych i zimowych śniadań z chrupiącym pieczywem. Obieranie porzeczek, jeśli zapomnicie o rękawiczkach, nie jest nie wiadomo jaką przyjemnością, jednak ten smak… powiem krótko – domowe prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki to coś, bez czego świat(...)wyparzonych słoików i natychmiast zamykamy (można obrócić do góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne). Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast, do mięs, do serów, gofrów, naleśników, deserów… czy trzeba wymieniać dalej? :) Post Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Paluszki rybne 266

panierce, która nasiąka tłuszczem. Wystarczy przygotować je w domu, a będą doskonałym daniem dla tych młodszych, jak i starszych członków naszych rodzin. Filet rybny, ja użyłem pstrąga łososiowego Suche pieczywo lub bułka tarta Garść orzechów, ja użyłem laskowych Tarty parmezan Świeże zioła Oliwa z oliwek Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte(...)osuszone filety rybne kroimy w równej szerokości paski. Pieczywo kruszymy lub miksujemy. Możemy użyć gotowej bułki tartej. Dodajemy parmezan i orzechy oraz świeże zioła (ja dodałem rozmaryn), sól i pieprz i mielimy wszystko razem. Na jedną bułkę dałem 4-5 orzechów i łyżkę parmezanu. Przygotowaną wcześniej rybę nacieramy oliwą i obsypujemy przygotowaną panierką. Tak zrobiona ryba będzie chrupiąca, lecz

MarcinChef
Pasta kanapkowa z quinoy i czerwonej soczewicy z wędzona papryką 125

Dziś dalszy ciąg testowania produktów z komosą ryżową, które ostatnio kupiłam. Otworzyłam paczkę bezglutenowego chrupkiego pieczywa z quinoą i zajrzałam do lodówki. Znalazłam tam kiszone ogórki i postanowiłam zrobić pastę kanapkową, którą mogłabym chrupiące kromeczki posmarować, a później przybrać plasterkami ogórka. Pasta powstała z białej quinoy, czerwonej soczewicy, została przyprawiona czosnkiem i mieloną, ostrą, wędzoną papryką, którą produkuje się(...)kilkuset lat, według tej samej receptury w regionie Extremadura w Hiszpanii. Całość wyszła super, choć pieczywo było tak chrupiące, że aż za bardzo, ale jak na bezglutenowe to i tak całkiem niezłe ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy 1 ząbek czosnku łyżeczka mielonej wędzonej papryki (wersja ostra) sól Wykonanie: Quinoę i soczewicę mieszamy, dodajemy do nich

Quinoa Raz!
Musli czyli Platki sniadaniowe bardzo wieloskladnikowe 146

Pamiętacie szybki konkurs na fb? dotyczył tego co się kryje w słoiku. Czas leci, ciągle tylko praca i dzieci więc zapomniałam podać na blogu przepis na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami czyli Słodki Czwartek odc.109 158

Małżon uwielbia szarlotkę. jedna jedyną wg przepisu swojej mamy. Ja uwielbiam piec ale niekoniecznie szarlotki. Co zrobić by choć odrobinę zadowolić męża a wypróbować nowy przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Podpłomyki z cukinią i czarnuszką 144

Moje ulubione pieczywo z patelni, podpłomyki, można przygotować na wiele sposobów. Bazą jest zawsze ciasto składające się z mąki, wody i soli. Dla urozmaicenia można dodać przeróżne składniki i tworzyć smaczne kombinacje.  Korzystam z sezonu na cukinię i tym razem postanowiłam dodać ją do chlebków z patelni. Najlepiej smakują mi jeszcze gorące, są wtedy bardziej chrupiące. Cukinia delikatna(...)smaku świetnie smakuje w połączeniu z czarnuszką, ostrą papryką i świeżą miętą. Podpłomyki można podać solo lub jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych lub traktować jako zwykłe pieczywo. Podłomyki z cukinią i czarnuszką Składniki: 1 1/2 - 2 szklanki mąki pszennej woda 1/2 małej cukinii 2 łyżeczki czarnuszki 1 szczypta ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli nie lubisz ostrych smaków

Moja smaczna kuchnia
Przepis na chleb 179

Każdy chyba już wie, że pieczywo dostępne w sklepach w dużej mierze nie jest wysokiej jakości. Konsystencja, zapach i smak pozostawia wiele do życzenia. W dodatku producenci stosują brzydkie tricki, używając nazw handlowych mających sugerować rzekome właściwości zdrowotne danego wypieku. Tymczasem, jak trafnie wskazuje Agnieszka Piskała na swoim blogu, kamień węgielny to nie to samo, […] Artykuł Przepis na chleb

Wiszniówka
Szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami (Le campanelle di spinaci con un cuore di formagg 157

Delikatny, kremowy serek z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, pietruszk ą , aromatyzowany oregano i czosnkiem, podany ze szpinakiem i świeżym pieczywem to idealna letnia przystawka. Lekki posiłek w sam raz na gorące  dni. Smacznego :) **** Le campanelle di spinaci con un cuore ricco di formaggio delicato e cremoso, pomodori secchi, olive nere, aglio e prezzemolo(...)serkiem i przykrywamy folia samoprzylepna. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone serki wyjmujemy z foremek, podajemy z sałatą i świeżym pieczywem. **** PREPARAZIONE Scartate i gambi dalle foglie degli spinaci che laveremo e lesseremo per 1 minuto in acqua in ebollizione. Successivamente scolate ed asciugate con della carta da cucina. Tritate i pomodori

La grande e la piccola cuoca
Chleb tostowy 146

Dzisiaj zachęcam do przygotowania domowego chleba tostowego. Wbrew pozorom upieczenia takiego pieczywa nie jest trudne ani zbyt mocno czasochłonne. Wystarczy wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia. Domowy chleb tostowy jest miękki i puszysty oraz idealnie się kroi. Zachęcam do pieczenia :)  Składniki na 1 bochenek*: 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)posmarować z wierzchu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C . Należy pamiętać, aby do piekarnika wstawić dodatkowe naczynia z woda. Chleb piec około 25 minut (aż do zarumienienia pieczywa).   Chleb przed i po wyrośnięciu Pomysł na przepis stąd

Ugotować
Ciasteczka Brownie czyli poWeekendowe Lakocie odc.128 172

Czekoladoholizm to poważna choroba. Niestety jej objawem są zaokrąglone biodra i powiększający się biust a także obwód uda. Nasilenie choroby najczęściej występuje w okresie zimowym oraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Latwy makaron z sosem pomidorowym, feta i oliwkami 170

Myśląc o weekendowym obiedzie zajrzałam do jednej z nowych książek jakie mam. "Ekonomia gastronomia" Allegry  McEvedy i Paula Merretta to książka bogata w pomysły. Planowanie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba w sosie curry czyli bardzo spóźnione Środowe Rybki 65 244

Uwielbiam gotować to wiadomo nie od dzisiaj.  Największą frajdę sprawia mi przygotowywanie dań szybkich ale pełnych smaku.  Tak było i tym razem.  Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szwedzka kanapka z krewetkami 158

bardziej mi smakowała ;) Składniki : 100-150g ugotowanych, małych krewetek 1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki 3 łyżki majonezu sok z cytryny (do smaku) koperek sałata pieczywo sól, pieprz Przygotowanie : W niewielkiej miseczce przygotować sos: wymieszać majonez z sokiem z cytryny i koperkiem, doprawić do smaku salą i pieprzem. Pieczywo posmarować masłem, ułożyć na nim sałatę

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania