pieczywo - 17769 przepisów (strona:180/1185)

Puddingowe babeczki ryzowe, bezglutenowe, bez mleczne 217

Dwa dni temu Małżon przytachał do domu wielką  skrzynię. Zastanawiałam się co jest w środku. Niespodzianka była ciężka i ogromna! Okazało się, że to paka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 195

Prawdziwy ukraiński barszcz! w końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tatarskie pierogi z wolowina czyli Niedzielne Mielenie odc.35 185

Robi się je szybko i mimo tego, że  są dość przaśne to efektowne danie, szczególnie jeśli pobawimy się i w ciekawy sposób zawiniemy brzegi pierogów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cheb orkiszowy z orzechami 216

jadam często pieczywa, ale jeżeli już mnie ochota na nie weźmie, lubię je czasem upiec sama. Nie potrzeba żadnego zakwasu, chleb jest banalny w przygotowaniu, a w dodatku ma chrupiącą skórkę. Czego potrzebujemy? 350 g mąki orkiszowej 100 g otrębów pszennych 8 g suchych drożdży łyżeczka soli i cukru  garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego(...)suchego patyczka". Następnie potrzymać jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku aż do ostygnięcia. Chlebek dla mnie idealny ze względu na sporą ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną, rodzynkami czy nawet daktylami, jest równie smaczny!  Do takiego chleba polecam własnoręcznie ubić masło - radość z jedzenia samego chleba

Pora na pora
Zapowiedz z muzyczka!!! 157

Dzisiaj będzie się działo! nie mówię tu o kuchennych działaniach ale o tym, że matka Wiewióra z Małżonem i Córcia idą prawie jak za dawnych czasów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Moldawskie placki leniwe 565

Bardzo zaintrygowały mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki chlebowe z serem 127

Prosty przepis, który nie sprawi trudności nawet osobom nie potrafiącym gotować, na wytrawne babeczki z chleba, idealne na imprezową przekąskę. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Bardzo dobrze smakują na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym. Składniki (ok 10 sztuk): 6 kromek pszennego chleba pół szklanki mleka 2 jajka 200 g sera żółtego 4 łyżki prażonej(...)cebulki (można pominąć) sól, pieprz oregano, papryka ostra, papryka wędzona 2 ząbki czosnku Przygotowanie Pieczywo kroimy w kwadraty, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut żeby namokło. Następnie miksujemy albo rozgniatamy ręką, aby utworzyć jednolitą masę. Dodajemy jajka, ser starty na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulkę i przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie. Masę nakładamy do wysmarowanych masłem form

e-PrzepisyKulinarne
Biszkopt z rabarbarem czyli Slodki Czwartek odc.102 134

"Mamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z

Dzieje kuchennej Wiewióry
SEROWA PAPRYKA - DRUGIE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 181

granulowany serkiem twarożkowym, pyszne! Danie ma 144 kcal. 1 papryka czerwna 120 g. 2 czubate łyżki serka ziarnistego 100 g. 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 kromka chrupkie go pieczywa razowego ************************************************** Serek ziarnisty wymieszać z natką pietruszki i nadziać oczyszczoną paprykę czerwoną.Podawać z pieczywem CHRUPKIM.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Berlinskie ciasteczka twarogowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 180

Zaintrygował mnie skład tych ciasteczek i sposób ich przygotowania.  Chrupią i są wilgotne w środku jednocześnie.  Słodkie i kwaskowe...  Pyszne! przepis z książki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dip z pieczonego buraka 153

pyszności. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi czy też wieczór przed telewizorem (wybierzcie sami;), polecam Wam ten dip. Można go podać ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, pieczywem, nachosami czy krakersami ale także jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki: 1 duży upieczony burak* 100 g serka twarogowego (może być kozi) 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny(...)moździerzu kumin i kolendrę. Całość miksujemy na gładką masę, następnie doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Dip podajemy posypany sezamem lub świeżymi ziołami jako dodatek do świeżych warzyw, pieczywa, krakersów

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta z makreli 155

jedzenia szynki lub sera. Pasta z wędzonej makreli to popularne i niedrogie smarowidło, które świetnie zastąpi masło jak i wędlinę jednocześnie.          Składniki na 6 kromek pieczywa Wasa:   1 makrela wędzona - obrana z ości i rozgnieciona widelcem 2 jajka - ugotowane na twardo   2 małe ogórki konserwowe       1 mała cebula     (jajka(...)kostkę)   1 łyżeczka musztardy sarepskiej + 1 majonezu + 1 jogurtu naturalnego kiełki rzodkiewki   Przygotowane składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z ulubionym pieczywem (u mnie Wasa-Graham). Udekorować kiełkami rzodkiewki i gotowe

Alutka-Gotuje
Wege pasta z fasoli - prosta, szybka i przepyszna :) 114

Także już wiecie - poniższa pasta fasolowa była przepyszna ! Odpowiednio doprawiona ulubionymi przyprawami, wzbogacona zdrowym tłuszczem smakowała wyśmienicie! W konsystencji wyszła bardzo kremowa, jakby puszysta. Idealnie rozprowadzała się po powierzchni pieczywa. Jestem nią zachwycona! Wystarczy puszka fasoli, trochę przypraw i oleju, aby zmiksować zdrową, wegańską, bezglutenową, bardzo smaczną pastę , którą użyjemy do przygotowania śniadania, kolacji czy kanapek na wynos! Bardzo bardzo(...)kukurydziane (Dobra Zielarnia) Przygotowanie: Fasolę odsącz z wody.  Wszystkie składniki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.  Pasta świetnie pasuje z chrupiącymi waflami kukurydzianymi czy świeżym pieczywem

Zdrowie na języku :P
Pieczone buraki z granatem i orzechami 186

Sałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce".  Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe bułeczki z dodatkiem serka. Puszyste i pyszne bułeczki domowe. 170

Dziś przepis na pyszne domowe bułeczki z dodatkiem serka. Ten zapach unoszący się podczas pieczenia, radość z własnoręcznie wykonanego pieczywa i… smak domowych bułek smarowanych ulubioną konfiturą… Czasem nie ma nic lepszego. Zachęcam Was serdecznie do pieczenia domowych bułeczek. Ich wykonanie nie jest trudne. Smak moich bułeczek dodatkowo wzbogaciłam przyprawą do pieczenia chleba Raflex . Dzięki temu stały się

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania