żeby je łamać😉 Z podanych proporcji wychodzą całkiem porządne cztery porcje tego pysznego dania. A podać możemy je jako samodzielna potrawa, z dodatkiem ryżu czy ze świeżym pieczywem. Składniki: 150g świeżego boczku 200g kiełbasy 2 duże cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 150g pieczarek pół cukinii 1 łyżka przecieru pomidorowego 400g pomidorów w puszce sól pieprz cukier suszona papryka(...)wrzucamy łyżkę przecieru pomidorowego, mieszamy, i dodajemy puszkę pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż do pożądanej konsystencji warzyw. Podajemy samo lub z ryżem, pieczywem
Jacob TastesZazwyczaj robię zielone, zieloniutkie, z zielska wszelakiego. W ubiegły weekend postanowiłam wykonać wersje pomarańczową czyli z suszonych pomidorów. Potem powstały bułki ale o nich będzie
Dzieje kuchennej WiewióryTo druga z propozycji wybranych przez moje dzieci jako słodkości weekendowe. Kruche kakaowe ciasto i sprężysty mus idealnie słodki i kwaskowy jednocześnie :) Z tego
Dzieje kuchennej Wiewióryjadam często pieczywa, ale jeżeli już mnie ochota na nie weźmie, lubię je czasem upiec sama. Nie potrzeba żadnego zakwasu, chleb jest banalny w przygotowaniu, a w dodatku ma chrupiącą skórkę. Czego potrzebujemy? 350 g mąki orkiszowej 100 g otrębów pszennych 8 g suchych drożdży łyżeczka soli i cukru garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego(...)suchego patyczka". Następnie potrzymać jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku aż do ostygnięcia. Chlebek dla mnie idealny ze względu na sporą ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną, rodzynkami czy nawet daktylami, jest równie smaczny! Do takiego chleba polecam własnoręcznie ubić masło - radość z jedzenia samego chleba
Pora na poraTo było wyjątkowe śniadanie! słodkie, smaczne i sycące. Wszyscy domownicy zjedli swoje porcje choć zastanawiałam się czy nie będę musiała jeść wszystkiego sama. W końcu kasza
Dzieje kuchennej WiewióryZadałam dzisiaj moim dzieciom pytanie: na co słodkiego mielibyście ochotę? Zaproponowałam 3 wypieki, na szczęście rodzinka wybrała tylko dwa z nich :) Córcia postawiła na prostotę i
Dzieje kuchennej WiewióryPrzygotowanie grilla dla 50 osób to nie łatwe zadanie. Dzisiaj razem z koleżankami i kolegami z pracy stanęliśmy przed takim wyzwanie. Udało się zaspokoić apetyty wszystkich
Dzieje kuchennej Wiewióryczwartkowe przedpołudnie prezentuję przepis na pyszną pastę kanapkową z jajkiem i buraczkami. Pasta jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 4 jajka, 8 sztuk buraczków ćwikłowych konserwowych kulek ORZECH, 1 mała cebula, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w małą kostkę. Szczypiorek drobno(...)kosteczkę. Buraczki kroję w małą kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki pasty przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Pastę podaję ze świeżym pieczywem. Do przygotowania pasty wykorzystałam buraczki ćwikłowe konserwowe kulki , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Buraczki te to doskonały dodatek do sałatek, past, potraw mięsnych i potraw przygotowywanych na zimno. Produkt
Tradycyjna kuchnia KasiKasze kojarzą mi się z jesiennymi chłodami więc co tu robi kasza gdy za oknem prawie 30 stopni? Co by się stało gdyby połączyć kaszę
Dzieje kuchennej WiewióryLody, lody dla ochłody! przyszły gorące dni i postanowiłam zrobić lody. Nie mam maszynki więc muszę korzystać z receptur mieszanych ręcznie. I oto one! pyszne , lekkie
Dzieje kuchennej WiewióryMam słabość do gofrów. Od kiedy kupiłam porządna gofrownicę niezależnie od przepisu gofry udają się zawsze. Najbardziej lubię te drożdżowe i te na samych białkach bez
Dzieje kuchennej WiewióryTo był wyjątkowy dla mnie dzień. Córcia skoro świt zaczęła krzątać się po kuchni a potem zaserwowała naleśniki! poradziła sobie sama z jajkami, odmierzaniem a nawet
Dzieje kuchennej WiewióryGotowanie nie sprawia mi ostatnio tyle radości co zazwyczaj. Powód? gorrrącooo!!!! jest mi za ciepło i gdy wracam do domu po pracy wcale nie mam ochoty
Dzieje kuchennej Wiewiórymasła klarowanego . Technologię przygotowania chleba studenckiego oddaje najlepiej metoda taśmowa. Należy poustawiać w rzędzie od prawej do lewej kolejno naczynia ze składnikami: mlekiem => jajkiem = bułka tartą . Kromkę pieczywa zanurzyć z obu stron w mleku, namoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Następnie wrzucić na gorącu tłuszcz i smażyć na wolnym ogniu z obydwu stron na złoty kolor(...)Podobnie postępować z kromką kolejną i każda następną - jeśli mamy akurat do wyżywienia więcej niż jedna osobę . Gorące grzanki podawać polane ketchupem. Konsumować ze smakiem :) Amatorom drugiej młodości czerstwego pieczywa proponuje inną wersję "odświeżanego" chleba: Goły jeździec na śniadanie
Grunt to przepis!pierwsze nie narażamy się na pokusy, kupujemy tylko to co zaplanowaliśmy. Nie chodzimy po sklepie, więc nie kuszą wszechobecne pułapki marketingowe takie jak duże wózki sklepowe, pobudzający apetyt zapach pieczywa, przyjemna muzyka. Siedzimy przed komputerem (zazwyczaj najedzeni, co też nie jest bez znaczenia), wybieramy potrzebne produkty i gotowe. Przy okazji mamy wszystkie promocje zebrane w jednym miejscu :) 10. NIE MUSISZ(...)natomiast ceny mrożonek to minimum 10 zł/kg. Mrozić możemy też zieleninę (tu przypomina się koperek w pudełku pod lodach), zioła (np. zalane wodą w kostkach do lodu), pieczywo, zupy (trzeba pamiętać, że zwiększają objętość) czy białka jaj. 13. NIE MARNUJ JEDZENIA Czasem z pozornie nieprzydatnych produktów można zrobić coś pysznego - wystarczy tylko odrobina kreatywności. Przykładowo: z natki marchewki można
Powiedz dietom nie