Szakszuka

Szakszuka

Szakszuka

Przepis na : śniadanie

Szakszuka (shakshuka) to potrawa znana w kuchni tunezyjskiej, egipskiej, izraelskiej i marokańskiej. Nazwę potrawy tłumaczy się jako "bałagan", a są to jajka ugotowane w gęstym, pikantnym sosie pomidorowym, koniecznie przyprawionym kuminem. Podaje się ją najczęściej na śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zaserwować ją na obiad czy kolację. Latem warto przygotować ją ze świeżych pomidorów. Szakszukę podajemy z pieczywem prosto z patelni. Szybko, prosto i pożywnie. Smacznego! Składniki: 2 puszki p... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Autor

IwonaIwona

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

papryka, jajko, sosy, śniadania, śniadanie, zupa pomidorowa, pieczywo, sos pomidorowy, kolacja, obiad, bezglutenowe, dietetycznie, dietetyczne , szybka kolacja, obiad na szybko, szybki obiad, pomidorowa ze świeżych pomidorów, szybkie śniadanie, dietetyczny obiad

Inne przepisy z Smakowity Blog Kulinarny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.