pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:216/301)

Gorące papryki 211

trakcie duszenia podlać jeszcze odrobiną gorącego bulionu lub wody. Taki ryż powinien być miękki po 20 minutach duszenia. Na osobnej patelni podsmażamy mięso i drobno pokrojony boczek. Pomidory z puszki kroimy każdy na cztery części i wrzucamy do podsmażonego mięsa. Chwilę razem dusimy bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował. Solimy, pieprzymy do smaku oraz posypujemy(...)przykrywamy odciętym wierzchem papryki. Tak robimy z każdą papryką, aż do wyczerpania farszu. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut. Papryka musi w trakcie pieczenia lekko się pomarszczyć, wtedy będzie miękka. Danie podajemy gorące

Kulinarne przemyslenia
Chłodnik litewski z ziemniakami. Regionalne Smaki. Czerwiec 233

dodaje się rzodkiewkę. Zupa ta powinna pachnieć koprem i nie powinno się go żałować.  Chłodnik litewski podaje się z gotowanymi na twardo jajkami, szyjkami rakowymi oraz z kawałkami pieczonej cielęciny, indyka lub kurczaka. W wersji wegetariańskiej dodaje sie gotowane szparagi lub młode ziemniaczki. Jeśli ziemniaki podawane są na ciepło, to serwuje się je na osobnym talerzu. W upalne(...)wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek  kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka lub swarki z boczku 1/4 szkl. siekanego koperku 1 ząbek czosnku lub 2 łyżki siekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki soli + 1 płaska łyżeczka cukru do gotowania buraków sól, pieprz czarny do smaku - do przyprawienia

Codziennik Kuchenny
Pasztet z jelenia 229

czarnego pieprzu sól Do przyprawienia masy: 5 jajek 2 łyżki gałki muszkatołowej 2 łyżki rozmarynu łyżka zmielonego jałowca 4 łyżki majeranku łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie   Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy(...)przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium). Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy

R'n'G Kitchen
Tarta z porem 179

jajka 4 łyżki gęstej śmietany 18% (jak mamy 12% śmietanę i jest gęsta to również ok) ser żółty Zaczynamy od farszu. Boczek kroimy w kostkę, a pory w piórka. Podsmażamy boczek i dodajemy pory. Dodajemy sól i pieprz i dusimy, aż por będzie miękki. Studzimy. Foremkę do tarty wypełniamy ciastem. (Ja nie obciążam ciasta np. fasolą, tylko dziurawię widelcem.) Wkładamy(...)Mieszamy śmietanę z jajkami dodajemy trochę soli i pieprzu  (można dodać gałkę muszkatołową). Wlewamy do podduszonych porów i mieszamy. Całą mieszankę przekładamy na ciasto francuskie, posypujemy serem i pieczemy w 180C ok.15 - 20min. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pasztet domowy 231

pasztet domowy Pasztet pieczemy z moim narzeczonym regularnie od ubiegłego roku. Zawsze staramy się przygotować go więcej, a po upieczeniu i wystudzeniu porcjujemy i większą część mrozimy. Tak przygotowane zapasy :) sprawiają,że kiedy mamy tylko ochotę na pasztet sięgamy po własny, a nie ten sklepowy do których nie jestem zbyt przekonana. Wykonany własnoręcznie od razu smakuje lepiej, a przy(...)domowy  Składniki:  2-3 duże piersi z kurczaka   ok  1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs  1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek   3 pietruszki   pół dużego selera   3-4 cebule   1/2 kg wątróbki drobiowej 2 suche kajzerki 3 liście laurowe

Aromatyczne Podróże
Kurczak w paprykowej marynacie z grilla 276

Kurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka w kapuście kiszonej 209

pieprz olej Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis – Karkówka w kapuście kiszonej Przepis zaczynamy od krojenia w kostkę boczku wędzonego. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wspomniany boczek. Gdy się on zarumieni dodajemy do niego pokrojoną w piórka bądź kostkę cebulę. Na koniec dodajemy nieco rozdrobnioną kapustę kiszoną. Całość przesmażamy ok. 5-10 minut, aż kapusta złapie ciemniejszy(...)patelni aż zacznie się lekko rumienić. Usmażoną wcześniej kapustę rozkładamy w szkle żaroodpornym. Tworzymy ok. centymetrową zwartą warstwę. Następnie kładziemy usmażoną karkówkę i na nią znów kapustę kiszoną. Całość pieczemy pod przykryciem 50 minut. Możemy użyć większej ilości kapusty i częściej przekładać nią karkówkę. Koszt: 28 zł Przygotowanie: 70 minut Przepis na pewno przypadnie do gustu najbliższym w rodzinie Zaletą

Kuchennyviral.pl
Coś z "niczego" czyli zapiekanki z ciasta francuskiego 396

Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego: 1 arkusz ciasta francuskiego, 2 jajka, 20 dag żółtego sera  I dodatkowo do wyboru:  dowolna wędlina, boczek, mięso z kurczaka (np. z rosołu), papryka czerwona, zielona lub żółta, podduszona cukinia, podsmażone pieczarki, gotowany brokuł lub kalafior, cebula, szczypior, natka pietruszki, lub co tam komu przyjdzie(...)francuskiego Zwijam ciasto ze składnikami w roladę, kroję na „kromeczki” o grubości około 1,5 cm i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego Zapiekanki piekę przez około 15-20 minut (do zarumienienia)w rozgrzanym do 180 o C piekarniku (termoobieg). Zapiekanki

Gotuj Się Kto Może
zapiekanka ziemniaczana 157

Składniki: (dla 4 osób) 4-5 ziemniaków (450-500g) 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu 5 jaj 300 ml mleka 3 łyżki mąki 150-200g sera żółtego sól i pieprz do smaku olej awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie około(...)pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .W naczyniu układać talarki ziemniaków,na to położyć pokrojoną wędlinę .Całość przykryć przygotowanym sosem z jajek i mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera żółtego. Piec 25 do 30 minut, w nagrzanym piekarniku 200 ° C Podawać z kawałkami mango i dowolnym sosem ,lub keczupem

w mojej kuchni
Pasztet mięsny z żurawiną 209

cebule 1 marchewka 1 pietruszka 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka 2 bułki kajzerki 2 garści suszonej żurawiny Wykonanie: Boczek, łopatkę i łatę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, obraną marchewkę i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy, aż mięso będzie bardzo(...)bułki i również mielimy. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy, żurawinę i bardzo dokładnie mieszamy, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aluminiowe foremki wypełniamy mięsem i wyrównujemy wierzch łyżką. Pasztety pieczemy około 50 minut

Kulinarne przygody Gatity
Rollsy z kurczakiem 1913

boczek, nie szynka, nie ser czy pieczarki ... tym razem to pierś kurczaka i ciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego(...)słodką wedle uznania Całość zwijamy w roladę i kroimy w ok 1,5 cm plastry Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do miseczki z sezamem i układamy na blasze Pieczemy w 170 oC przez ok 30-35 minut Podajemy z sosem czosnkowym

Mechanik w kuchni
Perliczka pieczona III 175

chude, z lekkim zapachem dziczyzny. Bardzo przypominają bażanty. Perliczki i bażanty można przygotowywać w ten sam sposób. Ponieważ jest to mięso chude, należy szczególnie pierś chronić tłuszczem – osłaniać słoniną, boczkiem. Najlepiej owinąć perliczkę paskami słoniny świeżej lub wędzonej. Ponieważ miałam otrzewną postanowiłam wykorzystać ją zamiast słoniny. Perliczka, 60 g wędzonej słoniny, otrzewna lub paski słoniny do owinięcia tuszki, sól, Perliczkę(...)nacięcia słoninę. Uda również ponakłuwać i włożyć w nacięcia słoninę. Całą perliczkę zawinąć w otrzewną. Ułożyć na blasze z rusztem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1.5 godziny.  Otrzewna powinna się ładnie przyrumienić. Perliczkę podałam z kopytkami z pietruszką. zastawa

królestwo garów
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 252

smażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki, - pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy(...)aromatycznie - brandy, porto, wytrawne czerwone wino, czosnek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki a to wszystko zostało wymieszane z dużą ilością klarowanego masła! Czysta poezja! Uwielbiamy buraki, często je gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków. Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie

Plate of Joy
Zapiekane Ziołowe Ziemniaczki 211

Rewelacja! Idealna alternatywa ziemniaczków do obiadu, dlatego nie dodawałam boczku ani sera żółtego. Nie dość, że smaczne, to jeszcze tak łatwe do wykonania! Z czym podałam te ziemniaczki? Tego możecie dowiedzieć się na moim fanpage`u na FB - zapraszam!   Składniki na 2 osoby: 8 niedużych ziemniaków 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku z torebki(...)przeciąć całkiem ziemniaka. Składniki na marynatę mieszamy razem w miseczce. W pierwszej kolejności solimy ziemniaki, a następnie łyżeczką umieszczamy marynatę między plasterkami. Wierzch ziemniaków oszczędnie smarujemy pozostałością marynaty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 przepisów na Sylwestra. 1030

tortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka(...)Murzynek z serem Ciasto marchewkowo-jabłkowe Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Ciasto marcepanowe Szybkie ciasto pomarańczowe Po więcej przepisów na proste i szybkie ciasta zapraszam tutaj (klik) -słodkości bez pieczenia: Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie Orzechowe kuleczki sylwestrowe Czekoladowo-orzechowy deser kremowy Wafelkowe kuleczki czekoladowe Szybki deser orzechowy z mascarpone Orzechowe kuleczki deserowe Kuleczki a la rafello Inne: Banany

Słodkie okruszki