pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:222/301)

Przepyszny chleb bezglutenowy 213

przykryjcie go folią aluminiową, żeby się wierzch nie spalił. Po 50 minutach wyciągnij chleb z keksówki, obróć go do góry nogami, zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 stop. C i piecz jeszcze 10 minut. Jeśli chleb po opukaniu wydaje głuchy odgłos oznacza, że jest upieczony idealnie Wykonanie przy użyciu thermomixu: Dodaj wszystkie mąki do naczynia. Przemieszaj i napowietrz mąki(...)Dalej postępuj jak wyżej, przy tradycyjnym wyrabianiu Cóż mogę jeszcze dodać? Jeśli tak smakują chleby bezglutenowe, to sorry pszenico do łask mych nie wrócisz. Poza tym za pięknie boczki mi spadły odkąd ciebie odstawiłam

gutfut
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 192

około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by cebula była już całkowicie szklista, miękka - jednak pilnować(...)musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyjąć blaszkę z lodówki, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę i mięso, zalać sosem serowym. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rolady z karkówki w sosie musztardowym 11526

płaty o grubości ok 1 cm. Dokładnie rozbijam tłuczkiem na cienkie i duże plastry. Boczek kroję w cienkie plasterki, ogórki w słupki, cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa smaruję na całej powierzchni musztardą. Na brzegu każdego plastra mięsa układam po dwa plasterki boczku, ogórka i cebuli. Całość zawijam w roladki ( w razie potrzeby można rolady spiąć wykałaczką lub owinąć nitką(...)minut. W razie potrzeby danie doprawiam solą i pieprzem. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich sposobów na karkówkę ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam : Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. klik Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. klik   Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad. klik

Kuchnia z widokiem na ogród
Francuski warkocz na słono 125

świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ jest bardzo proste, szybko się je robi oraz fajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam(...)woda odparuje, zdjąć z gazu, dodać ser ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do szpinaku. Przyprawić. Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wzdłuż, wyłożyć plasterki szynki, na to wyłożyć farsz, wyłożyć plasterki sera. Zrobić nacięcia na cieście, w kształcie jodełki, (czyli naciąć ciasto po kątem 45 st, nacięcia mają być

moj przepis na
Francuski warkocz na słono 125

świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ jest bardzo proste, szybko się je robi oraz fajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam(...)woda odparuje, zdjąć z gazu, dodać ser ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do szpinaku. Przyprawić. Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wzdłuż, wyłożyć plasterki szynki, na to wyłożyć farsz, wyłożyć plasterki sera. Zrobić nacięcia na cieście, w kształcie jodełki, (czyli naciąć ciasto po kątem 45 st, nacięcia mają być

moj przepis na
Francuski warkocz na słono 170

świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ jest bardzo proste, szybko się je robi oraz fajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam(...)woda odparuje, zdjąć z gazu, dodać ser ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do szpinaku. Przyprawić. Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wzdłuż, wyłożyć plasterki szynki, na to wyłożyć farsz, wyłożyć plasterki sera. Zrobić nacięcia na cieście, w kształcie jodełki, (czyli naciąć ciasto po kątem 45 st, nacięcia mają być

moj przepis na
Kiszka ziemniaczana 168

Naszej wersji kiszki spróbowała Podlasianka, która pochwaliła ziemniaczane danie, więc śpieszymy z opublikowaniem przepisu. Udostępnij Kiszka ziemniaczana – składniki 2,5 kg mączystych ziemniaków 2 duże cebule 400 g boczku wędzonego surowego 200 g słoniny 3 jajka wielkości L 2 duże ząbki czosnku 1,5-2 łyżki soli 1 łyżka czarnego pieprzu drobno mielonego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka gałki(...)mielenia mięsa (używając sitka o dużych oczkach) lub drobno pokroić, wrzucić na patelnię, wytapiać na średnim ogniu. Z boczku odciąć skórkę, pokroić go w małą kostkę, dorzucić do wytapiającej się słoniny. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z boczkiem i słoniną. Następnie całość odstawić do wystygnięcia. W tym czasie obrać ziemniaki, umyć je i zetrzeć na tarce

niecodziennikpary
Sałatka z kozim serem, orzechami i rukolą 158

ocet, sok z cytryny oraz miód. Sos podkręcam lekko czosnkiem. Taka sałatka idealnie pasuje do świątecznego indyka . Dla smakoszy koziego sera polecam przepisy poniżej Sałatka z jabłkiem, boczkiem i kozim serem Sałatka energetyczna z kozim serem i quinoa Sałatka z dyni i koziego sera Sałatka z kaszy, buraków i sera Sałatka z kozim serem 4 porcje Składniki: 70 g rukoli(...)octu 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Zacznij od papryczek. Ułóż papryczki w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą i posyp morską solą. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 15 minut. Papryczki powinny się lekko zrumienić. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Teraz przygotuj dressing. Pokrój bardzo drobno szalotkę i wsyp do małego słoiczka. Wlej oliwę, ocet

codojedzenia
Fasolka po bretońsku 165

pietruszkę obrać i drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli. Boczek pokroić w cienkie słupki i podsmażyć do lekkiego przyrumienienia i wytopienia się z niego odrobiny tłuszczu. Sam boczek dodać do fasoli, a na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek i wrzucić do fasoli. Następnie podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę i również dodać do fasoli. Jeśli chcemy dodać(...)palnika, aż będzie miękka. U mnie trwało to około godziny, ale wszystko zależy od rodzaju fasoli.  Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Zobacz również: biodrówka pieczona z warzywami . * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 191

temu zabiegowi, zaparuję się i bez problemu będziemy mogli zdjąć z niej skórkę. Miąższ papryki przekładamy do garnka, wraz z miąższem z pieczonej dyni. Dodajemy obrany z łupin pieczony czosnek. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, tak aby płynu było 5 cm ponad warzywa. Masę zagotowujemy, dodajemy curry, kardamon i trzy łyżki oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia(...)zupę robimy z warzyw, więc dobór dobrej oliwy jest dość ważny. Zupę przelej do miseczki, dodaj grzanki.  Dodatkowo i opcjonalnie: - zupę możesz też podać np. z chipsami z boczku, w tym celu 3 plastry boczku włóż do mikrofali przykryte ręcznikiem papierowym na około 1 -2 minutę ( w zależności od grubości). Otrzymasz idealnie chrupiące chipsy. Udekoruj nimi zupę zamiast grzanek

SMYKWKUCHNI
Francuski warkocz na słono 216

świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ jest bardzo proste, szybko się je robi oraz fajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam(...)woda odparuje, zdjąć z gazu, dodać ser ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do szpinaku. Przyprawić. Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wzdłuż, wyłożyć plasterki szynki, na to wyłożyć farsz, wyłożyć plasterki sera. Zrobić nacięcia na cieście, w kształcie jodełki, (czyli naciąć ciasto po kątem 45 st, nacięcia mają być

moj przepis na
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 258

Smażymy dalsze 2-3 minuty. Przekładamy do dużego garnka. Na patelnię dokładamy olej i masło. Podsmażamy plasterki marchewki 1-2 minuty. Dokładamy marchew do cebuli. Na drugiej patelni przesmażamy boczek. Gdy stanie się lekko rumiany przekładamy go do warzyw. Na patelnię ponownie dodajemy tłuszcz i na dużym ogniu obsmażamy obtoczone w mące kawałki mięsa. Kładziemy po kilka kawałków(...)rondla z resztą składników. Wlewamy do gulasz wytrawne wino, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki ziół. Przykrywamy i gotujemy ok 2,5 godziny na wolnym ogniu. Możemy również piec w piekarniku nagrzanym do 160 st,C przez 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli konserwowej (bez mąki) 187

uwierzycie, że istnieje tort który nie pójdzie w boczki, a jego przygotowanie zajmuje kilka chwil?  To naprawdę możliwe! Ciasto na bazie fasoli jest przeeepyszne, takie czekoladowo-kokosowe, kuszące zapachem i wilgotne. W ogóle nie czuć co jest w nim podstawowym składnikiem! Fakt, prezentowany torcik przełożyłam klasyczną bitą śmietaną, która nie jest fit, ale Wy możecie użyć bitej śmietany(...)Tortownica o średnicy 20 cm) Ciasto: 1 puszka białej fasoli konserwowej 2 jajka 100g jogurtu naturalnego 100g ksylitolu 3 łyżki kakao 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 200 ml śmietanki 36% 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka wiórków kokosowych Do dekoracji: wiórki kokosowe Przygotować ciasto. Fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć na sitko i opłukać pod bieżącą

Di gotuje
Pizza-zapiekanka na cieście francuskim: ostro-łagodna 244

każdego coś dobrego:) Zapiekanka prawie nie ma przypraw, ponieważ same składniki są mocno aromatyczne i oddają charakter potrawy.  Składniki: (na 2 porcje) ciasto francuskie farsz do ostrej części boczek: 3 plasterki: zrobić z nich bekon- podsmażyć na patelni aż się zarumieni czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę papryczka chili: mała skrojona w paseczki/bądź szczypta chili w proszku(...)Strona łagodna: Posypać startym serem część na dole serc, następnie nałożyć pozostałe składniki  3. Strona ostra: Nałożyć starty ser na części na górze serc. Następnie dodać pozostałe składniki. Piec: wedle zaleceń na opakowaniu, średnio: 10-25 min w 180-230 stopni   Smacznego

KreatywnePiny
Pasztet staropolski 271

receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;) Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak. Składniki 1kg rozbefu (wołowina) 1kg świeżego boczku 1kg karkówki 1kg szynki 1/2kg wątróbki wieprzowej 5 białych cebul duży seler korzeniowy liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 5 bułek pszennych 7 jajek 2 szt. gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet

Pyry na Gaz