oraz SmokeFire EX6 GBS , które łączą w sobie najlepsze cechy zarówno grilla węglowego, gazowego, jak i elektrycznego. Grille Weber umożliwiają nie tylko grillowanie, ale także opiekanie, wędzenia, a nawet pieczenie pizzy czy ciast. Charakteryzują się innowacyjnością oraz bezkompromisową jakością, gdyż zostały wyprodukowane z bardzo wytrzymałych materiałów, a powierzchnie grilla zostały pokryte emalią porcelanową zapobiegającą rdzewieniu i pękaniu materiału. Cechy grilli(...)potraw w zestawie (potrzebna do działania Weber Connect) zasilany prądem stałym napęd zapobiegający zatorom w podajniku równomierne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni przyrządzania możliwość grillowania, opiekania, wędzenie i pieczenia pokryte emalią porcelanową powierzchnie grilla Weber zapobiegają rdzewieniu i pękaniu materiału automatyczny podajnik paliwa mocny silnik zapewnia szybkie i mocne rozgrzanie rusztu łatwe czyszczenie dzięki wysuwanej szufladzie ze zbiornikiem na tłuszcz
Kuchnia MagdaLenygotowego zakwasu ze sklepu. Żurek staropolski warto gotować na wędzonce (np. wędzonym boczku, wędzonych żeberkach, czy po prostu na wędzonych kościach). Mi osobiście najlepiej smakuje taki właśnie na wędzonym boczku i kiełbasie zwyczajnej, a do tego oczywiście tradycyjnie biała kiełbasa, która koniecznie musi być podsmażona, by nadać zupie większą głębię smaku. Żurek wielkanocny standardowo podaję z ugotowanymi na twardo jajkami(...)jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek , czy sernik wiedeński . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both
Kulinarne Przebojeużywaliśmy i wkładamy rondel z klopsami na środkową półkę – niczym nie przykrywamy! Naczynie ma zostać odkryte. Pieczemy klopsy przez 1,40h (godzinę i czterdzieści minut) dwa razy podczas pieczenia obracając klopsy w sosie. Gotowe klopsy podajemy z łyżką wazową bulionu w którym się gotowały, posypane świeżymi, posiekanymi ziołami (natką i szczypiorem) lub uduszonym na maśle porem. Musowo ze świeżą, chrupiącą(...)500g mielonej wieprzowiny (najlepiej mięso od szynki) 50g czerstwej podeschniętej bułki pszennej 50-70g sera cheddar 50g słoniny wędzonej (jeśli nie znajdziecie – bardzo tłusty wędzony boczek) 1 jajko L 50g cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 5-6 łyżek zimnej wody lub mleka BULION 750ml rosołu drobiowo-wołowego 250ml białego
Karo in the KitchenWoli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym na pewno nie zabraknie schabu nadziewanego tuńczykiem(...)efektownie i nikt nie domyśli się jak szybko udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych
Ugotowane pozamiataneszparagi białe i skupiono się na masowej konsumpcji szparagów zielonych. Szał szparagowy przyćmił inne cuda nieśmiało pojawiające się na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki i barszcze, rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie słodka, nie ma ziemistego smaku dojrzałego(...)szparagami i buraczkami jest dla was! Potrzebujemy na ciasto: kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżkę posiekanego świeżego oregano łyżeczkę proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki zmielonych otrąb owsianych 4 łyżki kwaśnej śmietany. Wszystkie składniki wsadziłam do miski i hakiem do ciasta z grubsza wyrobiłam. Zbiłam ciasto w zgrabną
ladykitchenmyśliwski klimat. A do wykonania pasztetu warto mieć mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso z dzika i królika(...)maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i również zmielić. Następnie do masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza do uzyskania złotego koloru przez około godzinę. Po przestygnięciu wyciągnąć z formy. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyzasadzie jest to przepis na tartę alzacką, ale ja zmieniliśmy troszkę składniki. Boczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe. Składniki 300 g ciasta francuskiego 100 g szynki szwarcwaldzkiej 100 g szynki Jamon Serrano 100 g sera Danish Blue 2 cebule 2 łyżki śmietanki 36 % gałka muszkatołowa kminek mielony pieprz Przygotowanie Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem(...)smażeniu szynki. Śmietankę wymieszałem z przyprawami. Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem. Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe. Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach
R'n'G Kitchenmasła 2 czubate łyżki mąki ok. 300-400 ml mleka gałka muszkatołowa świeżo mielony pieprz sól Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć z odrobiną masła. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na patelni. Połączyć. Na osobnej patelni przygotować beszamel. Najpierw na suchej podprażyć mąkę, następnie dodać masło i dokładnie połączyć z mąką aż do otrzymania(...)gałką, solą i pieprzem oraz dodać drobno posiekaną pietruszkę. Każdego naleśniki posmarować farszem i złożyć w ulubiony sposób, np. w trójkąt. Gotowe naleśniki zapiec przez 10-15 minut w piecu w 180 st. C lub podpiec na patelni z odrobiną masła, tak aby były chrupkie. Można je również przed upieczeniem posypać ulubionym żółtym serem. Smacznego
Food Squarekostki bulionowe, mięsne ( można pominąć, jeśli ktoś jest antagonistą tego produktu ) 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 % mały kawałek wędzonki ( boczek, słoninka, domowa szynka ) smalec kurzy lub inny do smażenia sól,pieprz do smaku Mięso i warzywa, na farsz mielimy maszynką, na grubych oczkach . Podsmażamy na maśle z dodatkiem wszystkich składników(...)wrzenia i wrzucamy na nią knedle. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia knedli na powierzchnię. Sos pieczeniowy przygotowujemy w dowolny sposób. Ja zazwyczaj korzystam z tego, który pozostaje mi po pieczeni. Na gorąco wlewam go do słoika, po wystygnięciu przechowuję w lodówce i używam wedle potrzeb. Pyzy, knedle nam najlepiej smakują po odsmażeniu na patelni, ale można serwować także
Ogrodnik w podróżyPrzepis powstał z potrzeby chwili... Kompozycja i propozycja składników to już moja inwencja twórcza... sałatka wyszła smaczna i z pewnością będę ją robić:-) Składniki: 5 jajek
IMPRESJA SMAKUrównież na kolację czy przyjęcie imieninowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Schab duszony w kiszonej kapuście: około 800 g schabu bez kości 700 g kapusty kiszonej 200 g boczku wędzonego 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku sól, pieprz 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju około 1 kg ziemniaków(...)oleju i obsmażyć plastry schabu z obu stron na złoty kolor (na większym ogniu). Obsmażone mięso przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię dodać pokrojony w kostkę lub paski boczek, smażyć do wytopienia tłuszczu. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Pomieszać i smażyć przez około 2 minuty
Danka Pichcinastawienie zakwasu, jeśli chcecie go zrobić od a do z jak ja. Składniki na zakwas: 9 garści mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem) letnia woda- tak by przykryło całą mąkę Sposób przygotowania zakwasu: Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple pod przykryciem(...)Odstawiamy do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć do miesiąca czasu. Ok. 0.5l zakwasu wystarcza do zrobienia 3l. żurku. Składniki na żurek: 20 dkg pieczarek 20 dkg boczku wędzonego 2-3 kawałki białej kiełbasy 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 2-3 ugotowane na twardo jajka (w zależności od ilości osób) 2 litry wody 0,4l zakwasu
Kuchnia w czekoladzieobranych 3 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji Pełny przepis tutaj. Fafernuchy – ciasteczka marchewkowe z pieprzem Na każdych kurpiowskich dożynkach i świętach podaje się pieprzne(...)nazwa – pieprzowe ciasteczka. Składniki: 350 g startej na tarce marchwi ćwierć szklanki cukru pół kilo mąki pszennej (lub pół na pół pszennej z żytnią) płaska łyżka proszku do pieczenia płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu płaska łyżka mielonego cynamonu duża szczypta soli Przepis na fafernuchy Marchew zetrzeć na tarce. Dodać cukier i zagotować przez minutę w garnku aż marchew puści
Ugotowane pozamiataneobranych 3 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 jajka pół szklanki kaszy manny (nie ugotowanej) pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji Pełny przepis tutaj. Fafernuchy – ciasteczka marchewkowe z pieprzem Na każdych kurpiowskich dożynkach i świętach podaje się pieprzne(...)nazwa – pieprzowe ciasteczka. Składniki: 350 g startej na tarce marchwi ćwierć szklanki cukru pół kilo mąki pszennej (lub pół na pół pszennej z żytnią) płaska łyżka proszku do pieczenia płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu płaska łyżka mielonego cynamonu duża szczypta soli Przepis na fafernuchy Marchew zetrzeć na tarce. Dodać cukier i zagotować przez minutę w garnku aż marchew puści
Ugotowane pozamiataneWyglądają obłędnie i tak samo smakują. Przepis na roladki z kurczaka faszerowane szparagami świetnie sprawdzi się na bardziej elegancji obiad, ale też oczywiście nic nie stoi
Kulinarna Polska