pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:212/301)

Tłustoczwartkowe kurki (grzybki) 189

Lubię wszelkie słodycze, a te tłustoczwartkowe wprost uwielbiam, ale przyznacie sami- nie dość, że idą w boczki niemiłosiernie, to jeszcze trzeba poświęcić trochę czasu, by zrobić je samemu w domu. Najwygodniej byłoby iść do supermarketu, kupić pączka za groszy kilka z całą tablicą Mendelejewa i zjeść nie patrząc na bałagan w kuchni, który byłby na pewno, gdybyśmy się zdecydowali przygotować(...)pączka kupnego, bo przecież zawsze taki puszysty choćby dwa dni leżał, to na Tłusty Czwartek choćby kilkanaście, ale robię sama. W tym roku prócz pączków i rozetek, które już piekłam na stole znajdą się małe, zgrabne kurki. Tak malutkie, jak te z lasu, a smaczne... chyba jeszcze bardziej! Pierwszy raz jak je smażyłam, myślałam że ducha wyzionę. Końca nie było

Kuchnia w czekoladzie
Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków 420

Wędlinę pokroić w kostkę ok 1 cm, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Jeśli używacie boczku nie dodawajcie już tłuszczu na patelnię. Wystarczy w zupełności tłuszcz, który wytopi się z boczku. Jeśli używacie wędlin zawierających mało tłuszczu dodajcie 1 łyżkę smalcu lub oleju. Do podsmażonej wędliny dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek lub czosnek granulowany(...)solą i pieprzem, tak aby całość miała wyraźny smak. Wyłożyć do podłużnej foremki wysmarowanej masłem i wysypanych bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec ok 45 minut do zrumienienia się wierzchu. Podawać od razu po upieczeniu. * W wersji wege dodajemy 2 łyżki masła do wyrabianej masy. Smak zyska wyrazistości. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Makaronowa zapiekanka z cukinią 209

czarne oliwki jajko masło, sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 2 cukinie pomidor ser feta przyprawa do potraw włoskich Cukinię kropimy na cieniutkie plastry. Osolone zostawiamy na 10 min. Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na masełku. Wyłączamy gaz, dodajemy trochę wody, śmietanę i ser topiony. Podgrzewamy sos na małym ogniu, by się nie zwarzył. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz(...)delikatnie oliwy. Grillujemy. Kroimy w plastry pomidora i ser feta. Przygotowany sos z makaronem umieszczamy w 2 małych naczyniach żaroodpornych. Cukinię, pomidora i ser owijamy do uzupełnienia całego naczynia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Efekt przepiękny, smak znakomity !!! Mąż zachwycony

MarciochaKucharzy
Rolada mięsna z boczkiem i szpinakiem 305

poprzek ułożyć plastry boczku w taki sposób, by lekko nachodziły na siebie. Prostokąt utworzony w ten sposób powinien mieć dłuższy bok tak długi, jak długość brytfanki (keksówki). Na boczku równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Na mięsie ułożyć warstwę szpinaku pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków około 2 cm pas. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole(...)środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią, potem górną warstwę folii trzeba usunąć. Piec w temperaturze 170 stopni, grzałka góra-dół, około 45 minut. Po 30 minutach usunąć górną warstwę folii

Trzeci talerz
Szaszłyki ze schabu trochę inaczej 172

łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć(...)przemian mięso, słoninkę i cebulę .Ja nabijam dość ciasno . Ułożyć w szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę   przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie . Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką

Buniabaje w kuchni
5 pomysłów na jedzenie do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa 208

placki lub zróbcie z niego grzanki i podajcie jako dodatek do sałatki. 5 pomysłów na lunch do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa  1. Sałatka do pracy z pieczonych warzyw, z grzankami i kozim serem Składniki / na 2 porcje: 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki  1 burak (ja akurat miałam odmiany Chioggia, ale możemy dać zwykłe(...)stopni C i piecz przez 15 minut.  Resztę warzyw też skrop oliwą i przyprawami, dodaj do buraków i piecz kolejne 15 minut.  Chleb pokrój w kostkę, ułóż na warzywach, skrop oliwą i opiekaj ostatnie 5 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Wymieszaj składniki dressingu.  W pojemniku umieść świeży szpinak, pieczone warzywa, grzanki z chleba, kozi

Chilli Czosnek i Oliwa
Keto pankejki dyniowe (Paleo, LowCarb) 112

bardziej wyszukanego dania. Czy to na słodko czy też na wytrawnie. Z reguły udaje mi się to zrealizować. Wtedy na stół wjeżdżają na przykład jajka w szynce , jajecznica na boczku albo omlet . Albo tak jak w dniu dzisiejszym- keto pankejki dyniowe. Ostatnie podrygi dyni Wiem, że sezon dyniowy powoli przechodzi już do przeszłości. W sklepach zdarza się jednak jeszcze dostać(...)nich. Pokroiłam ją na kawałki i upiekłam razem z ostatnimi donutami . Potem zmiksowałam na puree (a raczej na gęstą pastę, bo dynia Hokkaido zawiera stosunkowo niewiele wody). Puree z pieczonej dyni leżakowało potem w lodówce, ale w końcu doczekało się swojego entrée podczas dzisiejszego śniadania. Keto pankejki dyniowe Prosto nie znaczy banalnie Oczywiście keto pankejki wyszły świetnie. Nie jest

Modern Cave Girl
Kopytka z dyni i kaszy jaglanej 155

łyżeczka suszonej szałwii mąka ryżowa około 12 łyżek + do podsypania ciasta na stolnicy sól wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, wycinamy pestki i kroimy na kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni C aż będzie miękka. Kaszę jaglana gotujemy według przepisu ze szczyptą kurkumy. Tradycyjnie polecam aby ją lekko rozgotować. Gdy kasza przestygnie, a dynia będzie upieczona(...)który ostrym nożem kroimy po skosie.  Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy.  Kopytka możemy podawać z tartym parmezanem lub ze smażonym boczkiem i cebulką

Przysmaki Karolki
Domowy pasztet z pieczarkami 211

szczypta gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Przepis 1 Boczek kroimy. Gotujemy wodę i wkładamy do niej mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. 2 Kiedy boczek się lekko podgotuje dodajemy do niego pierś kurczaka. 3 Kiedy pierś z kurczaka się podgotuje wkładamy do garnka pokrojone pieczarki. 4 Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z wątróbką(...)bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. 7 Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. 8 Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przepis dla robota Kohersen MyCook Artykuł Domowy pasztet z pieczarkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Polski pasztet z królika 170

kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek ze słoniną i podsmażamy kilka minut. Po tym czasie dodajemy cebulę i wszystko razem smażymy do zeszklenia cebuli. Mięso z królika, wątróbkę, boczek ze słoniną oraz bułkę i cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dwa całe jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą i pieprzem – masa musi(...)foremki (lub 1 keksówkę) smarujemy tłuszczem, np. margaryną i wysypujemy bułką tartą. Masę wkładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika. Po 40 minutach wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy jeszcze 20 minut. Pasztet studzimy w foremkach

Trzeci talerz
Pieczone pierożki z mięsem. 174

Dzisiaj chcę Was zaprosić na pieczone pierogi z mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni"  w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto(...)margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej  pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać

Kuchnia Beaty
Mięso ze słoika 196

Najlepszy, co nie znaczy wcale, że te poprzednie były kiepskie. Bo w żadnym razie  nie były. Były bardzo dobre. A ten jest fantastyczny. Trochę jak pieczony schab, taki z piekarnika. To doskonała alternatywa właśnie dla osób nie posiadających piekarnika. 500 g schabu 10 g peklosoli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku(...)pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab. Możemy też zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp. Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około 2 dni aż wokół

Marder&Marder Manufacture
PIECZONE ROLADKI Z POMIDORKAMI W CEBULI 846

PIECZONE ROLADKI Z POMIDORKAMI W CEBULI  Co prawda roladki możemy przygotować z czym chcemy. Jednak ja polecam z suszonymi pomidorkami i serem mozzarella. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie. Aby roladki nabrały aromatu i smaku zapiekłam je z cebulką, która ze złociła się i zmiękła. Jest smacznym dodatkiem do ziemniaków :>  ~~SKŁADNIKI~~ schab bez kości(...)mozzarella w kulce 1 szt.  bazylia suszona do oprószenia  sól i pieprz do oprószenia papryka słodka mielona do oprószenia ok. 1 łyżeczki  boczek wędzony parzony w plastrach 6 szt. olej rzepakowy 5 łyżek cebula 2-3 szt.  ~~METODA~~ Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe, tyle że cieniej. Każdy plaster oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Na brzegu

Kuchnia Paulettes
Bucatini z dyniowym sosem 156

dynię SweetDumplings . Smaczna dynia ale pokroić ją to trzeba męskiej ręki! Moja po złamaniu i jeszcze nie w pełni sprawna. Poddałam się od razu! Jak zwykle przyrządziłam puree z pieczonej dyni. W tym wypadku okazało się to bardzo praktyczne, bo nawet obieranie ze skórki było prawdziwą katorgą. Makaron z sosem to ulubione danie moich dzieci. Sos dyniowy smakował(...)listk szałwii 1 łyżka pomidorowego przecieru 2 pomidory kiściowe 200 ml śmietanki 200 ml bulionu z mięsa 1 łyżka masła 3 gałązki świeżej bazylii 300 g kiełbasy 100 wędzonego boczku sól i pieprz do smaku 30 g utartego parmezanu 350 g bucatini, waga sucha Cebulę, kiełbasę i boczek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło na patelni. Dodaj pokrojoną szałwię

codojedzenia