chude, z lekkim zapachem dziczyzny. Bardzo przypominają bażanty. Perliczki i bażanty można przygotowywać w ten sam sposób. Ponieważ jest to mięso chude, należy szczególnie pierś chronić tłuszczem – osłaniać słoniną, boczkiem. Najlepiej owinąć perliczkę paskami słoniny świeżej lub wędzonej. Ponieważ miałam otrzewną postanowiłam wykorzystać ją zamiast słoniny. Perliczka, 60 g wędzonej słoniny, otrzewna lub paski słoniny do owinięcia tuszki, sól, Perliczkę(...)nacięcia słoninę. Uda również ponakłuwać i włożyć w nacięcia słoninę. Całą perliczkę zawinąć w otrzewną. Ułożyć na blasze z rusztem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1.5 godziny. Otrzewna powinna się ładnie przyrumienić. Perliczkę podałam z kopytkami z pietruszką. zastawa
królestwo garówsmażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki, - pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką z wędzonego jabłka i chałką drożdżową, - cannelloni z królikiem, zapiekane w sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy(...)aromatycznie - brandy, porto, wytrawne czerwone wino, czosnek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki a to wszystko zostało wymieszane z dużą ilością klarowanego masła! Czysta poezja! Uwielbiamy buraki, często je gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków. Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie
Plate of JoyRewelacja! Idealna alternatywa ziemniaczków do obiadu, dlatego nie dodawałam boczku ani sera żółtego. Nie dość, że smaczne, to jeszcze tak łatwe do wykonania! Z czym podałam te ziemniaczki? Tego możecie dowiedzieć się na moim fanpage`u na FB - zapraszam! Składniki na 2 osoby: 8 niedużych ziemniaków 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku z torebki(...)przeciąć całkiem ziemniaka. Składniki na marynatę mieszamy razem w miseczce. W pierwszej kolejności solimy ziemniaki, a następnie łyżeczką umieszczamy marynatę między plasterkami. Wierzch ziemniaków oszczędnie smarujemy pozostałością marynaty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujetortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka(...)Murzynek z serem Ciasto marchewkowo-jabłkowe Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Ciasto marcepanowe Szybkie ciasto pomarańczowe Po więcej przepisów na proste i szybkie ciasta zapraszam tutaj (klik) -słodkości bez pieczenia: Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie Orzechowe kuleczki sylwestrowe Czekoladowo-orzechowy deser kremowy Wafelkowe kuleczki czekoladowe Szybki deser orzechowy z mascarpone Orzechowe kuleczki deserowe Kuleczki a la rafello Inne: Banany
Słodkie okruszkinajczęściej wykorzystuje się jagnięcinę, wołowinę lub wieprzowinę. Czasem spotyka się również wersje z drobiu z drobiu i ryb. Te dwa ostatnie rodzaje są bardzo chude, dlatego nie można ich piec zbyt długo, gdyż w przeciwnym razie mogą stać się suche. Oczywistym wyborem w tym wypadku jest mięso mielone (kupione lub samodzielnie przygotowane), jednak możesz również przygotować kofty z bardzo drobno(...)kotleciki. Żeby sobie ułatwić, możesz użyć dużej łyżki zamoczonej w chłodnej wodzie. Tak przygotowane kofty ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop je lekko oliwą z oliwek i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości koft, ważne aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ wtedy będą zbyt suche. Kofty możesz usmażyć
okolicepalnika.plMuffiny jajeczne to ciekawa propozycja na śniadanie, alternatywa dla jajecznicy. Mogą stanowić smaczny weekendowy starter. Nakład pracy i czas przygotowania niewielkie. Szynkę parmeńską możecie zastąpić plastrami boczku lub inną ulubioną wędliną. Bardzo lubię szpinak i wciskam go wszędzie, gdzie to jest możliwe, ale nic nie szkodzi jeśli pominiecie ten składnik. Bardziej chodziło mi o zaprezentowanie formy, smak dobierzcie według własnych(...)szynki parmeńskiej. Szpinak poddusić, aby płyn odparował. Wyłożyć na szynkę, następnie pomidory. Jajko wbić na wierzch. Ewentualnie doprawić, posypałam tylko pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do czasu, aż jajko się zetnie. Posypać posiekanym szczypiorkiem
zadanie-gotowanieChłopski garnek z ziemniakami Dziś mam dla Was przepis na prosty jednogarnkowy obiad. Chłopski garnek z ziemniakami, to idealne danie na chłodne jesienne lub zimowe dni
Słodkie okruszkiciasto się ładnie zbiło i było plastyczne. Wkładamy do woreczka i do zamrażarki aby mocno schłodzić. Wędlina może być różna, w oryginale zazwyczaj jest mowa o boczku, albo boczku i kiełbasach. Ja użyłam samej kiełbasy, pokrojoną dałam na suchą patelnię, aby się wytopił tłuszcza. Podsmażoną wykładamy na talerz, a na powstałym tłuszczu dusimy pokrojoną cebulę i pora(...)cebulą, na to wędlina i resztę sera, następnie idą plastry obranych jabłek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Na wierzch ścieramy resztę ciasta, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Na koniec dodam tylko tyle, że nie spodziewałam się, że jabłka z kiełbasą mogą tworzyć tak wspaniały smak. Na kolację, na obiad świetna sprawa
Dieta moja pasjaprzyprawy Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy. Kapustę ( najlepsza jest kiszona) obgotowujemy i gdy jest al dente odcedzamy, przekładamy na patelnię do boczku, doprawiamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy tak jak kto lubi, ja dałam tradycyjnie majeranek, kminek, liść laurowy,ziele angielskie i kilka kulek jałowca. Ziemniaki gotujemy jak do drugiego dania(...)fabrykach. Kapusta i ziemniaki były powszechnie dostępnymi i tanimi produktami. A sama potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, co było bardzo istotne. Bardziej wypasione wersje to te z pieczonymi żeberkami lub innym kawałkiem mięsa. Nie można nie wspomnieć, że od czterech lat w gminie Kochanowice odbywa się festyn pn. Święto Ciapkapusty. Jest to okazja aby skosztować tej potrawy
Dieta moja pasjaWiele elementów naszego naturalnego piękna można dopracować samemu. Czasem możemy jednak napotkać przeszkody, przy których usunięciu musimy skorzystać z pomocy specjalisty. Medycyna estetyczna bywa traktowana pobłażliwie
Słodkie okruszkiDzień bez jarmużu to jak dzień bez słońca – to słowa Kevina Bacona, który jakiś czas temu zmienił nazwisko z Boczek na Kevin Kale, czyli Kevin Jarmuż. U nas przez cały tydzień świeciło słońce, bo codziennie jedliśmy jarmuż. Zobacz nasze menu na tydzień z jarmużem. Kevin Bacon hollywoodzki, świetny zresztą aktor jest absolutnie zakręcony na punkcie jarmużu, podobnie jak jego(...)jeść jarmuż. Jeść więcej jarmużu. Ja i moja żona jesteśmy jarmużoholikami . My aż takimi szalikowcami jarmużu nie jesteśmy, ale uwielbimy to warzywo ze względu na jego wszechstronność: jarmuż można piec, smażyć, gotować i jeść na surowo oraz właściwości odżywcze. Jarmuż jest warzywem bardzo bogatym w składniki korzystne dla zdrowia. Ma np. więcej witaminy C niż pomarańcza. Szklanka posiekanego jarmużu zapewnia
Niedzielny kucharzSkładniki: (dla 4 osób) 4-5 ziemniaków (450-500g) 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu 5 jaj 300 ml mleka 3 łyżki mąki 150-200g sera żółtego sól i pieprz do smaku olej awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem . Wykonanie foto z tel. Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej(...)pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .W naczyniu układać talarki ziemniaków,na to położyć pokrojoną wędlinę .Całość przykryć przygotowanym sosem z jajek i mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera żółtego. Piec 25 do 30 minut, w nagrzanym piekarniku 200 ° C Podawać z kawałkami mango i dowolnym sosem ,lub keczupem
mojej kuchniprzygotowania nadzienia. Boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię na którą wrzucamy pokrojony boczek, podsmażamy, aż wytopi się tłuszczyk. Szalotkę i czosnek kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię z boczkiem. Po chwili dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy wszystko razem chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną i tartym serem, dodajemy usmażone składniki, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto: Drożdże(...)wałkujemy i wykładamy nim dno i boki formy. Na tak przygotowane ciasto wykładamy nadzienie. Na wierzchu układamy połówki pomidorków koktajlowych. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut
Smakowity Blog Kulinarnyzapiekane z kiełbaską, szynką i jajkami. Taka szybka obiadowa zapiekanka. Do tego proponuję surówkę z pora i pomidora i mamy pyszny obiad. Kiełbasę w zapiekance możecie zastąpić boczkiem i będzie również bardzo smaczne. Danie to jest idealne dla miłośników pyr :) Moja mama jest ich największym miłośnikiem. 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kiełbasy śląskie 4 pieczarki(...)ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami
O kuchni z uczuciemskóry i kości) 250 g boczku wędzonego (bez skóry i chrząstek) 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 cebula 2 jajka 1 sucha kajzerka 600 ml wody 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju (+ olej do natłuszczenia formy) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso z indyka, boczek oraz oczyszczone wątróbki drobiowe, liście(...)wbijamy jajka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Formę keksową smarujemy olejem i przekładamy do niej masę. Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut
Qchnia po prostu