Jeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich pierników (ilość będzie zależeć od wielkości foremek do wykrawania). Pierniki są miękkie po upieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie(...)pierniki. 3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam). 4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy cukier i miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie. 5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy. Polecam! Smacznego!!! A oto inne małe słodkości, które
Kuchnia domowa Aniszklanki oleju olejek waniliowy 4 łodygi rabarbaru Sposób wykonania: 1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy. 3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (34x26cm(...)Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, wykładamy na ciasto. 5. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). 6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!! Lubicie ciasta z rabarbarem? Na blogu można znaleźć kilka propozycji (wystarczy kliknąć na zdjęcie
Kuchnia domowa AniDzień Dziecka i nie tylko :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka truskawkowa: 2 śnieżki 400 ml zimnego mleka 2 galaretki truskawkowe 300 ml wrzątku + truskawki (ilość wedle uznania - u mnie ok 400 g) + cukier puder(...)posypania Sposób wykonania: 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodajemy oba cukry, ubijamy, a potem dodajemy po jednym żółtku. Partiami dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na małych obrotach. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x24cm). Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy
Kuchnia domowa Aniwaniliowy aromat waniliowy 2 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu świeże borówki Sposób przygotowania: 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do jednej miski. 2. W drugim naczyniu jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i octem, aż do białości.Porcjami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem. Zmniejszamy przy tym obroty(...)miksera. 3. Na koniec wlewamy olej z aromatem i miksujemy do połączenia się składników. 4. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierch wykładamy jagody. 5. Pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut do suchego patyczka. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 2 budynie waniliowe 2 galaretki (u mnie agrestowa i brzoskwiniowa) 4 łyżki cukru 100 g masła szklanka pokrojonych brzoskwiń (świeżych obranych lub z puszki) Sposób(...)wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić z solą na sztywno, następnie dodać cukry i ubić. Do ubitych białek dodać żółtka, wymieszać. Następnie dodawać partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ciasto w 180 st. C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić
Kuchnia domowa Animoreli Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru (może być waniliowy) Sposób przygotowania: 1. Masło roztopić, lekko ostudzić. 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. 3. Jajka ubić z cukrami na puch. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Miksować do połączenia się składników. 4. Blaszkę (25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. 5. Na ciasto(...)wyłożyć wydrylowane morele skórką do dołu. 6. Składniki kruszonki połączyć, posypać wierzch. 7. Ciasto piec w 180 st. C przez ok 35 minut - do suchego patyczka. Smacznego!!! Źródło: Moje ciacho
Kuchnia domowa Anipieczenia cukier waniliowy śliwki cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Margarynę ucieramy z cukrami na puch. Dodajemy po jednym jajku, a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy, aż masa będzie gładka. 2. Ciasto wykładamy na blaszkę (24x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Na wierzch wykładamy śliwki przepołowione skórką do dołu. 4. Pieczemy
Kuchnia domowa Aninadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę i zagnieść, ciasto aż będzie gładkie(...)grubości około 3 mm. Wycinać kółka o średnicy około 7 cm. Na każdy placuszek ciasta nałożyć łyżeczkę nadzienia (lepiej nie dawać zbyt dużo nadzienia, bo będzie wyciekało podczas pieczenia), a następnie zlepić w sposób pokazany poniżej (fot.1-4) , tak aby powstały trójkątne sakiewki, zamykane na "wiatraczek". Gotowe ciasteczka układać na blaszce, zachowując pomiędzy nimi około 3-4 cm odstępu. Posmarować
Świat Ciastacukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka(...)układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego przyrumienienia. Trwa to około 15 minut - ale trzeba bardzo uważać, bo łatwo przypalić
głodny alergikkostki) – wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem 10 jajek (3 całe + 7 żółtek) 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier wanilinowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 200 g skórek kandyzowanych z owoców 150 g orzechów (włoskich, laskowych, migdałów) 100 g rodzynków (można namoczyć w rumie) 50 g suszonych moreli dodatkowo: łyżka mąki pszennej(...)mniejsze części. Wszystkie bakalie lekko oprószamy mąką i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy do długiej, szerokiej keksówki (ok.28×11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub do dwóch małych. Pieczemy 60-70 minut (jedna keksówka) lub ok. 50-60 minut (dwie keksówki) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) – najlepiej
Poezja smakucukru pudru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnik spożywczy jadalne posypki w kształcie gwiazdek Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 100 oC. Wyłóż papierem do pieczenia dwie duże blaszki. Umieść białka w misce miksera i ubijaj na średniej prędkości przez około 3 minuty, aż piana zacznie sztywnieć. W tym momencie dodaj łyżkę cukru pudru i ubijaj(...)dalej przez 2-3 sekundy, następnie dodaj łyżkę cukru i ubijaj kolejne 2-3 sekundy. Powtarzaj te czynności do wyczerpania cukrów. Do piany dodaj teraz proszek do pieczenia i zielony barwnik spożywczy (możesz dodać barwnik później oddzielnie jak chcesz otrzymać drzewka w różnych kolorach). Ubijaj pianę dalej aż stanie się sztywna i błyszcząca, około 4-5 minut. Napełnij białkami
karmelowypalnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach. Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć(...)ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, piec około 1 godz. lub sprawdzić patyczkiem. Powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika,wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić. Przekroić na pół przełożyć powidłami. Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. C iepłą czekoladą posmarować wierzch
W kuchennym oknie Ewykilku turach, tuż przed świętami piekę głównie takie bardzo zdobne, aby potem móc je zawiesić na choince. W tym roku foremki z łosiem wiodą prym! ;-) Zachęcam! Składniki: -700 g mąki - 100 g cukru brązowego - 250 g miodu - 250 g margaryny Palma spółki Bielmar - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 1 żółtko - cynamon. kardamon(...)dużej miski wsyp suche składniki, dodaj masę z rondelka i jajka. Zagnieć ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem. Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy. JAK ZROBIĆ LUKIER: - 1 białko - 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - 2 krople aromatu cytrynowego W miseczce za pomocą
SMYKWKUCHNIdrożdżami. Odstawiamy na 5-10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Miód i masło roztapiamy w rondelku. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło z miodem i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, na grubość 5mm. Za pomocą foremek wykrawamy różne kształty. Układamy(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8-10 minut w 190 stopniach. Należy pilnować, aby pierniczki nie spiekły się za mocno, bo będą twarde. Lukier: Cukier mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Pędzelkiem smarujemy każdego pierniczka lukrem. Możemy dowolnie ozdobić- ja użyłam kolorowej posypki cukrowej. GOTOWE! :) Przepis pochodzi ze strony I love bake
Czerwona Porzeczkatradycyjnych suszonych śliwek 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, ekstrakt, cukier, proszek do pieczenia i żółtka łączymy w misce. Zagniatamy jak najszybciej, ciasto powinno być luźne, powinno dać się kruszyć pod palcami. Tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nieco ponad(...)pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżeczka po łyżeczce. Na spód ciasta wykładamy przestudzone powidła, następnie pianę z białek. Na wierzchu układamy schłodzone, pokruszone ciasto. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni w termoobiegu. Jeśli wierzch zezłoci się za bardzo należy zmniejszyć temperaturę do 170 stopni
Mania Gotowania