pieczenia - 22046 przepisów (strona:181/1470)

Murzynek z serem 1220

pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szkl oleju 2 łyżki dżemu lub marmolady ( dałam marmoladę truskawkową) Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać proszek do pieczenia, sodę , cukier waniliowy i kakao - delikatnie zmiksować. Do szklanki ( 250 ml) włożyć śmietanę i dopełnić do całości wodą- rozmiesza i wlać do jajek. Wsypać mąkę i zmiksować. Do zmiksowanej masy(...)wlać olej i wymieszać dokładnie na koniec dodać marmoladę i  przemieszać. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1/2 kg sera ( miałam  Philadelphię    z wiaderka) 1 jajko 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego 5 łyzek cukru pudru ( zależy od kwaśności sera) Do sera dodajemy cukier( sprawdzając słodkość) i budyń

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cynamonowe ciasteczka 396

lodówki. Odrywać po kawałku i na blacie podsypanym lekko mąką rozwałkować  na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykroić ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce. Zimne ciasteczka do połowy zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i ozdobić. Przepis z bloga Moje Wypiek

Ala piecze i gotuje
Ciastka owsiane z bakaliami 179

masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe) 1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką. 2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód (jeśli miód nie jest płynny, można rozrzedzić go kilkoma kroplami(...)Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.  4. Z gotowej masy formujemy kulki (mocne i zwarte, inaczej masa będzie się kruszyć). Rozpłaszczamy ręką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut

Szefowa kuchni
Ciasto migdałowe z winogronami 173

ciasta płatki migdałowe do posypania przygotowanie Jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając, dodać mleko, 4 łyżki roztopionego masła, oliwę i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą, mielonymi migdałami i skórką cytrynową. Dodać do masy jajecznej, wymieszać . Formę smarujemy roztopionym masłem, przekładamy do niej ciasto, rozkładamy równomiernie10 całych winogron , wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć pozostałe, pokrojone na połówki winogrona (przecięciem do dołu), posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Piec na złoty kolor, przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien wyjść z ciasta suchy i czysty.  Po przestudzeniu w formie ( ok 20 min) , wyjąć, skropić ciasto

Stare Gary
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 167

jajku, razem z rumem i ekstraktem z migdałów. (Mieszanina może nie wyglądać zupełnie gładkie, co jest normalne.) Przykryć i schować do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na lekko posypanej mąką powierzchni, wykroić z  jednego kawałka ciasta francuskiego  koło o średnicy 23cm. Pomóc sobie pokrywą garnka, talerzem, lub dnem tortownicy jako szablonem. Umieścić ciasto(...)ponacinać wzorek na górze. Wymieszać żółtka z mlekiem i posmarować wierzch ciasta, nie smarować bocznej krawędzi. Nożem zrobić  5 otworów w cieście, aby umożliwić ucieczkę pary podczas pieczenia. Piec przez 30 minut lub do momentu gdy ciasto zrobi się  jest rumiane na górze i po  bokach. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do studzenia. Placek

Stare Gary
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 141

cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianym ręczniczkiem na około(...)minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać ziarnami. Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. W maszynie do chleba: Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (około

Stare Gary
Ciasto jogurtowo limonkowe z jeżynowym sosem 186

oczkach aby usunąć nasiona . Przykryć i przechowywać w lodówce. ciasto : Rozgrzać piekarnik do 175 st C .Pomarować boki i spód  tortownicy (23 cm) , spód można wyłożyć papierem do pieczenia . ciasto W dużej misce zmiksować jogurt, olej, cukier, skórkę i sok z limonki. Dodawać po jednym jajka, cały czas miksując. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól(...)prosto do masy jogurtowej. Mieszać łyżką aż składniki się połączą. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy  i piec przez 35 do 40 minut , aż góra się zezłoci a patyczek   włożony w środek ciasta wychodzi czysty i suchy. Wyjąć tortownicę  z piekarnika i odstawić na kratkę na 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z tortownicy, posypać cukrem pudrem

Stare Gary
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 159

najmniej mąki, dostało się do środka ciasta. Po instrukcje dotyczące wyrabiania,składania i wyrastania chleba na mące orkiszowej białej odsyłam na blog Leśny Zakątek ." Uwagi: * piekłam na kamieniu który nagrzewał się przed pieczeniem ok 60 min w temperaturze 250 st. C. Kamień ułożyłam na 2 półce od dołu, na spód piekarnika wstawiłam patelnię żeliwną wypełnioną wodą ( to zamiast kostek(...)lodu z przepisu) Chleb przez pierwsze 15 min piekłam w temperaturze 250 st. C, kolejne 15 - 230 st. C i ostatnie 15 min w 200 st C. Do ciasta nie dodałam miodu.  A to nie koniec. Było nas dużo - Odważnych Piekarczyków :) Aciri  Bajkorada Amber  Kuchennymidrzwiami.pl AniaW  Moje pasje.Kuchnia i ogród Alucha  NieładMalutki

Stare Gary
Tarta jogurtowa z jeżynami i malinami 169

wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta  - takiego papier używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i  wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz(...)obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być dobrze upieczone, nadzienie jest dosyć płynne. Wyjąć z piekarnika.  nadzienie wszystkie składniki nadzienia (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 10-15 minut - jeżeli w czasie miksowania wytworzyła się piana, - opadnie. Po tym czasie wylać nadzienie na upieczony spód, całość wstawić

Stare Gary
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 260

przepisu Marcina, prowadzącego blog Grahamka,weka i kajzerka . Chleb na drożdżach. Bez zakwasu. Przyznaję, że podchodziłam do przepisu ostrożnie. Od kiedy piekę chleby na zakwasie, rzadko zdarza mi się piec chleby wyłącznie drożdżowe. Wyjątkiem są chleby tostowe. Główny powód jest taki, że te na zakwasie dłużej utrzymują świeżość, poza tym lubię chleby kwaśne, a tego brakuje mi w drożdżowych. Chleb(...)przypada  Światowy Dzień Chleba ( World Bread Day 2014 ). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której biorę udział. To świetna inicjatywa, pokazująca innym, że pieczenie chleba nie jest takie trudne i ze każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn.  Akcję organizuje

Stare Gary
Ciasto podwójnie czekoladowe 184

pięknie się prezentuje, prawda?! :) Zachęcam do wypieku! Ciasto: * mąka kukurydziana- 125 g * jajka- 4 szt. * drobny cukier- 125 g * kakao- 3 łyżki * olej- 3 łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Krem: * kremówka- 200 ml * czekolada mleczna- 100 g Dodatkowo: * owoce- spora garść * kruszonka- 3/4 szklanki Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka(...)ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dosypać partiami cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka, wymieszać i nie zaprzestając mieszania wlać olej. Mąkę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać do masy. Całość delikatnie wymieszać i przelać do małej tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i oprószoną mąką). Piec przez

Kraina Miodem Płynąca
Murzynek 166

kakao. Masę przelać do dużej misy miksera. Żółtka oddzielić od białek (białka ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ciasto przelać do dużej formy (wyłożyć papierem do pieczenia bądź wysmarować masłem i obsypać mąką/kasz(...)manną). Piec około 40-45 minut. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać powidła i wymieszać.  Przestudzić i przełożyć na wierzch ciasta. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Seromak, czyli sernik z makiem 1832

produkcji ciasta) 3 płaskie łyżki (30g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z wanilią skórka otarta z jednej pomarańczy szczypta soli Wykonanie: CIASTO PÓŁKRUCHE - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia) - nakłuć(...)białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę serową - gotową masę serową wyłożyć na masę makową, wyrównać - seromak wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni, piec przez 65-75 minut, sprawdzając pod koniec wskazanego czasu, czy jest już gotowy (powinien być ścięty i sprężysty, zwłaszcza na środku) - jeśli ze względu na typ piekarnika, seromak będzie się

Smakołyki Bereniki
UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ 185

pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie nie przerywając wlewamy po 1 żółtku. Dolewamy olej i cały czas miksujemy. Wsypujemy mąkę pszesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy ( 23 cm ) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Co kilka centymetrów dajemy kleksik masy makowej ( delikatnie wciskamy ). Wkładamy do nagrzanego(...)piekarnika na ok. 40-45 minut. ( Piekę 30 minut z termoobiegiem , potem bez ). Studzimy! Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Rogaliki budyniowe 59419

Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Wyjąć i ciepłe rogaliki obtoczyć w mieszance cukru i cukru waniliowego. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia. Przepis od Kasi

Ala piecze i gotuje