pieczenia - 22046 przepisów (strona:189/1470)

Miękkie Pierniczki z Lukrem 2109

pudru Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.  Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki(...)godziny). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 6-7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Z ciasta wykrawamy pierniczki dowolnych kształtów i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki. Gotowe pierniczki przekładamy

Słodka Strona
Ciasteczka z maszynki (Domowe kruche) 159

pudru pół kubka (125 g) masła roślinnego (odjąć dwie  łyżki do wysmarowania blachy lub papieru do pieczenia. Ciastka lepiej wtedy odchodzą) 2 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% pół opakowania cukru waniliowego Wykonanie: Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier i proszek wymieszać. Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem. Następnie(...)bardzo do rąk). Następnie ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem. Ja wykorzystałam do tego moją wyciskarkę i spisała się na piątkę. Wyciskamy na papier do pieczenia i przycinamy na mniejsze ciasteczka, wedle uznania (tak mniej więcej 6-10 cm). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 min. tak, aby ładnie się zarumieniły. Wyjmujemy

Moje pyszne gotowanie
Ciasto szwedzkie z dżemem 162

jajka  3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  100 ml wrzącej wody słoik dżemu Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem na, puszystą masę. Dodać mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą wodę, wymieszać. Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie(...)Masę przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka).  Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.  Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie.  Przekroić wzdłuż na 2 części. Dolną część ciasta położyć na paterze, wyłożyć dżem i rozsmarować.  Przykryć drugą częścią. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Torcik czekoladowy z kawowym kremem 205

godziny Składniki Czekoladowy spód: 50 g masła 100 g cukru 3 łyżki mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 30 g czekolady 50 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko Kawowa masa: 100 g białej czekolady 180 ml śmietanki  kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy do niego mieszankę kawową  i miksujemy. Na koniec przesiewamy do ciasta mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli ciasto jest suche, wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pleśniak 135

1,5 szklanki cukru 6 jaj 3 łyżki kakao dżem wiśniowy Sposób przyrządzenia: Białka z 6 jaj ubić na sztywno z cukrem. Żółtka zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia oraz miękką margaryną. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z części połączyć z 3 łyżkami kakao. Jasną część wyłożyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia (moja(...)dżem. Kolejną warstwę stanowi ciemne ciasto, które można zetrzeć na tarce. Na to wykładamy ubite białka. Na wierzch ścieramy ostatnią jasną część ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 35 minut

upichcic
Parówki w cieście twarogowym 161

łyżeczka soli 4 łyżki mleka 4 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Do miski wrzucamy twaróg, jajko, olej, mleko i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczką soli. Ucieramy mikserem dopóki pojawią się "grudki", a następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką konsystencję. Ciasto wałkujemy na placki, w które zawijamy parówki(...)Układamy je na papierze do pieczenia, w sporych odstępach, ponieważ ciasto znacznie urośnie.  Całość pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach ok 15-20 minut

upichcic
Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki 206

bloga Buszująca w kuchni . Ich upieczenie jest na prawdę łatwe i z pewnością każdy da radę, nawet osoby, które są początkujące w kuchni. Ja nie przekroiłam bułek przed pieczeniem, bo po prostu zapomniałam:). Ale według mnie, nie wpłynęło to na smak bułek. Jedynie wizualnie, moje nie są takie śliczne jak w oryginale. Połowę bułek posypałam sezamem i według mnie(...)wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni góra dół przez około 20 minut. Wyjąć i studzić na metalowej kratce.  W wspólnym wypiekaniu udział brały: Dorota - Moje małe czarowanie  Małgosia

Ala piecze i gotuje
Ciasto ze śliwkami 128

cały rok, gdyż świetnie udaje się ze wszystkimi chyba owocami. Dzisiaj piekłam je ze śliwkami  które w tym roku obrodziły niesamowicie. A do tego wyjątkowo nie są robaczywe. Na ciasto potrzebujemy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce sezonowe Ubić pianę z białek razem z cukrem(...)Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek. Na koniec wlać roztopioną i przestudzoną margarynę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę i ułożyć na nim owoce. Ciasto można przez ułożeniem owoców oprószyć delikatnie mąką. Wtedy mamy niemal pewność, ze owoce nie opadną na dno. Piec około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kostka alpejska 13445

pieczenia , 2 łyżki kakao . Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Krem kajmakowo-bezowy: 180 g miękkiego masła , puszka masy kajmakowej , 25 dkg bezów . Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać. Masa śmietanowa: 400 ml śmietany kremówki , 2,5 łyżeczki żelatyny . Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffiny z aronią 185

przepis, piekę je dość często. Raz na słono, raz na słodko.  Dopiero wczoraj jednak udało mi się sfotografować te słodkie - znikają bardzo szybko i nawet nie wiem jak i gdzie :) Składniki na 12 muffinek: 1 szklanka mąki , pół szklanki mleka , ćwierć szklanki oleju , 1 jajko , pół szklanki cukru , pół łyżeczki proszku do pieczenia , pół łyżeczki sody, aronia do deserów . W jednaj misce wymieszać produkty suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 121

przypadnie Wam do gustu (i smaku) taka wersja jabłecznika :) Składniki ciasta: 125 gramów margaryny , 1 szklanka cukru , 3 jajka , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , 2 łyżeczki proszku do pieczenia . Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Margaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki. Masa twarożkowa: 400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego(...)łyżki cukru , 3 jajka , 3 łyżki maki ziemniaczanej . Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem. ...oraz: 1 kg jabłek . Prostokątną (średniej wielkości) blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Utarte ciasto przełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki, a te ćwiartki jeszcze na 3 części.  Na jabłka wylać masę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki mocno czekoladowe z syropem różanym 162

, 2 szklanki mąki pszennej , syrop różany . Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia.  Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia(...)żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem. Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone. (Ja swoje babeczki upiekłam w innych, niż muffinkowe, foremkach. Jednak ilość ciasta jest przewidziana na około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki z orzechowymi powidłami 160

mąki pszennej , powidła śliwkowe z orzechami . Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kawę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia.  Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia(...)żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem. Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone. Moje babeczki podałam z orzechowymi powidłami śliwkowymi, jakie otrzymałam ze sklepu  Anielskie Przysmaki . Połączenie powideł

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 130

drożdżówki wystygły, nie było połowy. Dobrze, że z pierwszej blachy, jeszcze gorące, od razu zaniosłam moim ulubionym sąsiadom - jakbym chciała czekać z tym obdarowywaniem na koniec pieczenia, to mogłoby się okazać, że nie bardzo jest czym się dzielić. A tak à propos sąsiadów, to nie mogłabym sobie wymarzyć lepszych :) I to wcale nie jest(...)grubości krążki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut, przesmarować stopionym masłem i piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.  Kiedy bułeczki będą wyrastały przed pieczeniem, można zacząć przygotowywać drugą część ciasta w identyczny sposób. Upieczone bułeczki jeszcze ciepłe smarować mieszaniną syropu klonowego (lub miodu

Codzienna kuchnia niecodzienna